Sweco Design Challenge 2022

 

Totaal lokaal

De wereld is in beweging. Extremen zijn aan de orde van de dag. Het is te nat of te droog, te heet of te koud, grondstoffen en energie zijn schaars en we verliezen per dag tientallen kilometers waardevolle natuur. We willen beter, mooier en sneller, maar steeds vaker realiseren we ons dat onze wereld niet maakbaar is. We kunnen niet vechten tegen extremen. Leven van lokale voorzieningen maakt ons vele malen wendbaar.

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Een tijd die het mogelijk maakt om het anders te gaan doen, waarbij we écht anders omgaan met energie, ruimte, materialen, systemen én elkaar. Een tijd waarin de gezonde stad van de toekomst een nieuwe, lokale betekenis krijgt. Deze uitdaging vraagt om nieuwe invalshoeken en krachtige samenwerkingen. Mensen die van nature buiten lijntjes, hokjes en vastomlijnde ideeën denken. En de grenzen van technische mogelijkheden opzoeken. Om die reden organiseerden we ook in 2022 de Sweco Design Challenge.

Wat als…onze steden volledig zelfvoorzienend zouden zijn?

Samen met de Dutch Design Foundation organiseerden we het What if Lab: totaal lokaal. In het lab daagden we ontwerpers uit om een grensverleggende toepassing voor de zelfvoorzienende stad voor over vijf jaar te ontwikkelen. De toepassing moest een waardevolle bijdrage leveren op het gebied van energie, voedsel en/of water waarmee gezondheid, biodiversiteit en sociale binding voor inwoners optimaal is.

Onderzoeken en experimenteren

Een expertpanel koos drie ontwerpers uit die aan de slag gingen met onze ontwerpvraag. De ontwerpers kregen daarbij toegang tot onze kennis en netwerk en kregen een podium tijdens Dutch Design Week 2022 in Eindhoven. Zo creërden we een omgeving waarin we – in aanloop naar en tijdens Dutch Design Week – samen met designers onderzochten, experimenteerden en leerden van elkaar.

De deelnemende ontwerpers

Tjeerd Veenhoven

Water

Tjeerd Veenhoven

Studio Tjeerd Veenhoven (STV) ontwikkelt materialen en producten van organische reststromen met circulariteit als uitgangspunt. Vaak betekent dit dat STV werkt aan een geheel nieuwe waardeketen waarbij hyperlokaal grondstof, bewerking en toepassing samengebracht moeten worden. Rekening houdend met biodiversiteit, waterkwaliteit, energieverbruik en uitstoot.

Tjeerd: “Het What if Lab was de perfecte tool om antwoorden te genereren op complexe vraagstukken over duurzame transitie. Voor mij als ontwerper was het erg inspirerend toegang te krijgen tot de ervaring, kennis en specialismes van Sweco, omdat ik dat juist nodig heb om mijn kwaliteiten te benutten.

Voor het What if Lab ontwikkelde ik een prototype van een 3D geprinte holle baksteen voor gevelpanelen. Het doel? Overtollig regenwater opvangen om lokaal wateroverlast de voorkomen. Door verdamping werken de stenen tegelijkertijd verkoelend voor de gebruikers van een gebouw en de omgeving.”

Lees hier meer

Floris Schoonderbeek

Voedsel

Floris Schoonderbeek

De wereld om ons heen verandert en daarmee veranderen ook behoeften. Studio Floris Schoonderbeek ontwikkelt producten en kunstobjecten die antwoord geven op deze nieuwe behoeften. Praktische oplossingen voor een creatief bestaan en een mooiere wereld. Kenmerken voor de studio zijn innovatie, beleving, functionaliteit en duurzaamheid.

Floris: “Multidisciplinair onderzoek is de manier om tot nieuwe inzichten te komen hoe we onze omgeving anders kunnen inrichten of gebruiken. Dit lab was een ideale setting om met de kennis en kunde van Sweco een groot onderwerp als voedsel te onderzoeken en tot nieuwe suggesties en oplossingen te komen.

Ik werkte voor het What if Lab aan het concept ‘circlefarms’ en het duurzaam gebruik van restruimte uit. Circlefarms kunnen bijdragen aan een voedselketentransitie waarin de behoeften van de consument beter aansluiten op ecologische beschikbaarheid van (landbouw)productiegrond.”

Lees hier meer

Bram de Vos

Energie

Bram de Vos

De rode draad bij Brams de Vos is dat hij antwoorden geeft op de ‘pijn’ waar steden mee te maken hebben. Dat is een mix van complexe vragen over onze leefomgeving. Bram is de brug tussen de werelden van nieuwe abstracte ideeën en daar ‘waar de vragen liggen’. Hij ontwerpt het overkoepelende plan waar veel disciplines samenwerken voor nieuwe mogelijkheden.

Bram: “Het was geweldig om met een bedrijf zoals Sweco aan de toekomst te werken. Vooral omdat ik denk dat wij elkaar nodig hebben. Bedrijven en de overheid zijn op zoek zijn naar nieuwe blikken en perspectieven. Ontwerpers zijn daarbij van groot belang zijn. Het is een tijd van ‘durven te doen’.

De afgelopen maanden keek ik op basis van onderzoek naar wat er nodig is aan grondstoffen voor de transitie van fossiele brandstof naar totaal lokaal energie opwekken. Ik laat zien hoe Eindhoven een stap dichterbij onafhankelijkheid kan komen op het gebied van materiaal dat nodig is voor de energietransitie. Ik gebruik daarbij het gebied van De Wielewaal als concreet voorbeeld.”

Lees hier meer

Bloem
Dakakker Rotterdam

Leden van het externe panel

David Peters, Chief Transition Officer Stedin Groep

Als echte optimist zet David zich in voor de uitdagingen op het gebied van energietransitie. Dat doet hij sinds 2018 als Chief Transition Officer binnen de raad van bestuur van Stedin Groep. Hij ziet volop kansen die de energietransitie biedt. Voor Stedin, voor het energiesysteem én voor onze maatschappij. Hoe? Door het blijven uitdagen van bestaande aannames, gedachten en werkwijzen en door nieuwe dwarsverbanden aan te brengen. Alleen zo kunnen we de transitie laten slagen.

David op LinkedIn

Desirée Uitzetter, directeur gebiedsontwikkeling BPD

Al sinds het begin van haar carrière houdt Desirée zich bezig met gebiedsontwikkeling. En daar liggen flinke maatschappelijke uitdagingen. Want hoe kunnen we anno 2022 op regionaal niveau investerings- en sturingskracht organiseren om in de stad en aan de randen van de stad betaalbare woningen, vergroening, mobiliteit en energietransitie te realiseren? Om dat te bewerkstelligen, brengt Desirée vanuit haar rol als directeur gebiedsontwikkeling bij BPD en voorzitter van NEPROM publieke en private partijen samen om toekomstbestendige gebieden te realiseren. Desirée is tevens lid van de Raad van Toezicht van Platform 31.

Desirée op LinkedIn

Erik Verroen, topadviseur Rijkswaterstaat

De ontwerpopgave voor stedelijk gebied kennen voor Erik geen geheimen. Als topadviseur bij Rijkswaterstaat heeft hij speciale aandacht voor de relatie tussen infrastructuur en ruimte en het verduurzamen van mobiliteit. Uitdagingen op dit gebied benadert hij geïntegreerd en ontwerpgericht. Zo legt hij als bruggenbouwer haarfijn de link tussen inhoudelijke (mobiliteits)vraagstukken en de besluitvorming- en organisatieprocessen.

Erik op LinkedIn

Marlies van Elst, toezichthouder bij BNG Bank, VSBfonds en Nictiz

Met een achtergrond in de financiële dienstverlening heeft Marlies veel geopereerd op het snijvlak van business en IT. De focus lag daarbij vaak op nieuwe technologische mogelijkheden laten werken voor en met mensen om zo nieuwe samenwerkingen en klantinteracties te creëren. Ze weet daardoor als geen ander hoe waardevol het is om verschillende expertises en achtergronden samen te brengen. Met plezier én succes!

Marlies op LinkedIn

Geurt van Randeraat, eigenaar SITE Urban Development

Geurt werk ruim 25 jaar aan stedelijke gebiedsprojecten. Hij is met zijn bureau SITE specialist in het leggen van de slimme puzzel tussen de inhoudelijke maatschappelijke uitdagingen, ruimtelijke inpassing ervan, de vele belangen en technische en financiële uitvoerbaarheid. De noodzaak om anders met onze ruimte, energie, water en mobiliteit om te gaan, maakt die puzzel nog complexer. Bovendien vraagt het om meer innovatie en samenwerking. Maar dat schrikt Geurt niet af. Integendeel, hij vindt hierdoor het vak nóg leuker.

Geurt op LinkedIn

Dakakker Rotterdam

Dutch Design Week:
22 t/m 30 oktober 2022

Van 22 tot en met 30 oktober 2022 stond Eindhoven volledig in het teken van Dutch Design Week. Het is hét grootste design event van Noord-Europa. Meer dan 2.600 ontwerpers presenteerden er hun (nieuwste) werk en concepten aan ruim 355.000 bezoekers uit Nederland én daarbuiten. Het thema van Dutch Design Week 2022 was ‘Get Set!’. We moeten ons schrap zetten voor dat wat komen gaat. Denk aan uitdagingen zoals de klimaatcrisis, ongelijkheid en vele andere sociale vraagstukken. Om samen verandering door te kunnen voeren, moeten we de juiste mindset krijgen, dus: Get Set! Een mooi thema dat naadloos aansloot bij het thema van ons What if Lab: totaal lokaal.

Sweco exposeerde tijdens Dutch Design Week samen met de drie ontwerpers in hal 2 (2.12) in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.
Kijk voor meer informatie op www.ddw.nl.

Nick Renooij

Head of Press

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.