0 van 0 resultaten voor ""

Drie ontwerpbureaus geselecteerd voor Sweco Design Challenge 2023

Ontwerpbureaus Space&Matter en Starling Studio uit Amsterdam en Cocosmos uit Eindhoven mogen zich dit jaar storten op de Sweco Design Challenge in aanloop naar Dutch Design Week. Ze zijn uit 26 inzendingen geselecteerd om samen met ons aan de slag te gaan met de vraag: hoe kun je een gebied zo inrichten dat mens, industrie en mobiliteit op een duurzame manier naast elkaar kunnen bestaan?

Sweco organiseert de Design Challenge voor het derde jaar op rij in samenwerking met What if Lab, een programma van Dutch Design Foundation. De uitdaging draait dit jaar om ruimte, omdat ruimte beperkt is en de druk op de beschikbare ruimte steeds verder toeneemt. In de binnenstad, in het landelijk gebied en op de plekken waar die twee elkaar ontmoeten.

Oplossingen

Het is daarom noodzakelijk om op een andere manier te gaan kijken naar ruimtelijke structuren, inrichting en gebruik. Denk aan plekken waar het nu schuurt, waar industrie tegenover wonen staat, mobiliteit tegenover leefbaarheid of natuur tegenover landbouw. De gekozen ontwerpers gaan aan de slag om oplossingen te bedenken. Hoe kunnen functies in deze gebieden op een positieve en toekomstbestendige manier met elkaar worden gemengd?

De geselecteerde ontwerpbureaus krijgen toegang tot de kennis en het netwerk van Sweco. Daarnaast krijgen ze een groot podium tijdens de Dutch Design Week 2023, die gehouden wordt in Eindhoven van 21 tot en met 29 oktober. Tijdens die week wordt het resultaat van de Sweco Design Challenge gepresenteerd.

Eerdere edities

Ook tijdens eerdere edities zochten ontwerpers naar innovatieve oplossingen. Zo werd in coronajaar 2021 nagedacht over duurzame ontmoetingsplekken van de toekomst en afgelopen jaar stond het ontwerpen van een volledig zelfvoorzienende stad centraal. En het blijft niet bij ideeën alleen: samen met  gemeenten, overheden en projectontwikkelaars wordt bekeken waar en hoe de bedachte oplossingen ook daadwerkelijk kunnen worden toegepast.

Nick Renooij

Head of Press