0 van 0 resultaten voor ""

Jong talent maakt impact op nieuw spoorsysteem

ProRail staat de komende jaren voor een immense opgave: het vervangen van het huidige treinbeveiligingssysteem voor ERTMS. ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System en is de nieuwe Europese standaard voor treinbeveiliging en -besturing. Met als doel dat treinen makkelijker, veiliger én sneller de grens over kunnen. Er is alleen één ‘maar’. Er is schaarste aan kennis en handen. Daarom is het ERTMS talentprogramma in het leven geroepen. “Een unieke manier om samen met de hele railsector jong talent te introduceren in ons (nieuwe) spoorsysteem”, vertelt Michiel Blaauboer, teammanager rail en stations.

 

Aan alle kanten van de tafel

Michiel: “Sweco speelt – in opdracht van ProRail – een belangrijke rol bij het ombouwen van verschillende spoorlijnen naar ERTMS. Van het ontwerpen tot aan het testen en de indienststelling. Alles wat nodig is voor het realiseren van een veilig werkend ERTMS-systeem hebben wij in huis. Los van de technische kant, is het belangrijk om te weten wat er om ons heen gebeurt. Denk aan ontwikkelingen op politiek vlak, op het gebied van infrastructuur, in de treinsector en op Europees niveau. Het ERTMS talentprogramma maakt dat mogelijk, omdat de talenten van alle kanten aan tafel zitten.”

Overal aan de bak

Christine Ingwersen is één van die talenten. Christine: “Ik ben 26 jaar en heb technische wiskunde gestudeerd. Ik heb de logistieke sector – en dan met name de trein – altijd heel interessant gevonden, omdat de trein een milieubewust vervoersmiddel is. Door te werken in deze sector, kan ik een positieve bijdrage leveren aan onze maatschappij.”

“Het talentprogramma is een initiatief van de hele railsector en is bedoeld om mensen in twee jaar tijd te leren over het spoor en in het bijzonder over ERTMS”, legt Christine uit. “We doorlopen in het programma drie opdrachten van ieder acht maanden bij drie verschillende organisaties. Na afloop van het programma kunnen we instromen bij één van die organisaties. Ik startte in september bij Sweco.”

“Het programma startte met ‘summerschool’. We leerden in twee weken tijd álles over het spoor, de sector en ERTMS. Ik ben erachter gekomen dat ERTMS een heel complex vraagstuk is op internationale schaal, dat vind ik heel interessant! En ik weet nu al dat ik na dit programma eigenlijk overal in Europa mijn bijdrage kan leveren, want er is overal een te kort aan mensen. Dat is een mooi vooruitzicht.”

Simpel én snel

Michiel vertelt dat er in september naast Christine nog een talent bij Sweco is gestart: Alexander. “Ze werken de komende maanden aan twee vraagstukken. Het ene vraagstuk gaat in op hoe we de implementatie van ERTMS zo simpel mogelijk kunnen houden. De tweede vraag gaat over hoe we het implementatieproces van ERTMS kunnen versnellen. De talenten zoeken antwoord op de vraag door ‘gewoon’ met ons mee te draaien en zich te laten inspireren door de huidige praktijk. Ze zijn gekoppeld aan een buddy die ze daarin begeleidt. Na acht maanden ronden Christine en Alexander hun opdracht bij ons af en gaan ze bij een andere organisatie aan de slag. Er komen dan weer nieuwe talenten bij ons. Zo doen alle betrokken talenten in korte tijd heel veel kennis en ervaring op die ze over en weer mee kunnen nemen naar de organisaties waar ze werken en gaan werken.”

Spoor trein

Toegevoegde waarde

“Dat vind ik een hele leuke manier om mezelf te ontwikkelen”, vult Christine aan. “Ik hoop dat ik me in het programma meer kan gaan specialiseren. Ik heb technische wiskunde gestudeerd, maar nooit een specialisatie in één richting gedaan. Dat hoop ik in het talentprogramma wél te kunnen doen. Bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering. Dat is een mooie uitdaging voor mezelf en ik denk dat ik daarmee een toevoeging ben voor Sweco en andere organisaties.”

 

Avontuur

Michiel: “Al met al is het ERTMS talentprogramma een fantastisch avontuur. Het is een nieuw programma, dus we weten nog niet precies hoe het verloopt. Wat we wel weten is dat het een start- en eindpunt heeft en dat het een prachtige manier is om nieuw talent te introduceren in ons spoorsysteem. Dat levert ons en hen ongetwijfeld waardevolle kennis en ervaring op.”

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.