0 van 0 resultaten voor ""

Alleen mensen maken verbinding

Met hoofd en hart

Economische systemen, sociale trends, de industrie, het klimaat én politiek zijn volop in beweging. Onze omgeving verandert sneller dan ooit. Om daarop in te spelen, moet je wendbaar zijn en in contact zijn met je omgeving. Dat contact leg je niet alleen met digitale tools, daar heb je mensen voor nodig. Weet ook Ad Meijwaard, business unit manager Industrie: “Digitalisering brengt ons veel. We kunnen efficiënter, nauwkeuriger en goedkoper werken. Maar mensen brengen verbinding, onderling vertrouwen en samenwerking. En dat is onmisbaar in de complexe transitievraagstukken waar we ons vandaag de dag in vastbijten.”

Wat brengt digitalisering?

“Bij industrie focussen we ons op watertransitie, energietransitie en license to operate. We verzorgen voor klanten multidisciplinaire advisering, projectmanagement, engineering en begeleiding bij uitvoering. Dat doen we voor bedrijven in diverse industriële sectoren, zoals chemie, food, pharma en energie. Digitalisering brengt ons veel; vanaf het eerste moment waarbij je bedenkt hoe je een vraagstuk op gaat lossen tot aan de uitvoeringsfase waarbij je handige digitale tools gebruikt. Denk aan BIM, 3D-modellen, parametrische ontwerpen en laserscans. Digitalisering is een hele grote kans en die pakken we. Maar we kunnen niet zonder onze mensen.”

Portretfoto Ad in de stad

Geen transitie zonder mensen

“De transitievraagstukken waar wij ons over buigen, los je niet op binnen één industrieel bedrijf. Het is een complete gebiedstransformatie. Zo gaat de energietransitie bij industriële partijen ook over het ontwikkelen van windparken, de aanleg van kabels, het omzetten naar waterstof en planologische ontwikkelingen. Daarin spelen veel partijen en stakeholders een rol. Die partijen hebben allemaal hun eigen belangen en onzekerheden.

Het vraagt om onderling vertrouwen, samenwerking en verbinding om die partijen bij elkaar te brengen, te zoeken naar de gemeenschappelijke opgave en dat handen en voeten te geven. Daarvoor moet je de opgave technisch gezien snappen, maar ook sociale vaardigheden hebben. Om die reden sturen we binnen Sweco op het ontwikkelen van sociale competenties. Bij onze medewerkers en het aannemen van nieuwe collega’s. Want wát we doen is belangrijk, maar we maken het verschil door hóe we het doen.”

Samen de wereld mooier maken

Marte Sveistrup, teammanager Industrial Strategy & Sustainability, weet hoe belangrijk die sociale vaardigheden zijn: “Klanten vragen ons steeds vaker om buiten de kaders mee te denken. Zo zijn we voor een groot industrieterrein gevraagd om te bedenken hoe we de verschillende bedrijven op het terrein aan elkaar kunnen koppelen. Bijvoorbeeld door het gebruik van elkaars warmte of afvalstromen.

Bij dit soort vraagstukken gaat het niet over het verhogen van een productie, maar het samenbrengen van verschillende disciplines en opzetten van nieuwe samenwerkingen. Dat sociale component vind ik heel interessant. Ik geloof erin dat alles wat je kunt doen om de wereld een beetje mooier te maken, je samen moet aanpakken. Daarvoor moet je elkaar opzoeken en weten te vinden. Wij kunnen daarbij helpen door de juiste partijen aan tafel te krijgen en het ongemak aan te stippen. Eén van de belangrijkste dingen in transitie zijn gevoelens. Die gevoelens begrijpen en er op een respectvolle manier mee omgaan, dat is mensenwerk.”

Portretfoto van Marthe voor een stenen muur

Mensen zijn de meest waardevolle investering

Ad: “Het is voor de toekomst belangrijk dat je wendbaar bent en blijft, dat je samenwerkt op basis van vertrouwen en investeert in mensen en die zich bewust zijn van de veranderende omgeving. Als er veel beweging is, is er behoefte aan een partij die verbindt en rust brengt. Mensen zijn daarom de meest waardevolle investering die je kunt doen. Daar geloof ik echt in.”

Over Ad

Ads roots liggen in Vianen. Met zijn diploma’s hogere bosbouw en cultuurtechniek en bedrijfskunde (aan de KUN) vertrok hij naar het hoge Noorden waar hij in de ingenieurswereld aan de slag ging. Sinds 2012 is Ad business unit manager Industrie. Zijn doel? Techniek en mensen samenbrengen. Want alleen dan kun je in onze wereld het beste zijn. 

Over Marte

Marte is half Noors, half Nederlands. Ze studeerde Chemical Engineering aan de RUG en ging voor haar afstudeeronderzoek de grens over naar Trondheim. Ze ontdekt graag nieuwe plekken door te wandelen, te klimmen of hard te lopen. En voor een potje kickboksen of een fanatiek spelletje deinst Marte ook niet terug.

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.