0 van 0 resultaten voor ""

KIM voorspelt welk gebouw als eerste overstroomt

Locatie

28.000 woningen in economisch sterke gebieden en grootstedelijke regio’s in Nederland.

Klant

Vesteda

Doel

Voor hele vastgoedportefeuille klimaatrisico identificatie en handelingsperspectief per gebouw op basis van de klimaateffecten in de omgeving en de kwetsbaarheid van het gebouw zelf.

SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13 Klimaatactie

Voorsorteren op de toekomst

Extreme buien veroorzaken steeds meer schade aan woningen en steeds meer woningen worden te heet. Vesteda schakelde Sweco in om inzicht te krijgen in de risico’s en impact van klimaatverandering op haar hele woningportefeuille. Samen maakten ze de KIM-tool. Een slimme software-tool die voor de hele portefeuille per gebouw de risico’s op wateroverlast en hitte laat zien. Plus wat je het beste kunt doen om deze risico’s te verkleinen.

Als ambitieuze institutionele woningbelegger heeft Vesteda de toekomst continu scherp in het vizier. Met stichting Climate Adaptation Services (CAS) bracht ze al eerder de risico’s van klimaatdreigingen vanuit de omgeving voor haar portefeuille in kaart in een zogenaamde omgevingsscore.

Echter, dit zei nog niets over de daadwerkelijke risico’s per gebouw. De kwetsbaarheid van ieder gebouw is immers anders. Voortbordurend op het werk van CAS ging Sweco daarom een stap verder om dé extra informatie te achterhalen die nodig om Vesteda’s portefeuille daadwerkelijk klimaatadaptief te kunnen maken.

KIM scoort

Voluit heet deze spiksplinternieuwe tool de Klimaatrisico Identificatie & Management tool (KIM-tool). De KIM-tool geeft per pand een klimaatrisicoscore op basis van een combinatie van een omgevingsscore en een pandscore. De pandscore geeft inzicht in de kwetsbaarheid van een pand met gebouwkenmerken die de kwetsbaarheid voor wateroverlast of hittestress positief of negatief beïnvloeden.

Bijvoorbeeld: ramen op het zuiden, hoogte van drempels of installaties in de kelders. De combinatie van de omgevingsscore en de pandscore resulteert in een klimaatrisico score per pand. Op basis van dit risicoprofiel adviseren we maatregelen in de omgeving van het pand of aan het pand zelf, inclusief de effectiviteit, toepasbaarheid en kosten.

Betaalbare en veilige woningen

Klimaatrisico’s hebben een duidelijke impact op het comfort en de leefbaarheid van woningen en zijn daarmee een financieel risico voor beleggers. Vesteda wil fijne en betaalbare woningen aanbieden aan huurders. De inzichten die zij krijgt vanuit de KIM-tool maakt het voor haar mogelijk om gericht investeringen te doen die woonkwaliteit in de toekomst waarborgen en de risico’s van klimaatverandering verlagen. Zo kan Vesteda grote schadeposten in de toekomst voorkomen.

De KIM-tool ‘in a nutshell’

Helder en herleidbare handvatten voor de identificatie en management van fysieke klimaatrisico’s op pand- en portfolioniveau. De KIM-tool draagt bij aan een aantrekkelijke leefomgeving voor nu en later.

  • Voorkomen van klimaatschade en toekomstbestendig maken de vastgoedportfolio
  • Kosteneffectieve investeringen in vastgoedprojecten met hoge fysieke klimaatrisico’s
  • Sterke basis voor interne en externe communicatie voor strategievorming en actieplannen
  • Hogere huurderstevredenheid & draagvlak voor maatregelen
  • Vergroting leefbaarheid en wooncomfort voor de bewoners

Iedere vastgoedbelegger heeft KIM nodig

De KIM-tool is niet alleen voor woningen te gebruiken. Je kunt de klimaatrisico’s voor ieder soort gebouw heel concreet en begrijpelijk maken. Op basis van de tool kunnen vastgoedbeleggers beleid maken en investeringen doen om hun portefeuille toekomstbestendig te maken. Reden voor de jury van de nieuwe Vastgoedmarkt Innovatie Award 2021 om de KIM-tool te nomineren.

Jelmer: “Naast de risico’s brengt de tool ook het handelingsperspectief in beeld. Dus welke maatregelen kun je nemen om die risico’s te kunnen beheersen? Als je bijvoorbeeld zonwering plaatst of een drempel verhoogt, wat doet dat dan met je risicoscore?

Aan de hand van wetenschappelijke literatuur en kengetallen die we bij experts ophalen combineren wij dus de best beschikbare inzichten en expertise over de effectiviteit van de maatregel. Zo kun je ook berekenen wat de kosten zijn, niet alleen de investerings- maar ook de onderhoudskosten. En dat is voor een vastgoedbelegger als Vesteda natuurlijk heel relevant.”

Daar zat voor ons ook de toegevoegde waarde om met Sweco het vervolg uit te werken. Sweco heeft alle kennis en specialismen in huis en weet de juiste koppeling te maken. En kan ook de vertaling maken naar effectieve maatregelen, top! – Elles Dontje, Researcher bij Vesteda

1 e

Vesteda neemt als 1e partij in Nederland de kwetsbaarheid van een pand mee in de risicoberekening

20 %

Meer rampen sinds jaren 70 door extreem weer (uit rapport WMO, onderdeel VN)

2021

Nominatie Vastgoed Innovatie Award

Climate Adaptive Buildings initiatief

Sweco en Bouwinvest zijn beiden als kennispartner aangesloten bij het Climate Adaptive Buildings initiatief van het Dutch Green Building Council (DGBC) om samen met DGBC, financiële instellingen, kennisinstituten, adviseurs en overheden te werken aan een ‘framework for climate adaptive buildings’ waarin een eenduidige methodiek komt te staan voor het vaststellen van fysieke klimaatrisico’s op gebouwniveau.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.