0 van 0 resultaten voor ""

Van iconisch warenhuis naar divers universiteitsgebouw

Universiteitsgebouw Spui – Campus Den Haag

Een nieuw ‘Universitair Centrum’ voor de Universiteit Leiden in het voormalige warenhuis van Vroom & Dreesman, in het centrum van Den Haag.

Projectinformatie

De Universiteit Leiden neemt samen met de TU Delft, de Open Universiteit, LUMC en Universiteiten van Nederland per 2025 de oude V&D / Hudson’s Bay in het centrum van Den Haag in gebruik als ‘Universitair Centrum’. Gebouweigenaar CBRE renoveert het casco van het voormalige winkelpand zodat het geschikt is als universiteitsgebouw.

Sweco Architects ontwerpt in opdracht van de Universiteit Leiden en haar samenwerkingspartners het inbouwpakket. Het ontwerp komt tot stand in nauwe samenwerking met haar opdrachtgevers en diens gebruikers en ontwerppartners Halmos, Zri en EFPC.

Aansprekende locatie met een rijke geschiedenis

Het ruim 20.000 m² grote complex kent een rijke geschiedenis en bestaat uit verschillende bouwdelen uit verschillende perioden. Het originele en meest beeldbepalende deel van het voormalige warenhuis van Vroom & Dreesmann werd in 1930 geopend naar een ontwerp van architect Jan Kuijt in een overgangsstijl van de Amsterdamse school naar het zakelijk expressionisme. Het L vormige bouwdeel had toegangen aan de Spuistraat en het Spui. Het originele interieur straalde grandeur uit met veel marmeren accenten, houten lambriseringen en plafondcassettes met cannelures.

In 1946 werd het pand uitgebreid met een veel zakelijker bouwdeel dat gekenmerkt wordt door open vloeren met grotere overspanningen. Deze ruime opzet werd mogelijk gemaakt door een constructie van paddenstoelkolommen zoals die ook gebruikt zijn in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam en Warenhuis Schunck in Heerlen. Bij deze uitbreiding werd de interne routing aangepast en werd de hoofdentree verplaatst naar de Grote Marktstraat.

In 2017 werd het pand verbouwd tot vestiging van Hudsons Bay waarbij onder andere de gevel aan de grote marktstraat werd aangepast. Sinds het faillissement van Hudsons Bay in 2019 is het gebouw niet gebruikt.

Route door het gebouw

Met een maximale capaciteit van ongeveer 4.000 studenten, docenten en onderzoekers in één gebouw dient er een ruime en duidelijk herkenbare routing in het gebouw aangebracht te worden. Deze route loopt van de entree aan het Spui, langs het raam aan de Grote Marktstraat en tot aan het dakterras met uitzicht op het binnehof. De entree aan het Spui wordt gerenoveerd en krijgt haar oude glorie weer terug. Voormalige etalages worden teruggebracht waardoor bezoekers het gebouw op een vanzelfsprekende manier in geleid worden. Vanuit de ruime entree voert een brede trap bezoekers naar de eerste verdieping waar de grootste collegezalen en de grote zelfstudieruimten zich bevinden.

In het verlengde van de entreetrap leidt een tweede trap naar het opgetilde maaiveld op de tweede verdieping van het jaren veertig-bouwdeel. Hier is het restaurant met ruim dakterras voorzien. In het restaurant draait de hoofdroute een kwartslag en kunnen, via nieuw aangebrachte trappen in de centrale vide, de bovenliggende verdiepingen worden bereikt.

De derde tot vijfde verdieping bieden in dit bouwdeel hoofdzakelijk plaats aan generieke onderwijsruimten die door de verschillende universiteiten gebruikt zullen worden. De kolommen met paddenstoelkoppen zijn de in de hogere middenzone met zelfstudieplekken in het zicht gelaten.

De route eindigt met een nieuwe trap die toegang geeft tot het voormalige dakterras van het V&D personeel en biedt zowel buitenstudieplekken als een mooi uitzicht over de binnenstad van Den Haag.

Naast het generiek onderwijsprogramma in het jaren veertig bouwdeel zullen er op de tweede tot zesde verdieping van het monumentale bouwdeel voor de verschillende samenwerkingspartners flexibel te gebruiken kantoren worden ingepast.

Interieur

Om recht te doen aan de ambities van de universiteiten en om aansluiting te vinden bij het bestaande gebouw is het materialisatieconcept afgestemd op de twee karakteristieken van de bouwvolumes. Met, voor de beeldbepalende ruimten en herkenbare accenten, een referentie naar de grandeur van weleer. Zo krijgen de hoofdtrappen een afwerking in donker hout en wordt de entreeruimte voorzien van een granito vloer. De algemene onderwijsruimten, die zich in het jaren veertig bouwdeel bevinden, krijgen een afwerkingen in licht hout met frisse natuurlijke kleuraccenten in onder andere akoestische wandafwerking en meubilair. In het hele gebouw zullen in de open verblijfsgebieden planten worden toegevoegd en krijgen specifieke plekken een akoestische wandafwerking met een grafische print.

1 / 4

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.