0 van 0 resultaten voor ""

Vernieuwde rekenmethode meet effect circulariteit in infraprojecten

5 vragen aan Maurizia Puh

Opgegroeid in Duitsland, bracht haar studie Maurizia Puh naar Nederland en naar Sweco. Tijdens haar afstuderen ontwikkelde ze een vernieuwende rekenmethode om het effect van circulariteit in infraprojecten te meten. En met succes! Haar onderzoek staat in de top 3 van meest duurzame scripties van 2020. Van milieu tot het behoud van financiële waarde; deze methodiek biedt kansen om vooruitstrevende sectorbrede afspraken voor circulariteit in de bouw te faciliteren.

Gefeliciteerd met deze topnotering!

“Dankjewel! Toen ik vorig jaar aan mijn scriptie begon was circulariteit al een hot topic in de bouw. Alleen miste er nog een samenhangende rekenmethode om circulariteit in de bouw te kunnen meten de veelal belastende infraprojecten. Dat werd mijn doel. In vijf maanden tijd heb ik de nieuwste ontwikkelingen opgesnoven, de nieuwste inzichten van onderzoekers en experts verkregen en heb ik alle creatieve registers open gezet om een vooruitstrevend model te ontwikkelen. En met succes. We hebben samen echt een stap vooruit gezet.”

Circulariteit is zoveel meer dan ‘alleen’ het hergebruik van materialen en gaat veel verder dan het maken van afwegingen op materiaalniveau. Het totaalplaatje aan kansen in een ontwerp wilden we in één rekenmethode verwerken, om zo onze opdrachtgevers nog beter te kunnen adviseren, ook op financieel vlak. En kunnen er circulaire maatregelen genomen worden die ook nog eens kostenbesparend werken!

Kun je wat meer vertellen over dit winnende model?

“Samen met Sweco heb ik het bestaande KORAAL-model doorontwikkeld van een model dat alleen de impact op het milieu meet, naar een model dat de maatstaf is voor het gebruik van circulaire materialen in projecten mét het behoud van financiële waarde.

Circulariteit is zoveel meer dan ‘alleen’ het hergebruik van materialen en gaat veel verder dan het maken van afwegingen op materiaalniveau. Het totaalplaatje aan kansen in een ontwerp wilden we in één rekenmethode verwerken, om zo onze opdrachtgevers nog beter te kunnen adviseren, ook op financieel vlak. En kunnen er circulaire maatregelen genomen worden die ook nog eens kostenbesparend werken!

Met KORAAL meten we naast de hoeveelheid circulaire materialen, ook de impact die alle projectfasen op het milieu hebben. En zetten we met het meten van de financiële waarde, zelfs aan het einde van de levenscyclus, een grote stap voorwaarts.

Deze rekenmethode houdt rekening met prognoses. Neem bijvoorbeeld het ontwerpen van een zo duurzaam mogelijke fietsbrug. Wat we weten is dat de belasting van fietsverkeer zal gaan toenemen. Om te voorkomen dat we over ongeveer tien jaar weer toe zijn aan een nieuwe brug, gebruiken we in het ontwerp nu al meer materialen zodat de brug die belasting naar de toekomst aan te kunnen. Hierdoor belasten we het milieu nu iets zwaarder, maar over de totale en verlengde levensduur van de brug is dit veel en veel minder belastend voor het milieu dan de traditionele rekenmethode. Deze overweging kun je alleen maken wanneer je alle inzichten hebt. En die biedt KORAAL met deze 2.0-versie.”

Wat maakt je zo enthousiast?

“Al tijdens mijn studie gingen alle radartjes bij mij draaien als het onderwerp Circulaire Economie werd aangesneden. Toen ik bij Sweco aanklopte, werd ik dan ook razend enthousiast dat ik hier dit zeer actuele en relevante onderwerp in mijn afstudeerproject mocht gieten. Het idee dat mijn afstudeerproject daadwerkelijk impact heeft en circulariteit in de bouw bevorderd, is natuurlijk fantastisch. En de nominatie voor meest duurzame scriptie van het jaar is de kers op deze taart.”

Wat hoop je dat jouw onderzoek teweeg gaat brengen?

“Voornamelijk hoop ik dat we hiermee meer circulaire en toekomstgerichte projecten op kunnen zetten. Dat deze methode het out of the box-denken stimuleert en het makkelijker maakt om een duurzame afweging te maken. Mijn droom is dat de meest duurzame keuze het uitgangspunt wordt en daarmee de standaard. En wat ik vooral belangrijk vind, en wat we helaas vaak over het hoofd zien, is dat een overgang naar een duurzame samenleving een rechtvaardige overgang moet zijn. Toegankelijk voor iedereen.”

Voor alle studenten; hoe was het om af te studeren bij Sweco?

“Met mijn komst bij Sweco kreeg ik toegang tot zoveel kennis. En heb ik ontzettend veel geleerd van alle verschillende perspectieven die de grote verscheidenheid aan experts met zich meebrengen. Bovendien is de werksfeer geweldig, het voelt familiair aan. Ik kreeg veel vrijheid om creatief invulling te geven aan de opdracht. Dit motiveert en geeft energie. Van steun tot feedback, iedereen stond klaar mij te helpen. Aangenaam, gastvrij en ondersteunend.

Enthousiast geworden?

Misschien zit tussen onze vele vacatures wel jouw droombaan of stage. Bij Sweco zijn we namelijk altijd op zoek naar talent. Naar koplopers, creatieve breinen en waaghalzen die het verschil durven te maken. Neem gerust een kijkje, trek aan de bel als je vragen hebt of graag bij ons komt werken. De (virtuele) koffie staat klaar!