0 van 0 resultaten voor ""

Water, energie en industrie

De markt is in verandering. Dat geldt niet alleen voor de stap naar duurzame energie, maar ook naar een duurzame waterketen. Waar voorheen afvoer van water belangrijk was, is de omslag naar het vasthouden van water nu cruciaal. Grondstoffen zijn schaars en staan aan de basis voor alles. Van landbouw, industrie tot mobiliteit. Zodat we kunnen produceren, ontwikkelen en perspectief hebben. Sweco kijkt vooruit, gesteund door jarenlange kennis en ervaring. 

Van bron tot tap, van tap tot bron 

Water is leven en staat aan de basis van groei. Om water beschikbaar, kwalitatief goed en in balans te houden, is veel nodig. Ons werk strekt zich uit van waterkwaliteit, waterdistributie, waterveiligheid  tot waterzuivering. Dat is geen op zichzelf staand proces. Het grijpt in op de ruimte om ons heen en spoort aan tot nieuw denken. Waar het afvoeren van water historisch gezien van grote betekenis voor ons land is geweest, staan we nu voor de uitdaging van het vasthouden van datzelfde water. Zodat ook ten tijde van schaarste, of door ruimtegebrek of door grilligheid van het klimaat, beschikbaarheid van water een stabiele factor blijft. Als drinkwater, als water voor landbouw of industrie, als ruimtelijk element zo kenmerkend voor Nederland. 

Energietransitie: een veelkoppige uitdaging 

De energietransitie kent vier pijlers, en daarmee mogelijkheden om je doel te bereiken. Energie opwekken, opslaan, transporteren en niet in de laatste plaats besparen. Een emissievrije toekomst staat als een kraakhelder doel, de route is uiteenlopend en per situatie verschillend. In opdracht van honderden gemeenten, industrieën, netbedrijven, vastgoedeigenaren en ontwikkelaars werkt Sweco aan ontwikkelingen om duurzame energie op te wekken, de energie-infrastructuur aan te passen en het energieverbruik te optimaliseren. Dat is vaak een flinke puzzel, want energietransitie draait uiteindelijk om een hele keten. En daarin gaat het om samenwerking tussen publieke en private partijen en tussen vele verschillende technieken die op elkaar reageren en versterken. 

Op weg naar duurzame betaalbare energiestromen voor de industrie 

Elke fabriek is anders. Maar het doel van elke fabriek is hetzelfde: zo efficiënt mogelijk produceren tegen zo laag mogelijk kosten. Energiestromen optimaliseren en vergroenen, nee, daarvoor bestond tot voor kort nog niet veel urgentie. Om te kijken hoe wij ook jouw fabriek energiezuiniger en daarmee toekomstbestendig kunnen maken, gaan we integraal aan de slag. We bestuderen eerst nauwgezet hoe jullie productieproces in elkaar zit, hoe de huidige energiestromen eruitzien en waar je op welk onderdeel winst kunt behalen. Zonder dat we daarbij de nabije omgeving uit het oog verliezen. Je zult merken: kleine innovaties kunnen al zorgen voor maximale besparingen. 

Elke transitie begint met de durf te starten 

Energie is de motor in onze maatschappij. Een dag zonder warmte of elektriciteit is onvoorstelbaar. Terugkijkend heeft in de afgelopen 200 jaar bijna elke generatie oude energiebronnen vervangen voor nieuwe. De huidige transitie staat al decennia op de agenda. Van de Club van Rome tot het Akkoord van Parijs, de bewustwording over de noodzaak is in een versnelling geraakt. Om deze motor een duurzame variant te laten zijn en onze economie en steeds verder groeiende wereldbevolking blijvend van energie te voorzien, moeten we op zoek naar nieuwe manieren en oplossingen. De techniek is er vaak al, de organisatie nog niet. Het draait om in beweging komen, draagvlak en urgentie. Urgentie ontstaat door het besef dat ons huidige energiesysteem grote effecten heeft op de toekomst, draagvlak ontstaat door goed naar alle partijen te luisteren, door samenwerking en participatie. En wordt het even lastig, geef niet op maar ga door. In verbinding met elkaar, want zonder wrijvingeen glans. 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.