0 van 0 resultaten voor ""

TenneT gunt Sweco langjarig contract

Netbeheerder TenneT heeft na een aanbestedingsprocedure een langjarig contract gesloten met meerdere contractpartners, waaronder Sweco. Met 9 partijen gaan we de komende acht jaar technische, ruimtelijke en gespecialiseerde werkzaamheden verrichten om de verdere ontwikkeling van het landelijke hoogspanningsnet mogelijk te maken. De totale contractwaarde van deze gunning is 300 miljoen euro.

Efficiënte samenwerking draagt bij aan realiseren energietransitie

De overgang van fossiele naar duurzame energie vraagt veel van het elektriciteitsnet. Er komen steeds meer windmolens en zonneparken bij. De komende jaren zal het elektriciteitsverbruik gaan stijgen als gevolg van de dalende vraag naar aardgas. Hiervoor moet het netwerk op land van TenneT fors worden uitgebreid.

Dit vraagt om veel gespecialiseerde werkzaamheden, zoals engineeringswerkzaamheden en uiteenlopende onderzoeken, nodig om aanpassingen, nieuwbouw en uitbreidingen aan hoogspanningsstations of hoogspanningsverbindingen te kunnen realiseren. TenneT heeft er daarom voor gekozen om met een negental partijen, waaronder Sweco, een langdurige samenwerking aan te gaan.

Sweco gaat de komende acht jaar werkzaamheden uitvoeren zoals engineering, (veld- en bodem)onderzoeken, verwerving van vergunningen, project- en omgevingsmanagement en  specialistische studies. Door met deze contractpartijen een partnerschap aan te gaan kan TenneT efficiënt gebruik maken van de markt voor adviezen, diensten en producten bij de voorbereiding van uit te voeren Nederlandse onshore projecten. 

De energietransitie brengt de komende decennia zoveel extra werk met zich mee, dat we actief zoeken naar slimme manieren van samenwerken om de energietransitie te kunnen realiseren. Ik ben trots op deze bijzondere samenwerking. Deze partners voegen waarde toe met kennis en kunde die wij niet in huis hebben. Bovendien krijgen deze partners een lange-termijn-zekerheid van werk en opdrachten. Samen realiseren we de toekomstige energievoorziening.   Maarten Abbenhuis, COO TenneT

Fietser met licht aan op dijk met windmolens

Aanbestedingsprocedure van twee jaar

De gecontracteerde partijen zijn na een uitgebreide aanbestedingsprocedure van bijna twee jaar geselecteerd. Het portfolio van TenneT op land groeit de komende jaren fors door. Dit vraagt om flinke aanpassingen aan het landelijke hoogspanningsnet. De komende tien jaar staat voor 13 miljard aan investeringen gepland, verdeeld over 400 grote projecten.   

Gerelateerde verhalen

Hoogspanningsmasten
Nieuws29/06/2022

Sweco wint grote opdracht voor TenneT

Door de groei van duurzame energie en de stijgende behoefte aan elektriciteit breidt TenneT het hoogspanningsnet uit. Voor het tracé tussen Vierverlaten en Ens won Sweco een prachtige opdracht. Lees meer

Whitepapers, Nieuws23/11/2021

White paper energietransitie: sluit geen enkele duurzame bron uit

In 2050 moet de energievoorziening in Nederland bijna geheel duurzaam en CO2 neutraal zijn. Een behoorlijke opgave. Sweco onderzocht wat daar voor nodig is. Lees meer

Verhalen15/11/2021

Transitie: techniek is één, samenwerking is alles

Hoe krijgen we de omslag naar andere energiebronnen gemaakt? Deze vraag houdt vele wetenschappers, beleidsmakers en organisaties in de greep. Vincent Jansen kijkt vooruit. Lees meer

Maartje Meijer

Directeur communicatie

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.