0 van 0 resultaten voor ""

Zo worden wij fossielvrij

Zo worden wij fossielvrij

Dagelijks bedenken Bennie Wezeman, Nasja Geertjens en Ronnie Lauxen slimme oplossingen om de wereld een duurzamere kant op te duwen. Niet alleen in projecten bij Sweco, maar ook thuis. Deze ‘Willie Wortels’ zetten ook privé de boel op stelten om de energietransitie een steuntje in de rug te geven.

Handen uit de mouwen

“Als je geen stroom hebt in je vakantiehuis en hierdoor niet eens even een telefoon op kan laden of een koud biertje uit de koelkast kan pakken, dan bouw je dat toch zelf?” Bennie Wezeman, lead engineer en projectleider, is druk doende het vakantiehuis van zijn zoon off-grid te bouwen. Uit noodzaak, maar stiekem vooral een uit de hand gelopen hobby. Hij bouwt een installatie voor zonnepanelen in zijn vakantiewoning. “Niet gek eigenlijk, want stilzitten kan ik niet. Waar ik doordeweeks mijn hersenen gebruik, steek ik in de weekenden het liefst mijn handen uit de mouwen en bouw ik slimme oplossingen.”
Zo ook de installatie die Bennie bouwt. Het neerleggen, bekabelen, aansluiten van een omvormer en zorgen voor 12-volt stopcontacten. Bennie doet het allemaal zelf. “Gelukkig komt mijn achtergrond in elektrotechniek en zonnepanelen hier goed van pas. Vorig jaar volgde ik een training tot erkend zonnestroom installateur en ik kreeg direct zin om het gewoon zelf te gaan bouwen. Het materiaal is inmiddels besteld en aankomend voorjaar ga ik alles installeren. Zo kunnen we straks gewoon ons eten gekoeld bewaren, hoeven we de kaarsen niet meer uit noodzaak te gebruiken en zijn we ook in de weekenden gewoon bereikbaar. En dan ook nog eens volledig duurzaam!”

Bennie Wezeman

Minder is meer

“Minimalistisch leven trekt mij erom aan. Waarom meer als het niet nodig is?” Nasja Geertjens, adviseur duurzame en circulaire gebouwen, gaat het liefst terug naar de basis. Logisch dat juist zij gaat voor de kleinste woning van Ecowonen Midden Nederland. Als adviseur duurzaam wonen kan Nasja ook in haar vrije tijd helemaal haar ei kwijt in dit gezamenlijke woonproject. “Naast het super duurzame karakter, vind ik het gaaf dat we het project met alle huishoudens echt samen doen. We zijn zelf de ontwikkelaar en bouwen aan een wijk die sociaal én duurzaam is. We bouwen deze woningen ecologisch, energieneutraal en natuurinclusief. Dit draagt voor mij bij aan mijn wens om een kleinere ecologische voetafdruk te hebben.”
“Een kleiner huis zorgt ook voor alleen de ruimte die je echt nodig hebt en minder plek voor niet-belangrijke spullen (en minder schoonmaken natuurlijk!). Met het delen van gemeenschappelijke ruimten, voorzieningen en spullen is dit praktischer te maken. Door minder te consumeren en meer te delen kan je meer gaan waarderen. Dit geeft mij meer rust en ruimte, plek voor nieuwe ideeën, meer bewustwording en verbinding. En zeker meer geluk. Ieder lid stopt tijd in het project en zet zijn eigen krachten in waarbij we veel van elkaar leren. Hierbij komt mijn dagelijks werk ook goed van pas. Hierdoor kan ik helpen een integrale duurzaamheidsberekening op te stellen, met bijbehorende energie-, materiaal- en bouwbesluit berekeningen.”

Nasja Geertjens

Andere oplossingen dan een Tesla

“Niet iedereen kan een Tesla aanschaffen. We hebben ook andere oplossingen nodig.”, preekt informatiemanager Ronnie Lauxen. Momenteel is hij bezig met zijn meest uitdagende project tot nu toe. Namelijk een klushuis uit 1860 helemaal circulair en duurzaam verbouwen. “In mijn vrije tijd haal ik energie uit het verduurzamen van woningen. Hoe moeilijker hoe beter! En ik ben Groninger, dus aardgas is wel een dingetje”, grapt hij. “Ik wil graag alles zo circulair mogelijk doen. Dat betekent geen leemstuc, kit of ander materiaal dat moeilijk of onmogelijk te demonteren is. Alles moet weer makkelijk te verwijderen zijn en opnieuw te gebruiken.” Dit renovatieproces levert Ronnie een aantal interessante inzichten op. En kansen te over om nog meer energie te besparen. “Veel oude woningen van voor 1900 zijn monumenten of cultureel erfgoed. Dat betekent dat je aan de buitenkant vaak weinig kunt veranderen, maar vaak moet je ook de fundering aanpakken. Als je dit dan toch doet, sla dan gelijk een tweede slag. Plaats heipalen, met kunststof slangen erin. En sluit deze aan op je cv-ketel of warmtepomp. Zo maak je van je fundering een koude-warmteopslag. En kun je op een duurzame manier in de winter je huis verwarmen en in de zomer koelen.”

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.