De 3 best gelezen verhalen van 2022
Tijd om terug te blikken
2022 was voor velen het jaar dat het dagelijkse leven stukje bij beetje weer ‘normaal’ werd. Het jaar waarin we elkaar weer konden ontmoeten en samen aan prachtige, toonaangevende projecten konden werken. Volle bak vooruit! Dat leverde veel en mooie verhalen, projecten, whitepapers, columns en nieuws op. Drie daarvan staken er met kop en schouder boven uit en werden het best gelezen.
1
Meer groen resulteert in minder patiënten
1
Meer groen resulteert in minder patiënten
Het effect van ‘groen’ op onze gezondheid was in 2022 geregeld gespreksonderwerp. Vergroening van onze leefomgeving leidt namelijk tot een verbetering van onze gezondheid. Uit onderzoek van Sweco bleek zelfs dat vergroening van de leefomgeving van een derde van de Nederlandse bevolking het aantal patiënten met ruim 62.000 vermindert. Bijkomend voordeel: een financiële besparing van minimaal 125 miljoen euro op jaarbasis. We deelden deze cijfers en andere interessante inzichten begin november in de whitepaper ‘Voorkomen is beter dan genezen’.

2
Bodem en water sturend voor woningbouw
2
Bodem en water sturend voor woningbouw
De woningcrisis domineerde vorig jaar vaak het nieuws. In het voorjaar publiceerde Hugo de Jonge zijn ambitieuze Nationale Woon- en Bouwagenda. De kern: grootschalige woningbouw waarvoor vijftien gebieden zijn aangewezen én waarin bodem en water sturend moeten. Zo voorkomen we dat we toekomstige generaties opzadelen met schade die we nu kunnen voorkomen. Maar wat betekent dat eigenlijk: bodem en water sturend maken? Alex Hekman, business director water en klimaat en Susan Groot Jebbink, business director veilige en gezonde stad, schreven er vorig jaar een treffende column over.

3
Van dijkversterking naar gebiedsopgave
3
Van dijkversterking naar gebiedsopgave
Land en water zijn continu in beweging. Die beweging verandert onze kijk op water. En dat is ook nodig, omdat we vanwege klimaatverandering steeds vaker te maken hebben met kletsnatte perioden of juist extreme droogte. Arjen van den Ouden, teammanager waterveiligheid, gelooft dat we steeds meer gaan bouwen mét de natuur in plaats van in de natuur. In maart deelde hij zijn visie en blikten we vooruit.
