0 van 0 resultaten voor ""

Wonen in een energieleverende wijk óp de A2

Locatie

Maastricht, Limburg

Klant

Projectbureau A2 Maastricht

Expertise

Energie, Duurzaamheid, Gebiedsadvies

Doel

Verkennen of de groene loper een energieleverende wijk kan huisvesten

SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13 Klimaatactie

Energieneutraal wordt energieleverend

Hoe onze woongebieden er in de toekomst kunnen uitzien, is uitgewerkt voor Maastricht. De stad bouwt een duurzame wijk óp en rond de A2, genaamd de Groene Loper. Een wijk die verder gaat dan energieneutraliteit. Sweco onderzocht of en hoe de Groene Loper een energieleverende wijk kan worden. De conclusie is veelbelovend. Het gebied heeft de potentie om meer energie op te wekken dan te verbruiken. En dat maakt dit project uniek in Europa.

Tot nu toe is energieneutraal worden vaak de hoogste ambitie van provincies en gemeenten. Maastricht gaat een stap verder. Daar gaan ze voor het ontwikkelen van een energieleverend gebied. CO2-reductie is mooi, CO2-absortie is beter en noodzakelijk om uiteindelijk heel Nederland in 2050 energieneutraal te laten zijn. Wonen aan de Groene Loper past bij deze ambitie en bij een gezonde, duurzame levensstijl. Maar hoe ontwikkel je zo’n gebied? En hoe maakt je de hoge ambitie op leefbaarheid, duurzaamheid en gezondheid waar? Projectbureau A2 Maastricht heeft Sweco ingeschakeld om de mogelijkheden voor een energieleverend gebied in kaart te brengen.  

Kansrijke opties om te plussen

Maar liefst duizend woningen worden er gebouwd op een van Nederlands belangrijkste verkeersaders, de A2. Voor alle woningen en haar omgeving hebben we het verwachte energieverbruik en de opwek in kaart gebracht. En hebben we antwoord kunnen geven op de vraag hoeveel stroom deze wijk nodig heeft op jaarbasis. Met dit inzicht hebben we een energiekansenkaart voor Maastricht ingericht met daarin de 10 meest kansrijke opties voor extra stroomopwekking. Om zo van een min naar een plus op de teller te gaan en energieleverend te worden.

Luchtfoto van kruispunt in gebied 'De Groene Loper' in Maastricht

Betaalbaar energieleverend gebied

Hoeveel energie levert elke kans op, welke ambitie wordt daarmee behaald en wat zijn de kosten en terugverdientijd? Deze antwoorden heeft een team van experts onder leiding van Sweco uitgewerkt. Uit onderzoek blijkt dat de Groene Loper de potentie heeft een GPR-score van 8 te halen en bijzonder hoog scoort op energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

Op de door ons opgestelde financiële modellen en berekeningen, is door Finquiddity Vermogensbeheer in opdracht van Provincie Limburg een second opinion uitgevoerd. Belangrijke conclusies hiervan zijn dat de ‘Energieleverende Groene Loper een zeer ambitieus plan is dat, indien gerealiseerd, met recht een voorbeeld kan zijn voor Nederland en Europa.’ en ‘Het rapport en de ondersteunende berekeningen gedegen tot stand gekomen is.’

Energieoverschot de norm

Het onderzoek toont aan dat de Groene Loper een energieoverschot van ca. 1,8 GWh kan leveren. Dit kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan de energievraag in de nabije omgeving of terug geleverd worden aan het net. Zo laten we zien dat we, mits we open staan voor alle mogelijkheden die een gebied te bieden heeft, we vele stappen verder kunnen gaan dan energie neutrale gebiedsontwikkeling. In Maastricht worden alle mogelijkheden verkend en gaat het door ontwikkelen van deze ambitieuze wijk verder.

Foto van De Groene Loper in Maastricht bij A2 in de avond of nacht

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.