0 van 0 resultaten voor ""

Mobiliteitsplan Te Veld in Eindhoven

Locatie

Te Veld, Eindhoven

Klant

Gemeente Eindhoven

Expertise

Mobiliteit

Doel

Een duurzaam mobiliteitsplan ontwikkelen waarin milieubewuste vervoersalternatieven alle ruimte krijgen.

SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13 Klimaatactie

Een bijrol voor de auto

Cars are cars all over the world, zong Paul Simon al in 1983. De zanger had een vooruitziende blik, want auto’s zijn simpelweg overal. En bepalen daarmee de ruimtelijke inrichting van gebieden. Het Urban Insight rapport laat zien dat het anders kan, zodat er ruimte ontstaat en andere ontwerpprincipes leidend kunnen zijn. Voor de nieuwe wijk Te Veld aan de noordzijde van de stad Eindhoven ontwikkelden experts van Sweco samen met de gemeente Eindhoven een mobiliteitsplan waarin auto’s een bijrol vervullen.

Woningen voor Eindhoven

Te Veld is een nieuwe stadswijk die met ruim 650 woningen een forse deuk moet slaan in het lokale woningtekort. Maar de komst van zo veel nieuwe Eindhovenaren mag niet ten koste gaan van bereikbaarheid, duurzaamheid, groenvoorzieningen en klimaatdoelstellingen.

Groen en parkachtig

En dus ontwikkelde Sweco in nauwe samenwerking met de gemeente Eindhoven voor Buurtschap Te Veld een duurzaam mobiliteitsplan, een plan waarin milieubewuste vervoersalternatieven alle ruimte krijgen en bewoners zonder privé-auto toch mobiel zijn. Te Veld wordt een groene parkachtige omgeving, met alleen parkeerruimte op enige afstand van de woningen.

Hardloper in park Groene Loper in Maastricht

Een proeftuin die aanzet tot omdenken

Onderdeel van het buurtschap Te Veld is het Living Lab 040: een proeftuin waarin zo’n 100 woningen de hoofdrol spelen. Hierin worden nieuwe ideeën rond wonen in de toekomst verzameld en toegepast. Met als belangrijkste missie: betaalbaar en groen wonen. En dat kan alleen maar wanneer je een andere rol toebedeelt aan de auto en mobiliteit deelbaar maakt.

Combinatie van kennis

Sweco combineert kennis over mobiliteit, ruimtelijke ordening en milieu met know-how over doelgroepen, gedrag, omgevingspsychologie en de energietransitie. Aanpassing van gedrag is nodig om het mobiliteitspatroon van inwoners van Te Velde succesvol aan te passen. Zien fietsen doet fietsen, is één van de leidende gedachten in het plan. Zo leiden juist de fiets- en wandelpaden naar elke woning enerzijds en openbaar vervoervoorzieningen aan de andere kant. Auto’s blijven ook in Eindhoven natuurlijk auto’s, maar zijn in Te Velde slechts één van de opties om je te verplaatsen.

Shared Speed

In het Urban Insight rapport ‘Healthy options for our streets and cities’ introduceert Sweco ‘shared speed’ als nieuwe ontwerpstrategie voor stedelijke mobiliteit. Door in de straten te werken met verschillende snelheidsniveaus, voorspellen de Zweedse en Noorse schrijvers van het rapport niet alleen lagere emissies, minder ongevallen en minder stress; stedenbouwkundigen en architecten worden op die manier ook gedwongen om op nieuwe manieren naar de stad te kijken, waarbij dagelijkse voorzieningen dichtbij zijn.

Illustratie health and wellbeing urban insight report Sweco

Gerelateerde diensten

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.