0 van 0 resultaten voor ""

Nationale bibliotheek: Hypermodern gebouw met zuurstofarm magazijn

Locatie

Harnaschpolder, Gemeente Midden-Delfland

Klant

Rijksvastgoedbedrijf

Doel

Een duurzaam hypermodern boekenmagazijn en gebouw inclusief logistiek systeem om voor de nationale bibliotheekcollectie met optimale bewaarcondities te kunnen conserveren

Copyright

Ontwerp gebouw: Office Winhov
Visualisatie: Forbes Massie

SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen

Optimale bewaarcondities voor nationale bibliotheekcollectie

In Midden-Delfland (Zuid Holland) komt het nieuwe magazijn voor de collectie van de KB, nationale bibliotheek met plek voor zes miljoen boeken, kranten en tijdschriften. Het nieuwe boekenmagazijn wordt een duurzaam en hypermodern gebouw inclusief een  logistiek systeem binnen een zuurstofarme omgeving. Zo zorgt het Rijksvastgoedbedrijf voor de optimale bewaarcondities van deze waardevolle bibliotheekcollectie.

Sinds 2021 ondersteunt Sweco het Rijksvastgoedbedrijf met het opstellen van documenten tijdens de initiatief- en definitiefase via een vierjarig raamovereenkomst voor technische en architectonische adviesproducten. Voor dit specifieke state-of-the-art gebouw met het  logistieke systeem stelden onze installatie- en gebouwexperts het integraal Programma van Eisen van het gebouw en de vraagspecificaties voor het logistieke systeem op inclusief alle stukken die nodig zijn voor een goede kwaliteitsborging.

Als er geen lucht is om te ademen 

Wie haalt de boeken, kranten en tijdschriften uit het magazijn als er te weinig zuurstof is voor mensen om te ademen? Dat doen robotkarretjes die zelfstandig in het magazijn rondrijden net als bij grote bedrijven als Bol.com. Dat is op zich niet uniek maar voor het behoud van de nationale bibliotheekcollectie gelden extra eisen om klimaatstabiliteit te garanderen en het magazijn  zuurstofarm te laten zijn en blijven, ook tijdens onderhoud.

 

We willen het onderhoud van het logistiek systeem buiten de zuurstofarme ruimte van de collectie hebben. Dat maakt het project uniek. Al het onderhoud van onderdelen met bewegende delen moet buiten het magazijn gebeuren – Thom de Bruijn, contract- en inkoopadviseur bij het Rijksvastgoedbedrijf

Hoe werken de robotkarretjes?  

Medewerkers van de nationale bibliotheek laden de boeken, kranten of tijdschriften in containers op het robotkarretje. Deze gaat daarna door een sluis en brengt ze naar metershoge stellingkasten. En bij aanvraag van items haalt het karretje de benodigde container uit het magazijn. Circa 223.000 containers passen straks in het magazijn. Het logistiek systeem zal naar verwachting in het najaar van 2026 gereed zijn.

Unieke uitvraag aan de markt 

Voor het boekenmagazijn vormen het gebouw en het logistiek systeem één geheel. Concreet bestond de uitvraag uit het ontwerp, de realisatie en meerjarig onderhoud van een volledig geautomatiseerd logistiek robotsysteem voor inname en uitgifte van de nationale bibliotheekcollectie van de KB. Één partij die het logistiek systeem turn-key kan opleveren en 10 jaar lang kan onderhouden. Dat is een unieke uitvraag.

Iedereen is anders en dat zie je terug in hoe mensen met elkaar in dit unieke project samenwerken. Je hebt elkaar echt nodig om tot het beste resultaat te komen. Het is mooi om te zien dat de energie die ieder erin steekt, het hele team de slagkracht geeft die nodig is. Het geeft voldoening om zo een steentje bij te mogen dragen aan het preserveren van Nederlands geschreven historie voor de toekomst. – Dennes de Roode, teammanager installatietechniek bij Sweco

Extra informatie en hulp voor inschrijvers 

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft veel aandacht besteed aan voorlichting omdat de bedrijven die dit kunnen leveren doorgaans niet aan dit soort aanbestedingen (UAV-gc-contract) meedoen. Sweco’s hulp kwam hierbij van pas. Onze experts hebben het integraal Programma van Eisen en de vraagspecificaties zo opgesteld dat het Rijksvastgoedbedrijf deze unieke uitvraag voor de adviesdiensten voor zowel het gebouw als het logistieke systeem aan de markt kon doen. Momenteel begeleiden onze logistieke experts de aanbesteding verder.

Sweco doet meer voor Rijksvastgoedbedrijf 

Van Bonaire tot Den Helder, van Wezep tot Rotterdam. Naast het ondersteunen van het Rijksvastgoedbedrijf bij de Koninklijke Bibliotheek werkt Sweco binnen dezelfde raamovereenkomst aan Programma’s van Eisen, aanhuurscans van panden, locatieverkenningen en energiestudies voor diverse(inter)nationale overheidsprojecten.  

6

miljoen boeken, kranten en tijdschriften kunnen straks in het nieuwe magazijn van de nationale bibliotheek

223.000

containers passen straks in het gerobotiseerde zuurstofarme magazijn

7.200 m2

bvo met mogelijkheid tot uitbreiding met + 2.800 m²

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.