
Sweco brengt het samen
Aarde, lucht, water en vuur: de vier natuurelementen vormen de basis van alles om ons heen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, beïnvloeden elkaar voortdurend en raken steeds verder uit balans met elkaar.
Zoeken naar de juiste balans
De grens waarop de vier natuurelementen; water, lucht, aarde en vuur ons van welvaart en welzijn kunnen voorzien, is bereikt. Klimaatverandering is hier het dagelijkse bewijs van. Klimaatverandering, stikstof, zeespiegelstijging, bodemdaling en woningtekort zetten de schaarse ruimte in ons land onder druk. Duurzaam gebruik en nieuwe oplossingen zijn essentieel. Ze vereisen een andere manier van denken.
Het zoeken naar een nieuwe duurzame balans is de opgave waar wij als samenleving én als Sweco voor staan. Samen kunnen we de omslag maken naar een andere manier van denken. Er zijn al veel slimme oplossingen en onze experts zijn continu bezig om nieuwe te bedenken. Meer weten? Klik hieronder en laat je inspireren door visie, voorbeeldprojecten en inzichten voor een nieuwe duurzame balans van de natuurelementen. Sweco brengt het samen.
Water
Water vormt ons land, voedt de natuur en beschermt ons tegen droogte. De steeds vaker voorkomende extreme watergebeurtenissen dwingen ons tot meer waterwijze keuzes. Water, mens en omgeving in evenwicht. Met creativiteit en innovatie komen we samen tot waterbewuste oplossingen voor een leefbaar en duurzaam Nederland. Ontdek hier hoe we samen wijs met water kunnen zijn.
Lucht
Lucht is essentieel voor leven. Maar vervuiling maakt het leven soms onmogelijk. Zowel buiten als binnen is de luchtkwaliteit vaak onder de maat. Bestuurders, boeren, burgers en bouwers hebben allemaal belangen, maar alleen samen kunnen we deze grote vraagstukken oplossen. Met nieuwe kennis en technieken brengen we lucht in de impasse. Lucht laat je leven. Benieuwd hoe? Vind je inspiratie hier.
Aarde
De aarde staat symbool voor de bodem. De bodem is letterlijk de basis van onze samenleving. We bouwen erop, we verbouwen er ons voedsel op en het is van grote invloed op de waterhuishouding. Door de klimaatverandering verandert de bodem. Denk aan de droogte van de afgelopen jaren en de overstromingen in Limburg. De bodem is in beweging. Bekijk hier onze slimme oplossingen voor een gezonde bodem.
Vuur
Vuur staat voor energie. Energie geeft ons warmte, licht en mobiliteit. Maar onze aarde is uitgeput. Fossiele brandstoffen raken op, de hoge CO2-uitstoot vervuilt onze lucht en warmt het klimaat op. De overstap naar groene energie is noodzakelijk voor een fijne en gezonde toekomst. We moeten energie besparen, duurzaam opwekken, opslaan en transporteren. Denk groot, start klein, en kom samen met ons in beweging!
Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?
Sweco brengt het samen
Lucht laat je leven
Lucht laat je leven
Volgens het Longfonds overlijden jaarlijks minstens twaalfduizend Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling. Na roken behoort luchtverontreiniging in ons land tot één van de belangrijkste risicofactoren voor de gezondheid. Lucht maakt leven mogelijk. En soms onmogelijk. Wanneer je voor een frisse neus naar binnen moet. En ook binnen, niet thuis geeft omdat de lucht in onze gebouwen tot zelfs 5 keer vuiler is dan buiten.
Dit moet anders. Dat weten we allemaal! Echter bestuurders, boeren, burgers en bouwers hebben allemaal belangen en hebben allemaal gelijk. Ieder bouwt aan een eigen toekomstbeeld. Oplossingen zijn divers, complex en impactvol. Grote vraagstukken die we met elkaar kunnen oplossen. Samen, met een nieuwe generatie, die ook weet dat de grenzen echt bereikt zijn maken we van de wil de weg. Met nieuwe kennis, nieuwe technieken brengen we lucht in de impasse en komen we allemaal weer op adem. Buiten én binnen. Benieuwd hoe? Vind inspiratie in onderstaande artikelen.
Onze visie, voorbeeldprojecten en inzichten
Samen kunnen we de omslag maken naar een andere manier van denken. Terug naar de balans. Er zijn al veel slimme oplossingen en we zijn continu bezig om nieuwe te bedenken. Meer weten? Bekijk ze hier, elke week delen we minimaal twee nieuwe verhalen:
Binnen
Luchtkwaliteit op scholen moet beter: op naar een gezonde, frisse leeromgeving
Koninklijke Bibliotheek: Hypermodern gebouw met zuurstofarm magazijn
5 principes van een gezond gebouw
Wat je nog niet wist van medische gassen: Van tank naar patiënt
Lucht, geluid en licht voelbaar maken met bouwfysicus Maartje Daan
Schonere lucht binnen met circulair en biobased bouwen
Een optimaal klimaat voor theater De Oranjerie
Award winnende school Finland
Bodem in beweging
Bodem in beweging
‘Aarde’ staat symbool voor bodem en de klantoplossingen die we bieden voor slim gebruik van de bodem, zowel boven- als ondergronds. We delen onze expertise over klimaatadaptatie, geotechniek, klimaatbestendige bouw, behoud van ecologie en biodiversiteit, ondergrondse infrastructuren, archeologische uitdagingen en het ontwikkelen van platteland tot stedelijk gebied.
Dat het anders moet, dat weten we. Signalen genoeg. We zien het terug in de veranderingen in het klimaat. Maar ons gedrag veranderen is ingewikkeld. Omdat we onze verworvenheden niet willen opgeven, ons systeem er nog niet op is ingericht. Oplossingen zijn divers, complex en impactvol. Grote vraagstukken die we met elkaar kunnen oplossen. Benieuwd hoe? Vind inspiratie in onderstaande artikelen.
Klimaatbestendig bouwen
“Onze experts houden jouw voeten droog”
Bouwen op slappe bodem vraagt om ander ontwerp.
Ronddobberen in de straten van de Rivierenbuurt is verleden tijd.
Zuidelijk Westerkwartier: ruimte voor natuur, water en mensen
Stad en platteland
“De ondergrond daagt ons uit”
Suikerterrein: ruw en ruig verandert in groen en uitnodigend
Twente verlegt grenzen in de bodem
Tien jaar doe-het-zelf gebiedsontwikkeling Oosterwold
Kabelnetwerk en ondergrond
“In de aarde zit geen wifi”
Geen piepschuim, maar lisdodde, riet en schimmel
3D ondergrondmodel Utrecht: regie door driedimensionaal inzicht
Whitepapers
Bodem in beweging
Meer groen resulteert in minstens 62.000 minder patiënten
Vergroening van de leefomgeving van een derde van de Nederlandse bevolking vermindert het aantal patiënten met ruim 62.000. Per extra hectare groen neemt het aantal langdurig zorgbehoevende patiënten gemiddeld met 8,6 af. Dat levert jaarlijks een financiële besparing op van minimaal 125 miljoen euro. Dit betreft zorg- en verzuimkosten. Dit blijkt uit onderzoek van Sweco, op basis van in de wetenschap aangetoonde verbanden tussen vergroening en gezondheid.
Water en bodem sturend
Wat betekent water en bodem sturend in de praktijk?
De komende jaren wordt ruim € 900 miljard geïnvesteerd in de ruimtelijke inrichting van Nederland. Door het water en bodemsysteem als uitgangspunt te nemen, voorkomen we dat deze investeringen binnen enkele decennia weer op de schop moeten als gevolg van klimaatverandering.
Aan de hand van vijf ontwerpprincipes en voorbeeldprojecten laten we je zien hoe de structurerende keuzes naar ontwerpcriteria kunnen worden vertaald. En waar het principe water en bodem sturend verschilt van de gangbare aanpak. Een cultuurverandering is nodig om samen onze bodem- en watervoorraden duurzaam te beschermen én voorbereid te zijn op de effecten van klimaatverandering.
Laat je inspireren door de praktijkvoorbeelden.