0 van 0 resultaten voor ""

5 dingen die een stad energie geven

Daar zit energie in

In de loop van de geschiedenis is het opwekken van energie en het gebruiken van energie steeds verder uit elkaar komen te liggen. Grote energiecentrales, soms op verre afstand, voorzien ons van energie. Dit kantelt: het opwekken van de energie die we nodig hebben vindt steeds dichter bij huis plaats. Wat verwarmt onze toekomst? We showen een vijftal successen uit de praktijk waar energie in zit.

1. Zonnepanelen

De laatste jaren hebben zonnepanelen snel terrein gewonnen op de daken van Nederlandse huizen. Dat is niet verwonderlijk gezien de snelle terugverdientijd die het opwekken van je eigen elektriciteit doorgaans heeft. Ingewikkeld wordt het wanneer de eigenaar van de woning niet de gebruiker van de energie is. De techniek is niet anders maar het financieringsmodel wordt al snel complex. Bij Sweco hebben we de kennis van zowel techniek als financiering. Een mooie oplossing waar deze kennis goed samenkomt is bij het oprichten van een Energy Service Company (ESCo). Een ESCo brengt de geldstromen samen en maakt het zo mogelijk om in veel meer situaties woningen te verduurzamen.

2. Restwarmte

Bij restwarmte gebruiken denk je al snel aan grote industriële gebieden zoals de Rotterdamse haven. Alleen er zijn veel meer mogelijkheden om de stad (of een dorp) van restwarmte te voorzien. Zo is de snelle groei van datacenters een kans omdat hier grote hoeveelheden restwarmte bij vrijkomen. Ook staan in Nederland al decennia lang fabrieken die de gemeenschap van warmte kunnen voorzien én op deze manier een forse daling van het gasverbruik kunnen opleveren. Aanpassing van de installatie in de woningen is niet nodig, omdat deze warmte vaak op hoge temperatuur wordt aangeleverd. Voor de dorpen Loenen en Eerbeek heeft Sweco een potentieelstudie uitgevoerd. Met behulp van GIS maakten we een gedetailleerde analyse van alle mogelijkheden, kansen en baten.

3. Geothermie

Op een diepte van circa 3 kilometer onder de grond kan warmte worden gewonnen met een temperatuur van zo’n 90 graden die geschikt is voor het verwarmen van huizen. Eenmaal operationeel is er van de installatie bovengronds weinig zichtbaar en met een forse bron kun je al snel een groot deel van een stad van duurzame warmte voorzien. Warmtenetten gevoed vanuit een geothermische bron zijn goed voor een langdurige stabiele aanvoer van warmte en daarmee een zeer betrouwbare warmteleverancier. Het boren naar warmte en het aanleggen van de installatie is een specialistische klus. Sweco wordt vaak gevraagd vanwege onze expertise vanaf haalbaarheid tot en met de beheerfase.

4. Aquathermie

In water zit energie. Niet alleen kun je door middel van waterkracht elektriciteit opwekken, ook kun je thermische energie uit oppervlaktewater gebruiken. Denk aan water dat door grachten of kanalen stroomt en water in vijvers of bassins. Dat we ook warmte uit afvalwater kunnen gebruiken blijkt uit het project dat Sweco voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier uitvoerde.

5. Biogas

Gasloos betekent niet per definitie volledig van het gas af. Van aardgas willen we af, maar niet-fossiele gassen kunnen we nog steeds gebruiken in de toekomst. Biogas, gemaakt door vergisting van reststromen zoals bijvoorbeeld mest, heeft veel potentie. Voor Suiker Unie bedacht Sweco een slimme oplossing waarbij we het restmateriaal (bietenpunten en pulp) door vergisting omzetten in biogas. Suiker Unie gebruikt dit gas voor de eigen fabriek om zo de uitstoot van CO2 fors te kunnen verminderen. Ook kan biogas prima ingezet worden om een deel van het huidige aardgasverbruik op andere plaatsen te vervangen. Hoewel het slechts een klein deel is, is de inzet van biogas één van de bouwstenen van de energietransitie.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.