0 van 0 resultaten voor ""

Met één druk op de knop gebouwen ontwerpen


Slim bedacht

Van pen en papier naar digitaal en totaal parametrisch vandaag. Het ontwerpen van gebouwen evolueert in rap tempo. En daar is bouwkundig ingenieur José Abad maar al te blij mee. Met een door hem zelfbedachte nieuwe tool ontwerpt hij binnen een handomdraai nieuwe gebouwen of past hij bestaande gebouwen aan. Tien keer effectiever én een koploper voor het ontwerpen van écht duurzame gebouwen.

Lange tijd moesten ontwerpers bij iedere gewenste of noodzakelijke aanpassing alles opnieuw tekenen. Vandaag de dag ondenkbaar, helemaal voor José die alweer een grote stap verder is in het functioneel digitaliseren van zijn vakgebied. Samen met drie collega-experts ontwikkelde hij een ontwerptool die voor een ware efficiëntieslag zorgt. En daarnaast ook al in een vroege fase van het ontwerpproces in kaart weet te brengen hoeveel uitstoot gemoeid is met de realisatie ervan.

Sneller meer, wel duurzaam

Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd is de woningnood een urgent en groots probleem. Er moeten miljoenen woningen bijkomen en tegelijkertijd is de bouw ervan van enorme invloed op de wereldwijde CO2-uitstoot. José ziet twee broodnodige ontwikkelingen“Laten we ten eerste stoppen met elke keer opnieuw het wiel uit te vinden. Er is simpelweg geen tijd om ieder gebouw apart te ontwerpen. Ik verwacht daardoor dat de standaardontwerpen, af te nemen vanuit een catalogus, in een versnelling gaan komen. Daarnaast moeten we zuiniger gaan bouwen. Het is immers een kwestie van tijd dat de CO2 die je uitstoot je geld gaat kosten. Innovaties zijn nodig om deze grote getalen woningen snel én duurzaam te kunnen bouwen.”

Efficiënter en leuker

De door José en collega’s ontwikkelde tool speelt hier goed op in en is gebaseerd op parametrisch ontwerpen. Bij deze vorm van ontwerpen gebruik je parameters, oftewel data en afhankelijkheden, om tot het beste ontwerp te komen. Je brengt de verschillende onderdelen binnen het ontwerp dusdanig met elkaar in verbinding en tot elkaar in verhouding, dat wanneer je een wijziging doorvoert dit automatisch doorvloeit in het hele ontwerp.  
 
“Dit is de toekomst voor ontwerpers. De tijd van alles opnieuw tekenen en berekenen is definitief verleden tijd. We passen het al enige tijd toe bij het ontwerpen van infraprojecten en weten hiermee nu ook in de wereld van gebouwen grote slagen in het uitvoeren van repetitief werk te maken. Naast dat het mijn werk een stuk efficiënter maakt, wordt het er ook vele malen leuker door.”

Uniek in haar soort

Deze tool brengt parametrisch ontwerpen nog een stap verder. Ontwerpers kunnen met één druk op de knop het ontwerp precies aanpassen daar waar het moet. Het beweegt eenvoudig mee met de wensen van de klantDe tool werkt daarnaast locatieafhankelijk. Dit maakt dat José de realistische bouwprijzen per regio tot zijn beschikking heeft en je als opdrachtgever nooit voor verrassingen komt te staan. 
 
Interessant aan deze manier van ontwerpen is dat we naast het makkelijk herzien van de ontwerpen, ontzettend veel data aan de voorkant eruit kunnen halen. Denk aan de hoeveelheid materiaal die nodig is, welke kosten dit met zich mee brengt en welke belasting dit heeft op het milieu. Op ieder moment naar wens geeft het onze klanten inzicht in dit alles. En dat maakt dat ook op ieder moment er bijgestuurd kan worden. Wil je in eerste instantie bijvoorbeeld een gebouw van beton realiseren en schrik je van de enorme hoeveelheden CO2 die daarmee gemoeid zijn? Met de tool kunnen we eenvoudig en snel weergeven wat het nieuwe eindresultaat is wanneer je op verschillende plekken andere meer duurzame keuzes maakt. 

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.