Wagenborgen en Spijk krijgen aardbevingsbestendige en zeer energiezuinige kindcentra

/siteassets/nieuws/ikc-wagenborgen-770x433px.jpg

Wagenborgen en Spijk krijgen aardbevingsbestendige en zeer energiezuinige kindcentra

3 oktober 2017
De gemeente Delfzijl wil twee nieuwe integrale kindcentra in Wagenborgen en Spijk realiseren. Sweco heeft de opdrachten gewonnen voor zowel het constructie- en geotechnische advies als het installatie- en duurzaamheidsadvies voor Integrale Kind Centra in Wagenborgen en in Spijk. Sweco leverde als adviseur de beste visie voor beide nieuwbouwplannen. De opdracht geeft Sweco de mogelijkheid om samen met de gemeente, gebruikers en architecten de ontwikkeling van de kindcentra in een vroeg stadium op te pakken.

“In Wagenborgen en Spijk worden basisscholen, een peuterspeelzaal en een bibliotheek ondergebracht in kindcentra”, zegt Babak Gerami, projectleider Constructies bij Sweco. “Omdat deze dorpen in aardbevingsgevoelig gebied liggen, worden de kindcentra aardbevingsbestendig gebouwd.”

ENERGIENEUTRAAL BOUWEN
De gemeente Delfzijl wil dat de centra voldoen aan de toekomstige energieprestatieregelgeving ‘Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG)’. Sweco en de gemeente hebben zich voorgenomen om de kindcentra aardgasloos te bouwen. Het is de bedoeling dat medio 2018 met de bouw van beide centra gestart wordt. Medio 2019 worden de kindcentra in gebruik genomen.

IKC Spijk

INTEGRALE ONTWERPAANPAK
Volgens Remco Kemperman, adviseur Installaties bij Sweco, vergt het ontwerpen van een aardbevingsbestendig en Bijna EnergieNeutraal Gebouw een integrale ontwerpaanpak met alle partijen. “Dit omdat de nieuwe energieprestatieregelgeving een grotere inspanning vergt van het bouwkundige ontwerp. Wij zijn erg blij met de door de gemeente Delfzijl gekozen aanpak en kijken er naar uit om samen de kindcentra toekomstbestendig op te bouwen.”

CONTACT
Babak Gerami
Projectleider Constructies
T +31 6 2117 6754
E babak.gerami@sweco.nl

Remco Kemperman
Adviseur Installaties
T +31 6 1008 1502
E remco.kemperman@sweco.nl

MEER INFORMATIE
Duurzame gebouwen
Aardbevingen

TREFWOORDEN 
Wagenborgen, Spijk, Delfzijl, integrale kindcentra, aardbevingsbestendig bouwen, energieneutraal bouwen, integraal ontwerpen