0 van 0 resultaten voor ""

Wat je nog niet wist over medische gassen:

van tank naar patiënt

De onzichtbare ‘fabriek’ in een ziekenhuis

Enig idee waar de zuurstof voor patiënten aan de beademing vandaan komt? Of hoe de anesthesist alléén de patiënt in de operatiekamer kan verdoven? Als bezoeker of patiënt van een ziekenhuis heb je geen idee dat daar een onzichtbare fabriek van installaties, leidingen, compressoren en tanks achter zit. Eentje die altijd volgens de hoogste normen en eisen moet functioneren. Ook bij onderhoudswerkzaamheden, verbouwingen of verhuizingen. Hoe je dat doet weet Matthijs van de Burgh. Hij werkt al 15 jaar met medische gassen, onder andere voor het AMC Amsterdam.

Wat zijn medische gassen?

Matthijs: “Dat zijn gassen, of gemengde gassen, die als geneesmiddel aan patiënten worden toegediend. Denk aan zuurstof, lachgas, stikstof, koolzuurgas en medische lucht.”

 

Waarom is het veilig aan- en afvoeren van deze gassen zo belangrijk?

Matthijs: “Deze gassen zijn niet ongevaarlijk. Bij onjuist aan- en afvoeren is er kans op brand, verstikking of vervuilde gassen. Dat is een groot gezondheidsrisico voor iedereen in de omgeving. Een constante, betrouwbare aanvoer van medische gassen is nodig voor het behandelen van patiënten. Daar waar gassen in de omgeving komen, dient er voldoende schone lucht te zijn om te zorgen dat de gezondheid en veiligheid van de overige patiënten, personeel of bezoekers geborgd is.”

Waarom zou je dit ‘een onzichtbare fabriek’ kunnen noemen?

Matthijs: “We gaan er van uit dat alle installaties gewoon altijd werken in een ziekenhuis, maar ook daar gaat weleens iets stuk, of er moet iets vervangen worden. Nou, daar komt heel wat bij kijken. Zeker omdat een ziekenhuis altijd in bedrijf is. Je kunt niet zomaar een installatie ontkoppelen of een leiding afsluiten. Dat is een complex samenspel tussen medewerkers van de technische dienst, apotheker en gebruikers én een hightech infrastructuur van installaties, leidingen, compressoren en tanks. Een geoliede machine dus, net als in een fabriek.”

 

Wat doet Sweco in die ‘fabriek’?

Matthijs: “Mijn collega’s en ik adviseren over betrouwbaarheid, risicobeheersing en het opzetten van het systeem. We maken ontwerpen en valideren het proces om de kwaliteit van de medische gassen en de luchtkwaliteit in de omgeving te garanderen.  Ook begeleiden wij de meest risicovolle aanpassingen, zoals bij het wisselen van de verschillende tanks of plaatsing van nieuwe installaties.”

Wat is je vetste project op dit moment? 

 

Matthijs: “Een nieuwe chemiestraat van 300 m² voor een groot academisch medisch centrum, of eigenlijk is het straks meer een robotstraat waar iedere dag duizenden bloedbuisjes geautomatiseerd worden geanalyseerd.  De oude chemiestraat staat in hetzelfde laboratorium waar de nieuwe komt en moet in bedrijf blijven totdat de nieuwe gerobotiseerde chemiestraat het kan overnemen.  Spannend, want bij het uitvallen van deze robotstraat komen kritische behandelprocessen binnen het ziekenhuis tot stilstand.

De spoedeisende hulp zal dan sluiten en operaties kunnen worden geannuleerd. Deze robotstraat verbruikt medische perslucht. Door de sterke afhankelijkheid van perslucht krijgt de robotstraat een reservevoeding. Zo blijft er altijd genoeg medische lucht over voor andere kritische behandelingen, zoals de beademing van IC-patiënten.  Het is een grote uitdaging om alle systemen zo te laten functioneren dat de veiligheid, luchtkwaliteit en betrouwbaarheid van de medische gassen in het ziekenhuis geborgd blijft.”

Over Matthijs

Als adviseur installaties bij Sweco heeft Matthijs in 15 jaar tijd een indrukwekkende trackrecord met kennis, expertise opgebouwd. Dat deed hij in ziekenhuizen als Rijnstate, Catherina Ziekenhuis, AMC Amsterdam en het Zaans Medisch Centrum. Hij is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in deze branche, zoals de steeds verdergaande robotisering. Als actief lid van de NEN-expertgroep zet hij zijn kennis en ervaring vanuit de praktijk in voor constante verbetering.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.