0 van 0 resultaten voor ""

Infrawall is hét voorbeeld van de stad die teruggeeft

Multifunctionaliteit

In november komt de pilot van de Infrawall langs de snelweg aan de A348 te staan. Dit is het resultaat van een vijf jaar durend project van HAN University of Applied Sciences (HAN) en Sweco, met de focus op integrale duurzaamheid en multifunctionaliteit. De Infrawall is namelijk niet alleen een geluidsscherm voor langs drukke wegen, het kan ook zonne-energie opwekken en water opvangen. Daarnaast is er ruimte voor groen. Een mooi voorbeeld van de stad die teruggeeft.

Circulariteit vraagt om systeeminnovaties

Tijdens Dutch Design Week zal een model van de Infrawall te zien zijn in het Klokgebouw in Eindhoven, vertelt Rudi van Hedel. Hij is vanuit Sweco gedetacheerd bij HAN en is als hybride docent Biobased en Circulariteit initiator en begeleider van dit project. Andere betrokken partijen, naast HAN en Sweco, zijn de Provincie Gelderland, De Verschilmakerij, Werkzaak Rivierenland (een sociale werkplaats) en Boskalis. Het project sluit goed aan bij Sweco’s thema voor DDW: What if.. how to.

Vanuit zijn functie zoekt Rudi altijd verbinding in de driehoek: Onderzoek (lectoraten), Onderwijs en Praktijk (bedrijven), vertelt hij. “De uitdaging is om multidisciplinaire samenwerking op te zetten op het gebied van integrale duurzaamheidsprojecten, in het bijzonder biobased en gericht op circulariteit. Circulariteit vraagt om systeeminnovaties en nieuwe ontwerpen, waarvoor de start bij de nieuwe generatie ligt: de studenten.”

Praktijkprojecten

Rudi is vooral docent en heeft dus te maken met onderwijsdoelstellingen en -programma’s. “Je probeert studenten in dit soort praktijkprojecten te laten samenwerken vanuit verschillende vakdisciplines, maar in het onderwijs is dat niet altijd vanzelfsprekend. Iedereen heeft z’n eigen programma’s en planning. Ik ben de uitdaging aangegaan om meerdere opleidingen bij dit project te betrekken en dat is gelukt.”

Praktijkgericht onderzoek

De HAN University of Applied Sciences richt zich op toegepaste wetenschap, vertelt Karin van Haren, programmaleider Circulair bij het Sustainable Energy & Environment, een overkoepelend programma binnen de organisatie die duurzaamheid aanjaagt. “We zijn een kennisinstelling met praktijkgericht onderzoek én beroepsopleidingen. We krijgen vragen uit het werkveld en zoeken vervolgens antwoorden, schrijven adviezen of maken ontwerpen. Voor ons is de samenwerking met het werkveld dus heel belangrijk.”

Door middel van hybride leerwerkomgevingen worden plekken gecreëerd waar bedrijven en hogescholen samen werken aan thema’s. Bijvoorbeeld op Industriepark Kleefsewaard in Arnhem, waar aan vraagstukken rondom de energiestransitie gewerkt wordt. Hier is ook het project Infrawall op initiatief van Rudi (Sweco) ontstaan, vertelt Karin. “Voor het oplossen van vraagstukken op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en de energietransitie, is samenwerking een essentiële randvoorwaarde. De Infrawall is hier een mooi voorbeeld van. Met meerdere disciplines, opleidingen en verschillende studenten, maar ook met bedrijven en overheid is dit project tot stand gekomen.”

Rudi stelde zich hierbij op als externe opdrachtgever, hij stelt de vragen vanuit een bedrijfsmatige aanpak. “Met zijn expertise halen we het multidisciplinaire element in huis, met zijn netwerk en kennis zijn studenten ook echt toekomstgericht bezig. Daar zijn we heel blij mee. Dat we dit jaar op DDW staan is ook echt een mooie gelegenheid om te laten zien wat we gedaan hebben.”

Meer samenwerking

In het circulaire werkveld zijn veel nieuwe ontwikkelingen. Het onderwijs is toegepast en zit daarmee dicht tegen de dagelijkse werkzaamheden van Sweco aan. “Daarom bepleit ik ook dat hogescholen meer samenwerken met de praktijk”, zegt Rudi. “Er komt veel informatie uit academische studies, maar het toegepaste werken van hogescholen past ook heel goed bij de praktijk.”

Daarnaast vraagt integrale duurzaamheid om multidisciplinaire samenwerking. In de praktijk is dat nog lastig. “Ook aannemers en opdrachtgevers moeten anders te werk gaan, maar iedereen probeert vooral gedoe te vermijden.” In het geval van de Infrawall, moest er niet alleen een geluidsscherm komen, maar ook energie worden opgewekt, het water bij overvloedige regenval worden opgeslagen en er moest plek zijn voor verticaal groen. “Dat maakt het project duurder”, legt Rudi uit. “Maar door de functies te stapelen ontstaat er toegevoegde waarde.  Zie het dus als een uitdaging, zeg ik dan. Integrale duurzaamheid vraagt om creativiteit, je moet je blik verbreden.”

Bij HAN zijn ze ook intern altijd bezig om mensen te bewegen om het belang van een duurzaamheid en circulariteit in te zien, van docenten en onderzoekers tot studenten, vertelt Karin. “We nemen als hogeschool onze verantwoordelijkheid. We willen met kennis bijdragen aan innovaties en de toekomstige en huidige professionals opleiden met de juiste kennis en vaardigheden. Dat zijn studenten, maar ook de mensen die zich laten omscholen of bijscholen.”

Kroon op het werk

Na zo’n vijf jaar aan dit project gewerkt te hebben, komt er in november een stuk langs de snelweg tussen Arnhem en Rheden te staan. De aanwezigheid op Dutch Design Week is een mooie kroon op het werk. Er zal een tafelmodel te zien zijn van 3 á 4 meter lang en 2 meter hoog. “Er zijn ook wel andere modellen gemaakt, van 10 meter lang, maar dat was praktisch gezien niet handig”, aldus Rudi. In Eindhoven zullen elke dag docenten en studenten aanwezig zijn bij de stand, die naast de stand van Sweco te vinden is. “Dit project past goed bij waar Sweco dit jaar voor staat: de stad die teruggeeft.”

Met de afronding van het project laten we vooral laten zien dat je functies kan stapelen, vindt Rudi. “Een geluidscherm kan meerdere functies hebben, in dit geval voor water, energie en groen. We laten hiermee zien dat het kan, dat was ook het doel van de Provincie. Hopelijk leert het werkveld van dit project, of hebben we ze geïnspireerd.”

De Infrawall is tijdens Dutch Design Week van 19 t/m 27 oktober te zien in het Klokgebouw in Eindhoven.
Foto’s: Wim Tuitman.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.