0 van 0 resultaten voor ""

Een plek waar buren naar elkaar omkijken

Houthaven LIFE, Amsterdam

Door rijk gedetailleerde Amsterdamse school-architectuur past het gebouw perfect tussen de kenmerkende historische gebouwen uit de Spaarndammerbuurt en de levendige activiteiten van de omgeving.

Projectinformatie

Op Revaleiland in de bruisende Amsterdamse Houthaven staat LIFE, een duurzaam appartementencomplex ontworpen voor 60-plussers die hun vertrouwde stedelijke leven willen voortzetten, omringd door luxe, ruimte en uitstekende zorg volgens het zorgconcept van Cordaan. De plint van het gebouw biedt een scala aan zorgondersteunende functies, waaronder een huisartsenpraktijk, fysiotherapie, een apotheek, dagbehandeling, de dagopvang ‘de Buren’, en een typisch Amsterdams café. De verdiepingslagen herbergen zorgappartementen, zes woongroepen met in totaal 48 bewoners, en sociale huurwoningen, allemaal voorzien van een WoonKeur Pluspakket-Zorg certificaat.

Vanuit de Spaarndammerbuurt leidt een pad op maaiveldniveau langs LIFE naar de kade, vergezeld door een levendige plint. Dit pad vormt een natuurlijke verbinding tussen de historische en nieuwe elementen van de buurt. LIFE’s architectuur reflecteert de Amsterdamse School-stijl met ‘een voetje en een hoedje’, gekenmerkt door robuuste bouwblokken, karakteristieke voordeuren, afwisselende gevels, sierlijke ornamenten en ambachtelijk metselwerk. Het gebouw is niet alleen duurzaam, maar voldoet ook aan strenge eisen voor veiligheid, aanpasbaarheid en levensloopbestendigheid.

Houthaven LIFE is in 2020 genomineerd voor de Zuiderkerkprijs. Uit het juryrapport: “De jury waardeert dat de opdrachtgever bewust buiten de comfortzone is getreden door een nieuwe doelgroep, namelijk 50-plussers, te bedienen. Door een succesvolle samenwerking tussen architect en opdrachtgever, en het binnenhalen van de juiste samenwerkende partijen, waaronder Cordaan, Bouwinvest en Habion is het gelukt om een uitgebreid programma van verschillende woningen en voorzieningen te realiseren. LIFE is een mooie maatschappelijke toevoeging die bijdraagt aan de functiemix van Houthaven. Door de samenwerking met woningcorporatie Habion worden de sociale huurwoningen bewoond door zelfstandige ouderen, met een gemiddelde leeftijd van 80+. De oriëntatie van de zorgafdeling aan de kant van de naastgelegen school vindt de jury goed gekozen. De dagbesteding in de plint maakt het blok relevant voor de buurt en verdere omgeving. Het thema van dit eiland, Amsterdamse School, is herkenbaar verwerkt als architectuurstijl met een verticale detaillering op de bovenste woonlagen.”

1 / 3

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.