Dichtbij denken geeft ons ruimte  

Marieke Koomen kijkt vooruit 

Waarom zou je zelfvoorzienend willen zijn?

“Het geeft ons ruimte in ons hoofd, hart én land.” antwoordt Marieke Koomen, adviseur duurzaamheid . De positieve impact op  onze manier van leven is enorm als je alles wat je nodig hebt om fijn te leven dichtbij tot je beschikking hebt.  

Hutje in de bossen

Veel mensen denken bij zelfvoorzienend zijn aan het wonen in een primitief hutje in de bossen of op plekken zoals we zien in het reisprogramma ‘Floortje naar het einde van de wereld’.  Niet is minder waar volgens Marieke: “We kunnen hele wijken, dorpen en steden meer zelfvoorzienend maken. Sterker nog, we werken hier al volop naar toe in onze gebiedsontwikkeling projecten. Bijvoorbeeld door lokaal energie op te wekken of grondstoffen uit de omgeving te gebruiken voor de bouw, maar ook door ter plekke zoet water op te slaan of een gezamenlijke moestuin aan te leggen.”  

Marieke Koomen kijkt vooruit - zelfvoorzienende stad
Marieke Koomen kijkt vooruit - zelfvoorzienende stad

Ruimte in ons hoofd

Zorgen over oorlog, luchtkwaliteit, wateroverlast of – tekort en alsmaar stijgende prijzen houden ons dagelijks bezig. Het gevoel en de noodzaak om hier zelf invloed op te willen hebben groeit hard. Marieke: “Als je samen in een wijk, dorp of stad aan de slag gaat om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn, werk je zélf mee aan betaalbare energie, minder dure boodschappen, voldoende zoet water en minder CO2-uitstoot. Tegelijkertijd weet je dat de spullen die je gebruikt eerlijk zijn geproduceerd. Je voorkomt impact ergens anders in de wereld. Minder over al deze zaken piekeren, geeft ruimte in je hoofd voor andere dingen.” 

 

Ruimte in ons hart

Zelfvoorzienend zijn om dit soort doelen te bereiken, verbindt mensen onderling. Iets waar veel mensen behoefte aan hebben sinds de coronapandemie. Zie het recordaantal van 8200 plekken waar buren dit jaar op Burendag samen kwamen om elkaar beter leren kennen. Het oude record stond op 6300. “Hoeveel uren zou jij minder kunnen werken als je geen energierekening meer hoefde te betalen? Wat zou je kunnen doen met die tijd?” vraagt Marieke. “Je krijgt ruimte om keuzes te maken die dichter bij je hart liggen.” 

 

Ruimte in ons land

Op dit moment selecteren we in de bouw steeds vaker materialen en leveranciers op hun CO2-uitstoot. Lokaal gerichtheid speelt hier geen rol in. “We vragen het niet, maar we willen het eigenlijk allebei.” zegt Marieke. “Als je naast koolstofbudgettering ook lokale betrokkenheid en zelfvoorzienend zijn als doel stelt bij selecties dan kun je hier veel meer op sturen. Dit zorgt voor veel minder vervoerskilometers waardoor we een veel kleinere verkeersinfrastructuur nodig zouden hebben wat ruimte geeft voor bijvoorbeeld woningbouw. Het zou een mooie stimulans voor de lokale grondstoffeneconomie zijn.”  

 

 

Globalisering ten goede gebruiken

Tot slot merkt Marieke op: “We kunnen de globalisering niet opeens meer omkeren. En dat is ook niet erg als je de kennis, cultuur en producten van ver gebruikt als verrijking van je leven in plaats van, zoals nu, als de basis. Zelfvoorzienend ofwel autarkisch leven leert ons steden en huizen op een duurzame manier in te passen in ons eigen mooie Nederlandse landschap en milieu.” 

Over Marieke

Als adviseur duurzaamheid bij Sweco adviseert Marieke Koomen klanten hoe ze hun ambities qua circulaire economie, energietransitie en klimaatadaptatie samenhangend waar kunnen maken. Ook is ze programmamanager voor de Nederlandse tak van Swecos tienjarig internationale kennisprogramma Urban Insight. Ze is overtuigd dat we met het verbinden en delen van internationale inzichten een grotere impact op duurzaamheid in onze Nederlandse stedelijke gebieden kunnen bereiken. 

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.