0 van 0 resultaten voor ""

Deelnemer Dutch Design Week 2022:

Hoe is het nu met de circlefarming van Floris Schoonderbeek

Deelnemer uit 2022 over Sweco Design Challenge

Met Dutch Design Week 2023 voor de deur is het een mooi moment om terug te kijken hoe het nu is met één van de ontwerpers die vorig jaar deelnam aan onze Sweco Design Challenge: Floris Schoonderbeek. Hij bedacht het concept van ‘circlefarming’. 

Sweco Design Challenge 2022: Totaal lokaal

Totaal lokaal was Sweco’s Design Challenge vorig jaar. We daagden toen drie ontwerpers uit om een grensverleggende toepassing voor de zelfvoorzienende stad over vijf jaar te ontwikkelen. De toepassing moest een waardevolle bijdrage leveren op het gebied van energie, voedsel en/of water.

Floris Schoonderbeek werkte voor What If Lab het concept van ‘circlefarming’ uit. Circlefarminging is een vorm van landbouw zonder de bekende rechthoekige patchworkdekens vol één gewas, maar stroken van verschillende gewassen in cirkelvorm. Met een werkbed aan een grote robotarm met 360 graden draai werk je met je neus op het gewas en de bodem. De ruimtes tussen de cirkels kunnen voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals woningbouw en bosbouw.

Praktijk anno nu 

Floris en zijn team, waaronder Rosalie Apituley, hebben intussen niet stil gezeten. Sterker nog, op de komende Dutch Design Week presenteren ze circlefarming als doorontwikkeld product in het Evoluon als onderdeel van de Future of farming. Reden te meer om Floris hier wat vragen over te stellen. 

Welke stappen heb je gezet?

Floris: “We hebben samen met een student van de IPO (Industrieel Product Ontwerpen) van Hogeschool Rotterdam, een nieuw werkbed ontwikkeld wat beter werkbaar is met de robotarm wat circlefarming toegankelijker maakt. Daarnaast we hebben we ons DDW-netwerk voortgezet en zijn we met verschillende partijen gaan praten over mogelijke samenwerking.”

Welke concrete samenwerking is hier uit voort gekomen?

Floris: “De Wageningen University & Research (WUR) heeft een eigen boerderij en gaan we volgend jaar een proefakker met circlefarming maken. Een mooie kans om onze verschillende technologieën van gewassen en substraatteelt te testen. Nu al zijn studenten van Wageningen op cirkelvormige akkers onderzoek aan doen. Die resultaten hebben we eind van het jaar en die verwerken we in de proefakker volgend jaar. Superfijn dat zo’n instituut zegt, dat willen we nader onderzoeken. Samen kennis delen en opdoen, is ontzettend waardevol.”

Is circlefarming alleen voor grote landbouwbedrijven?

Floris: “Het concept van circlefarming hebben we doorontwikkeld voor toepassing op grote schaal én op kleine schaal. De kleine schaal is voor moestuinen van particulieren en in Community Gardens in de stad. De arm is dan 8 meter. Ook hebben we een programma eromheen gemaakt bedoeld om binnenstedelijk mensen meer te verbinden door samen voedsel te verbouwen in een Community Garden.

Wat is je droomresultaat?

Floris: “Dit zijn allemaal al mooie ontwikkelingen maar ons droomresultaat is natuurlijk die eigen boerderij waar we circlefarming op grote schaal kunnen laten zien en delen. Een plek waar nieuwe boeren bij elkaar kunnen komen om te leren, waar mensen samen komen om voedsel te kopen of om mee te doen met circlefarming, misschien wel als toekomstige producent.”

De Dutch Design Week: 21 t/m 29 oktober 2023

Ook dit jaar organiseren we de Sweco Design Challenge in samenwerking met What if Lab, een programma van Dutch Design Foundation. De uitdaging draait om ruimte: hoe kun je een gebied zo inrichten dat mens, industrie en mobiliteit op een duurzame manier naast elkaar kunnen bestaan?

Dit vraagt om nieuwe invalshoeken en krachtige samenwerkingen. Mensen die van nature buiten lijntjes, hokjes en vastomlijnde ideeën denken. En de grenzen van technische mogelijkheden opzoeken. Drie ontwerpers staan te trappelen om hun oplossingen te presenteren. Wil je meer weten over Sweco’s Design Challenge 2023? Lees het hier!

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.