0 van 0 resultaten voor ""

Sweco 100% CO2 neutraal en circulair in 2035

Martin van der Heijden over de duurzaamheidsambities

We moeten anders moeten omgaan met resources. Of dat nu ruimte, energie, materialen, water of andere schaarse goederen zijn. Dat vergt de nodige kennis en samenwerking. Duurzaamheid is onze dagelijkse praktijk, in projecten en eigen bedrijfsvoering. En ‘Sustainability by Design’ is ons leidende principe. Practice what you preach is de beste manier om dat kracht bij te zetten. We vroegen daarom aan Martin: wat zijn onze eigen duurzaamheidambities? En wat doen we om die te realiseren?

Wat zijn onze ambities op duurzaamheid?

Wij hebben onszelf als doel gesteld om in 2035 100% CO2 neutraal te zijn én 100% circulair. Dat is ambitieus, maar zeker haalbaar! Het signaal dat wij hiermee ook af willen geven, is dat we niet alleen in samenwerking met de klant, maar als organisatie duurzaamheid hoog op onze agenda hebben staan.

Waarom is dat belangrijk voor ons?

Het is nodig om hierop te sturen als we kijken naar de wereld om ons heen. De wereld waar wij als organisatie en individu onderdeel van uitmaken. Waar onze kinderen in opgroeien en waarvan we het aan onszelf verplicht zijn om er zuinig op te zijn. We willen niet alleen up-to-speed blijven met wat andere bedrijven doen, maar juist voorop lopen. Frontrunner zijn.

Als organisatie en als mens zijn wij meer dan gemiddeld intrinsiek gemotiveerd om een steentje bij te dragen. Velen van ons doen dat al in de privé sfeer. Denk aan alle duurzaamheidsmaatregelen die je thuis kunt nemen. We kiezen er niet voor niets voor om bij Sweco te werken. Onze individuele invloed op een duurzame toekomst krijgt vleugels als we ons daar ook collectief voor inzetten. Thuis, met elkaar en met de klant. Het geeft een factor 10 aan mogelijkheden extra om onze footprint te verkleinen. Daar willen we maximaal voor gaan.

Welke stappen zijn nodig om 100% CO2 neutraal én 100% circulair te zijn in 2035?

Onze ambitie is flink en we zijn er nog niet. Het vergt energie en een helder plan. Dat zien we als volgt. Op het gebied van circulariteit werken we aan onze afvalstromen, duurzame contracten met leveranciers en samenwerkingspartners én kopen we uitsluitend circulair meubilair in. Als we kijken naar onze CO2 uitstoot, dan komt grofweg driekwart voor rekening van mobiliteit. En ongeveer een kwart komt voort uit onze huisvesting en kantoren (m.n. elektriciteitsverbruik).

Binnen de factor mobiliteit stoten wij verreweg de meeste CO2 uit via onze lease auto’s en het gebruik van privé auto’s. Het is dan ook voor de hand liggend om daar verandering in aan te brengen. Voor een deel kan Sweco dat faciliteren, bijvoorbeeld door over te gaan op een 100% elektrisch leasewagenpark. En door spelregels met elkaar af te spreken over hoe we in de toekomst met vliegreizen willen omgaan. De pandemie laat ook zien dat dat kan.

En voor een ander deel doen wij een beroep op ons eigen gedrag. Voorlopig werken we nog niet op kantoor, maar laten we ons kantoor bij terugkomst ook anders gaan gebruiken. Kantoor gaat over samenzijn, netwerken, interactie en ontmoeten. Wat betekent dat voor ons werk? Ik denk ook een kans om het verschil te maken. Minimaliseer je eigen reisbewegingen, overleg vaker digitaal en pak bij voorkeur de fiets of het OV in plaats van de auto.

Klinkt logisch en bovendien helemaal van deze tijd!

Ja, dat is het ook wat mij betreft. Om deze ambitie kracht bij te zetten, worden de CO2 doelstellingen ook meegenomen in onze nieuwe mobiliteitsregeling. Daar werken we nu aan, we verwachten het eind dit jaar of begin volgend jaar gereed te hebben. Ook zijn we onlangs aangesloten bij Anders Reizen, een platform van zo’n 70 middelgrote bedrijven dat zich inzet voor andere en duurzamere manieren van reizen.

Meer over duurzaamheid

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.