0 van 0 resultaten voor ""

Realistisch ontwerpen

De dag van werktuigbouwkundig engineer Marc de Graaf

Hij is geen ochtendmens en tóch gaat de wekker van Marc best vroeg. 06.00 uur om precies te zijn. Met een ongeëvenaarde snelheid springt ‘ie uit bed en maakt zich klaar, want uiterlijk 06.15 uur start hij zijn auto. Voor de drukte aan rijdt hij van Zierikzee naar Rotterdam voor zijn wekelijkse ‘samenwerkdag’ in onze havenstad. Rond de klok van 7 stapt hij kantoor Rotterdam binnen om met dezelfde vroege vogel, collega Lars de Jonge, een bakkie koffie te drinken. En wanneer alle werktuigbouwkundigen binnen zijn, is het tijd om de koppen bij elkaar te steken. Marc neemt ons een dag mee in zijn werk!

Marc, vertel eens: een ‘samenwerkdag’: klinkt goed en gezellig! Wat is het?

“Bij Sweco werk ik aan voornamelijk aan de realisatie van nieuwe waterzuiveringsprojecten. Dat doe ik samen met een team van experts waarvan de meesten in Zeeland of in omgeving Rotterdam wonen en werken. Daarom spreken we elke woensdag met het hele (project)team hier in Rotterdam af: dat noemen we ‘samenwerkdagen’. Op afstand en in kleine teams kan veel, maar je merkt dat het ook belangrijk is af en toe live bij elkaar te zijn. Je hoort op zo’n dag ontzettend veel van elkaar en elkaars projecten en daar kun je dan op in spelen. En niet te vergeten, het is ontzettend goed voor de teambuilding en altijd gezellig.”

09:00 uur: het team compleet

Om stipt 09.00 uur checkt Marcs team in. Tijdens deze meeting lopen ze – aan de hand van de scrum-methodiek (een raamwerk waarbinnen teams hun aanpak continu kunnen blijven verbeteren) – langs lopende projecten. Wat ging goed, wat kan beter en wat staat er komende week op de planning.

11.00 uur: afronding project

Het einde van de ochtend staat in het teken van het afronden van een project. Marc: “De afgelopen periode werkte ik aan een interessant afvalwaterproject. We maakten het ontwerp voor een nieuwe slibgistingsfabriek. De fabriek bestaat op dit moment nog uit vier locaties, maar onze opdrachtgever wilde onderzoeken of de slibgisting te centraliseren is naar één duurzamere locatie. Het leuke aan dit project is dat we er met een kleiner team aan werkten en dat ik als enige werktuigbouwkundig engineer betrokken was. Alle facetten van het 3D-ontwerp had ik onder mijn hoede en van a tot z heb ik alles ontworpen.”

 

Het vertrouwen wat ik hier krijg om het zelf te mogen doen, maakt dat ik grote ontwikkelstappen kan maken. Daardoor leer ik veel. Iedere dag weer.

12.30 uur: tijd voor soep en competitie

Het was een volle ochtend, de maag rammelt; tijd voor lunch!  Marc: “Op de woensdagen neemt iedereen zijn eigen lunch mee en pakken we er een kop soep bij.” Heel lang aan tafel zitten is er voor Marc niet bij, want een lunch is niet compleet zonder wat potjes tafeltennis. “Bloedfanatiek zijn we. Ik heb na afloop zelfs het zweet op mijn voorhoofd staan. Waar ik in projecten echt een teamplayer ben, zet ik dit tijdens onze competitie even aan de kant want er moet gewonnen worden.”, lacht Marc.

 

13.15 uur: de klant roept

Zo! De winst is binnen en Marc is weer op adem gekomen. Rond 13.15 uur bereidt hij met collega’s de meeting met de opdrachtgever die later in de middag op de agenda staat voor. “Als werktuigbouwkundig engineer realiseer ik de 3D engineering en ontwerpen. Samen met de disciplines werktuigbouwkunde, bouwkunde, E&I en ondergrondse infrastructuur doorlopen we ieders model, zodat we elk model op elkaar aan kunnen sluiten. Ons doel is om zo realistisch mogelijk te ontwerpen. In deze voorbereidingssessie tackelen we mogelijke problemen en lossen we ze met elkaar op. ”, legt Marc uit.

14.00 uur: het ontwerp

Om 14.00 uur gaat Marc goed voorbereid de afspraak met de klant in. “Virtual reality (VR) helpt ons en onze klanten om het ontwerp te kunnen verbeelden. Dit maakt onze projectmeetings efficiënter en interessanter. Samen lopen we helemaal door het 3D-model heen om te beoordelen of ons ontwerp exact aansluit bij de behoefte.”

Na het ontvangen van een aantal waardevolle feedbackmomenten is het nog even tijd voor een bakkie koffie met elkaar. “Dit moment is misschien wel het meest waardevol”, vertelt Marc. “Voor ons is het net zo belangrijk om met de klant als met elkaar écht in verbinding te zijn en een warme relatie op te bouwen. We nodigen klanten dan ook graag bij ons uit, zodat ze echt ervaren met welke mensen en welk bedrijf ze samenwerken.”

16.30 uur: de dag zit erop

Dat was ‘m alweer.. Nou ja, bijna dan. Voordat Marc weer zuidwaarts keert, daagt hij collega Quinten nog even uit de tafeltennisarena te betreden. Daarmee is het hoofd weer leeg.
Maar voor je gaat, we hebben nog een paar vragen voor je!

  1. Ik ga na een werkdag opgewekt naar huis als…

“…we als team tot nieuwe ideeën en oplossingen zijn gekomen die het ontwerp weer een stuk verder brengen. Iedereen heeft zijn eigen taak, maar ik vind het vooral leuk als ik de ander kan helpen met zaken waar ze even niet uitkomen. Als je dan samen tot een oplossing komt, geeft mij dat altijd een goed gevoel.”

  1. Het werk zou ik voor geen goud willen missen, omdat…

“…de werksfeer hier zó goed is en je aan projecten werkt die er echt toe doen. Dit betekent ook dat onze projecten steeds complexer worden en je dus niet bang hoeft te zijn dat je de komende tijd niet uitgedaagd zal worden. Bij Sweco krijg je ook echt de verantwoordelijk over je eigen werk en het vertrouwen om met eigen ideeën en eigen oplossingen te komen. Ik krijg hier de kans om mezelf verder te ontwikkelen door gewoon te doen in projecten én door veel te leren van de senioriteit om mij heen. Mijn handje wordt niet constant vastgehouden, en juist die vrijheid en verantwoordelijkheid maakt dat ik mijn werk echt eigen kan maken.”

  1. Mijn rol als werktuigbouwkundig engineer is fantastisch, omdat…

“…ik hier een ‘spin in het web-rol’ heb en elke dag heel multidisciplinair bezig ben. Ik ben met mijn kennis en expertise onderdeel van een veel groter geheel. Dit biedt uitdaging en is ontzettend leerzaam. Die variatie houdt me scherp en laat me voelen dat ik echt een belangrijke bijdrage lever aan het eindresultaat. ”

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.