0 van 0 resultaten voor ""

Van iconisch warenhuis naar divers universiteitsgebouw

Locatie

Den Haag

Klant

Universiteit Leiden

Expertise

Architectuur

Doel

Een nieuwe verfrissende leer- en werkomgeving voor 4.000 studenten, docenten en medewerkers

SDG 3 Goede gezondheid en welzijn
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen

Transformeren in hartje Den Haag

Vanaf 2025 is het centrum van Den Haag een architectonische parel rijker door intensieve transformatie. De Universiteit Leiden heeft initiatief genomen om het iconische voormalig V&D-gebouw in het hart van Den Haag om te vormen tot een modern en divers universitair centrum. Maar liefst 4.000 studenten, docenten en medewerkers kunnen in de nabije toekomst hier leren en werken. In opdracht de Universiteit Leiden en haar samenwerkingspartners ontwerpt JHK Architecten, part of Sweco, het volledige inbouwpakket. Het is aan onze architecten om de rijke geschiedenis te eren en met oog voor de toekomst de nieuwe gebruikers een verfrissende nieuwe leer- en werkomgeving te geven.

Diversiteit aan onderwijs mogelijk maken

Met het realiseren van een nieuw universiteitsgebouw in het centrum zet Den Haag een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling als universiteitsstad. En is daarmee belangrijk voor de kenniseconomie en werkgelegenheid.

Naast de Universiteit Leiden worden ook TU Delft, Open Universiteit, LUMC en Universiteiten van Nederland de nieuwe ‘bewoners’. Onze architecten zijn verantwoordelijk voor de inbouwontwerpen van alle vijf stakeholdergroepen en voor het totaal ontwerp. Het resultaat moet één geheel worden.

 

Zoveel mensen, zoveel wensen

De diversiteit aan gebruikers maakt dat we in tientallen sub-projectgroepen werken om alle uitgangspunten voor het ontwerp helder te krijgen. Dit doen we om alle betrokkenen van alle vijf partijen, de ontwikkelaar, gebouwbeheerders en omgeving aan boord te krijgen en te houden. Zo komen we uiteindelijk tot een spot-on ontwerp voor allen individueel en samen. Het realiseren van ambassadeurschap voor het eindontwerp is hier cruciaal. Een complex proces waar onze architecten het voortouw in nemen.

Alles onder het afgewerkte plafond

Het casco-ontwerp is in handen van de ontwikkelaar en de eigen architect. Onze architecten pakken vanaf het casco ontwerp door en ontwerpen alles wat onder het afgewerkte plafond plaatsvindt. Daarnaast zorgen ze ervoor dat wensen vanuit ons eigen ontwerp die van invloed zijn op het casco, verwerkt worden in het definitieve casco ontwerp. Dit maakt het complex en uitdagend, aangezien installaties en het bouwfysische ontwerp leidend zijn voor alle te maken keuzes. En vraagt een zeer intensieve en nauwe samenwerking en veel afstemming met het ontwerpteam van de ontwikkelaar. Van moment één tot en met oplevering.

 

Ook voor rijke geschiedenis

Het ruim 20.000 m² grote complex kent een rijke geschiedenis en bestaat uit verschillende bouwdelen uit verschillende perioden. Het originele en meest beeldbepalende deel van het voormalige warenhuis van Vroom & Dreesmann werd in 1930 geopend naar een ontwerp van architect Jan Kuijt in een overgangsstijl van de Amsterdamse school naar het zakelijk expressionisme.

Ontwerpen vanuit functionaliteit is kenmerkend voor onze architecten. De stelregel is dan ook ‘eerst rekenen dan tekenen’. Het bijvoorbeeld onderzoeken van werkplekgroottes, lichtinval en routing is een analytisch proces wat nog niets met vormgeving te maken heeft. Onze architecten brengen techniek, eisen en wensen vervolgens zodanig samen dat er een esthetisch hoogwaardig ontwerp uit voortkomt. Functioneel en tijdloos. Zo verliep ook ons ontwerpproces voor dit bijzondere gebouw aan het Spui.

Goede samenwerking is in dit complexe ontwerpproces doorslaggevend voor het uiteindelijke succes. Alleen samen kunnen we een ontwerp tot leven brengen dat het verschil gaat maken voor alle mensen die er mogen gaan leren en werken. Dat is waar wij het voor doen. – Peter Hagelaar, architect bij JHK Architecten, part of Sweco

20000 m2

leer- en werkomgeving

5

nieuwe eindgebruikers

31

stakeholdergroepen om mee samen te werken

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.