0 van 0 resultaten voor ""

Duurzame energie in industrie: van suikerbiet tot biogas

Locatie

Hoogkerk, Groningen

Klant

Cosun Beet Company

Expertise

Studie, basic- en detail engineering, procurement, constructiemanagement

Doel

Uitbreiding capaciteit Methaanreactor en effectief inzetten vrijkomende biogas

SDG 7 Betaalbare en duurzame energie
SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie

Betaalbaar verduurzamen in de industrie

Natuurlijk ziet ook de Suiker Unie de voordelen van duurzame energie. Minder uitstoot van CO2 en op de lange termijn een reductie in kosten. Dat biedt kansen. Maar hoe maak je dit rendabel en hoe ga je dit uitvoeren naast al je andere prioriteiten om als bedrijf te kunnen blijven groeien? Net als veel andere industrials was dit voor de Suikerunie de uitdaging op weg naar een duurzame bedrijfsvoering.

Wij hebben Suiker Unie ondersteund bij de technische concretisering van het plan en het opstellen van de begroting van dit duurzaamheidsproject. Het project is gerealiseerd met ondersteunende financiering vanuit de subsidieregeling SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie).

Melle Westra, teammanager bij afdeling Industrie

Restmateriaal omzetten in biogas

Bij het productieproces van suiker komen een groot aantal reststromen vrij. Restmateriaal (bietenpunten en pulp) wordt door vergisting omgezet in biogas. Een methaanreactor zet opgelost suiker vanuit de afwaterzuivering om in biogas. Door dit biogas voor eigen gebruik aan te wenden in haar energievoorziening heeft Suiker Unie haar externe gasafname voor haar fabriek Vierverlaten in Groningen sterk kunnen reduceren.

In de totstandkoming en realisatie van dit gehele project heeft Sweco in goede samenwerking met Suiker Unie het projectmanagement, de totale engineering, het constructiemanagement, de Commissioning en StartUp uitgevoerd.

silo's suiker unie groningen

De duurzame ambities van Suiker Unie gerealiseerd

Suiker Unie is een bedrijf wat zich altijd verantwoordelijk voelt voor het milieu, de mensen en de samenleving en is zodoende continu bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bij het primaire proces, de productie van suiker, gaan economie, sociale verantwoordelijkheid en zorg voor het milieu hand in hand. Door grond- en reststoffen maximaal te benutten levert Suiker Unie een grote bijdrage aan de circulaire economie.

De realisatie van een nieuwe vergistingsinstallatie is gecombineerd met een uitbreiding van de bestaande waterzuivering, waardoor de verduurzaming geoptimaliseerd is. De nieuwe installatie kan tot maximaal 4000 Nm3 biogas produceren.

Luchtfoto Suiker Unie Groningen

Samen de verandering in gang zetten

Het project is onder hoge tijdsdruk gerealiseerd waardoor samenwerking en communicatie extreem belangrijk waren. Met de start van de nieuwste bietencampagne in het najaar van 2017 is Suiker Unie gestart met de productie en het gebruik van het eigen biogas.

De betrokkenheid en expertise van de mensen van Sweco werd zeer gewaardeerd en zorgde ervoor dat we als echte partners samen het project tot een succes konden maken.

Teun van de Weg, Plantmanager Suiker Unie

Gerelateerde diensten

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.