0 van 0 resultaten voor ""

Slim bedacht: EcoPark

Een parkeerplaats met kameleonachtige eigenschappen

Tijdens de finale van de Doe & Durf-competitie van JongNLingenieurs ontving het Sweco-team de aanmoedigingsprijs voor de EcoPark, een innovatieve parkeerplaats die de biodiversiteit stimuleert en hittestress, droogte en wateroverlast in de stad vermindert. De jury roemde de grote impact en de haalbare uitwerking van het plan. Een goede reden om teamcaptain Tim Reuvekamp het hemd van zijn lijf te vragen over deze multifunctionele oplossing.

Tim, vertel, wat houdt deze slimme oplossing precies in?

“Ons idee is om de parkeerplaatsen langs de straten te vervangen door een overdekte wadi. Een wadi is een begroeide greppel waar we water in kunnen bergen en infiltreren. Daarop plaatsen we een licht- en waterdoorlatend rooster van circulair materiaal, zoals hout of bioplastic, waarop je kunt parkeren. Wanneer de parkeerplaats even niet bezet is kan het zonlicht door de gaten in de roosters de wadi beschijnen en zo planten laten groeien. Dit stimuleert de biodiversiteit en vermindert hittestress in de stad. Het water wat tijdens een hevige regenbui in de wadi stroomt wordt vertraagd afgevoerd en krijgt tijd om te infiltreren. Ook slaan we op deze manier water in de grond op wat we in tijden van droogte weer kunnen gebruiken.

 

Portret Tim Reuvekamp voor EcoPark slimme parkeerplaatsen
Je krijgt een soort bekensysteem door de hele stad heen wat verschillende vraagstukken tegelijkertijd oplost! Kortom, de EcoPark leidt tot groenere, meer biodiverse steden waarin mensen beter samen leven met water en groen!”

Wat maakt dit idee zo uniek?

“Er bestaan tal van klimaatoplossingen voor steden. Denk aan de inzet van waterdoorlatende bestrating, halfverharding of molgoten. Dit zijn mooie oplossingen, maar bieden vaak maar enkele voordelen, zoals infiltratie of oppervlakkige afvoer. Wij willen ook water kunnen bergen en de biodiversiteit stimuleren. Dat doet een wadi, maar daar heb je wel ruimte voor nodig, wat conflicteert met bestaande functies, zoals parkeren. De EcoPark biedt alle voordelen in één oplossing en vraagt bovendien geen extra ruimte, maar gebruikt juist de ruimte die parkeerplaatsen nu innemen. Nederland telt momenteel 1 miljoen m2 openbare parkeerplaats. Stel je eens voor wat een impact de EcoPark kan maken!”

Voor wie is het interessant?

“Elke gemeente heeft te maken met klimaatuitdagingen en bijbehorende wateropgaven. Daar zit de logische interesse. Maar ook voor projectontwikkelaars is het idee interessant. Als je aan de slag gaat met een nieuwe woonwijk moet je de openbare ruimte meenemen; waterinfiltratie en biodiversiteit zullen een plek moeten krijgen. Dat kost je nu naast je bestaande straatprofiel nog extra ruimte. En extra ruimte kost simpelweg veel geld en is er vaak niet. Door parkeerplaatsen en infiltratie onder elkaar te schuiven, creëer je ruimte en bespaar je kosten.”

Wat is het grootste voordeel van de EcoPark?

“Het grootste voordeel is dat de EcoPark het hemelwaterriool overbodig maakt. Met een breedte van twee meter en een diepte van een halve meter heeft de EcoPark veel capaciteit; maar liefst twee à drie keer zoveel als je het vergelijkt met een rioleringsbuis! Je vertraagt de infiltratie van piekbuien. Heel langzaam stroomt dit water richting het grondwater. En daar heb je later tijdens droge perioden veel profijt van.”

Ecopark. Slimme parkeerplaatsen in de stad.

Hoe snel is oplossing te implementeren?

“In principe past het gewoon binnen het bestaande straatbeeld. Dat maakt het relatief gemakkelijk om het te implementeren. We moeten het idee technisch nog wel goed uitwerken: uitrekenen hoe dik de roosters moeten zijn en de stevigheid bepalen van de zijkanten waar de roosters op liggen. Maar als een gemeente zegt ‘We willen hier graag mee aan de slag, ga maar proberen!’, dan is een pilot snel ingericht en kunnen wij het in een half jaar tot een jaar hebben liggen. Als er gemeenten zijn die net zo enthousiast worden van het idee als wij, dan horen we het graag!”

Wat maakt dat jij zo enthousiast bent over deze oplossing?

“Wat ik zo mooi vind is dat de oplossing zo eenvoudig is. Het is simpelweg een nieuwe combinatie van bestaande ideeën. Ik zie dit ook gewoon werken; zeker als de EcoPark op grote schaal wordt toegepast. Ik woon zelf in Arnhem en zie straten regelmatig in beken veranderen, waarbij het water van de heuvels afstroomt. Als Gemeente Arnhem de oplossing in haar straten toepast, dan krijgt de stad een prachtig bekensysteem wat het water onderweg filtert, infiltreert en langzaam afvoert!”

De EcoPark ‘In a Nutshell’

De EcoPark is een multifunctionele parkeerplaats waar de auto geparkeerd staat op licht- en waterdoorlatende roosters. Daaronder bevindt zich een natuurvriendelijke wadi die het water afvoert en infiltreert. De EcoPark bergt maar liefst vijf functies ineen:

  • Parkeerplaats
  • Groenvoorziening
  • Regenwater afvoer
  • Waterinfiltratie
  • Waterberging
  • Waterzuivering

 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.