0 van 0 resultaten voor ""

Mens en techniek werken als Yin en Yang

De ingenieur van toekomst is adaptief. Die kan ontwikkelingen absorberen, luisteren en is wendbaar. Techniek en mens gaan daarin samen op, als Yin en Yang. Het is de mens die de connectie en vertaalslag maakt. En dat is ook gelijk de kern van ons vak als ingenieurs. Wij leveren de brainpower én creativiteit om de vertaalslag te kunnen maken van wat de klant ons vraagt en de aannemer kan realiseren. Onze mensen zijn de spin in het web.

Sigurd Løvfall, Chief Digital Officer

Hakken en plakken

De uitdagingen van de toekomst hebben alle inzichten nodig die er zijn. Met meer dan 18.000 hoogopgeleide experts biedt Sweco veel denkkracht. Dát potentieel willen we ontsluiten. En natuurlijk heb je hiervoor de juiste tooling en skills nodig. Automatisering, data-analyse en algoritmen gaan daar gigantisch in helpen. Daarnaast moet je in staat zijn grote problemen in kleine stukjes te hakken. Ook daar helpt diezelfde digitale tooling in, het geeft veel versnellings- en vernieuwingskracht.

Meer tijd voor mensen

Maar ‘digitaal’ is een middel en geen doel op zichzelf. Je zet het in en ontwikkelt het voor waarde. Dat kan efficiëntie zijn, het reduceren van foutmarges, het verkrijgen van beter inzicht en ook meer tijd. Repeterende processen en de inefficiëntie van allerlei systemen door elkaar, zorgen ervoor dat we veel tijd kwijt zijn aan dingen die je veel beter kunt digitaliseren. En dus slimmer kunt maken. De tijd die je daarmee creëert kun je besteden aan iets dat er echt toe doet: aandacht voor de ander.

Wij zijn dat Olympische curlingteam dat de weg vrijmaakt voor anderen. Het gaat over kaders creëren, energie in goede banen leiden en techniek omarmen. Over mensen die kunnen luisteren en vertalen. Zó kan iets moois kan ontstaan.

Portret collega Sigurd in drukke stad

Aanpassen aan hypersnelheid

Maar dat is allesbehalve makkelijk. De hypersnelle ontwikkeling van de maatschappij en digitalisering dagen ons als mensen én als organisatie behoorlijk uit. We moeten adaptief en wendbaar zijn, open staan voor verandering, ‘in sync’ met mogelijkheden. Digitalisering gaat immers zó snel: dat kun je nooit bijbenen. Kijk naar data-invoer: je hebt duizenden mensen nodig voor wat één geautomatiseerd proces in een paar minuten doet. En de computer doet het bovendien foutloos. Dat betekent nogal wat voor ons vak. Van grote kaders en vaste structuren, naar iteratieve en snelle checks. Dat vraagt om andere skills en andere processen.

Olympisch curlingteam

Daar zie ik mijn taak en onze taak als organisatie. Wij zijn dat Olympische curlingteam dat de weg vrijmaakt voor anderen. Het gaat over kaders creëren, energie in goede banen leiden en techniek omarmen. Over mensen die kunnen luisteren en vertalen. Zó kan iets moois kan ontstaan. Dat vraagt ander leiderschap: meer scheppend en creërend dan ooit tevoren. Dat leiderschap gaat overigens helemaal niet over hiërarchie, maar over iedereen. We zijn allemaal aan zet om hier invulling aan te geven. En het mooie is, met digitalisering creëer je samen iets dat je individueel nooit gelukt was.

De rode draad van digi-doorbraken

Binnen Sweco ontstaan al vele mooie dingen en we kunnen veel van elkaar leren. In Denemarken lukt het om 400 scripts in Revit met elkaar te delen, in Finland is een unieke CO2-berekeningstool bedacht die veel waarde voor klanten levert, in Noorwegen is het ontwerpproces van Europa’s langste burg volledig gedigitaliseerd en Nederland is koploper in geodata. Binnen al die doorbraken zijn veel parallellen te vinden, met uiteindelijk één rode draad: als je de behoefte van je klant en omgeving kent, kun je waarde toevoegen.

Over Sigurd

Sigurd Løvfall is Chief Digital Officer bij Sweco. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de versnelling van digitalisering om onze klantwaarde te verhogen én bij te dragen aan een duurzame toekomst. Daarvoor gaf Sigurd leiding aan de Business Unit Energie in Noorwegen, waar hij met zijn team Skala ontwikkelde. Met deze tool is een enorme boost ontstaan voor digitalisering van ontwerp- en engineeringprocessen.

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.