Sweco rapport: Circulair bouwen leidt tot een duurzame stad met een verhaal

/siteassets/nieuws/2020/nieuwsbericht-770x433px.jpg

Sweco rapport: Circulair bouwen leidt tot een duurzame stad met een verhaal

9 december 2020
Geen nieuwbouw, maar circulaire bouw, moet het uitgangspunt worden in steden. Door circulair bouwen als nieuwe norm te hanteren, kunnen we ons klimaat verbeteren, unieke stedelijke omgevingen creëren en biodiversiteit in steden vergroten, stelt ingenieursadviesbureau Sweco in haar nieuwste Urban Insight rapport ‘Going circular – A vision for urban transition’.

Het hergebruik van constructiematerialen zorgt voor een flinke verlaging van de CO2 uitstoot tijdens de bouw: 9% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt van de productie van bouwmaterialen. En door gebruik te maken van gebiedseigen materialen voeg je een interessante esthetische, historische en symbolische dimensie toe aan een stad of gebied, dat hierdoor een verhaal krijgt. Deze afwisselende leefomgeving is een verademing voor flora en fauna, die zullen opbloeien.    

Afbreken en helemaal opnieuw opbouwen, was tot nu toe de norm. We moeten af van dit lineaire denken en een circulaire strategie als uitgangspunt nemen. Naast duurzaam worden onze steden daar veel interessanter van!’ zegt Richard Koops, Business Director Circulaire Economie bij Sweco Nederland.  

Circulair bouwen gaat verder dan het hergebruik van materialen. Alle gebiedseigen kenmerken kunnen op een slimme en unieke manier worden ingezet. Bijvoorbeeld het terugbrengen van ‘oud water’ zoals de singel in Utrecht of de Jansbeek in Arnhem. Een biozone die ecologisch en landschappelijk is ingepast.  
 
Richard Koops: ‘Allemaal voorbeelden van circulair ontwerpen en bouwen, die zorgen voor aantrekkelijkere gebouwen en interessantere fysieke leefomgevingen, die beter bestand zijn tegen klimaatverandering omdat de natuur als uitgangspunt wordt gebruikt’. 

Lees het volledige rapport hier.

Wil je meer weten?

Richard
Koops
Adviseur duurzaam en circulair bouwen