0 van 0 resultaten voor ""

Sweco halfjaarcijfers: aanhoudend sterke resultaten

Uit de vandaag gepresenteerde halfjaarcijfers blijkt dat Sweco aanhoudend sterk presteert. De netto omzet van Sweco AB bedroeg SEK 14.389 miljoen over het eerste halfjaar tegen SEK 12.193 miljoen in diezelfde periode vorig jaar. De winst nam toe van SEK 872 miljoen in het eerste half jaar van 2022 naar SEK 982 miljoen in de eerste zes maanden van 2023. Met een EBITA van 9,8% (2022: 9,3%). 

Transities vergroten vraag naar architecten- en ingenieursdiensten

De grote transities die op dit moment plaatsvinden in de samenleving, zoals de energie- en de klimaattransitie, leiden tot een stijgende vraag naar architecten- en ingenieursdiensten. Dat constateert Sweco op basis van de Nederlandse cijfers van de eerste helft van 2023. Sweco behaalde in deze periode in Nederland een omzet van 122,4 miljoen euro, een groei van 14,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook de winstgevendheid van Sweco Nederland steeg. De EBITA-marge bedroeg 8,8%, ten opzichte van 7,4% in de eerste helft van vorig jaar. Een stijging dus, ondanks lastige marktomstandigheden zoals het stikstofdossier. Door stikstofproblematiek worden aan de ene kant projecten stilgelegd, uitgesteld of geannuleerd, maar aan de andere kant levert het Sweco ook opdrachten op, bijvoorbeeld door advieswerk op het vlak van ecologie.

Het zijn turbulente tijden, waarin we ondanks de val van het kabinet en het stikstofdossier verder moeten met de grote, belangrijke transities. – Eugene Grüter, CEO bij Sweco Nederland

“Juist als het gaat om die transities merken we dat veel opdrachtgevers ons weten te vinden, mede door de kracht van ons internationale netwerk van 20.000 professionals. Ook hebben we begin dit jaar twee architectenbureaus aan onze organisatie toe kunnen voegen. Sweco is nu -zoals in andere landen- ook in Nederland een architecten- en ingenieursadviesbureau. Het is uniek dat wij deze expertises onder één dak hebben, om klanten het complete pakket van ontwerp tot realisatie aan te bieden.”

 

Sweco gaat de komende tijd aan de slag met één van de grootste dijkversterkingsprojecten van tussen Cuijk en Ravenstein. Een urgent project met het oog op klimaatverandering. Verder werkt Sweco samen met TenneT aan de energietransitie en met ProRail wordt gewerkt aan een nieuw beveiligingssysteem voor het Nederlandse spoornetwerk. Ook is Sweco de komende jaren een vaste partner van de gemeenten Haarlem en Zandvoort.

Het afgelopen halfjaar is goed verlopen. We zijn blij met de nieuwe expertise en perspectieven van architectenbureaus VAN AKEN en JHK, die we recent hebben overgenomen en aan het integreren zijn. – Martin van der Heijden, CFO bij Sweco Nederland

“Dat leidt eenmalig tot hogere kosten, maar aan de andere kant worden die kosten gecompenseerd door de groeiende markt op het gebied van de verduurzamingstransities. Verder is het mooi om in de cijfers terug te zien dat we macro-economische uitdagingen zoals de stikstofproblematiek goed kunnen opvangen door de breedte van ons portfolio.”

Nick Renooij

Head of Press