0 van 0 resultaten voor ""

‘Staat van je Straat’: Een klimaatlabel voor iedere straat

Een klimaatlabel voor iedere straat in de stad; dat is waar “Staat van je Straat” voor staat. Met behulp van dit klimaatlabel krijgt een gemeente een overzicht van de klimaatrobuustheid op straatniveau. Het label geeft inzicht in kwetsbare gebieden en kan worden ingezet bij de formulering van ambities en bij de risicodialoog met bewoners.

Klimaatadaptatie en de inwoners

Staat van je Straat maakt inwoners bewuster van de staat van hun eigen leefomgeving. Dit creëert draagvlak bij het invoeren van maatregelen en prikkelt hen om eigen percelen klimaat adaptief in te richten. En dat is nodig want de bewoner speelt een cruciale rol bij het klimaatadaptief inrichten van de stad: wel 60% van de stad is privaat terrein.

Voor elke straat een label

Staat van je Straat geeft via een eenvoudig en overzichtelijk label inzicht in de vier klimaatthema’s: overstroming, wateroverlast, droogte en hitte. Elke straat wordt getoetst op deze vier thema’s en krijgt op basis van deze toets een label toegekend lopend van A (zeer klimaatadaptief) tot en met E (weinig klimaatadaptief).

stadwijk met veel beplanting en groen

Bekijk hier de hittestress in jouw woonwijk

Ervaar hoe Staat van je Straat inzicht kan geven in de klimaatrobuustheid van je gemeente. Onderstaande kaart geeft weer in welke mate er sprake is van hittestress in een woonwijk. Voer een postcode in en bekijk direct welk label de omgeving krijgt.

De hittelabels op de kaart zijn gebaseerd op openbare data. Voor gemeenten is het ook mogelijk om een inhoudelijke verdiepingsslag te maken door de hittelabels te berekenen met gedetailleerdere informatie zoals de Hittestresskaart, gebaseerd op de gevoelstemperatuur.

Het ‘Staat van je Straat’ dashboard

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Naast de hittelabels maakt Staat van je Straat ook inzichtelijk hoe een wijk scoort op droogte, overstroming en wateroverlast. Wil je deze informatie voor jouw gemeente? Onze adviseurs staan voor je klaar om aan de slag te gaan om de klimaatbestendigheid van jouw gemeente in kaart te brengen.

Staat van je Straat is het winnende idee van de Doe & Durf-challenge 2017, een competitie van jong NL-ingenieurs. In 2018 werd het Staat van je Straat prototype gelanceerd voor de gemeente Rijssen-Holten. Sinds 2019 is Staat van je Straat toegepast in de gemeenten Woerden, Zwolle, Oldenzaal, Zwartewaterland, Kampen, Zeist, de Bilt en Boxmeer. In 2021 wordt het label doorontwikkeld voor toepassing in de vastgoedsector.

Aanpassen van het stedelijk gebied aan klimaatverandering is een megavraagstuk. Hierbij heeft de gemeente bewoners en bedrijven hard nodig. Wij onderzoeken graag welke innovatieve methoden het beste werken om bewoners en bedrijven te betrekken. – Mark Heideveld, gemeente Zwolle

Erkende expertise

Staat van je Straat is het winnende idee van de Doe & Durf-challenge 2017, een competitie van jong NL-ingenieurs. In 2018 werd het Staat van je Straat prototype gelanceerd voor de gemeente Rijssen-Holten. Inmiddels wordt Staat van je Straat ook ontwikkeld voor de gemeente Woerden, Zwolle, Oldenzaal en Zwartewaterland.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.