0 van 0 resultaten voor ""

Slimme oplossingen maken 1-op-1 participatie bij Tiel-Waardenburg mogelijk

De geplande dijkversterking raakt veel bewoners

Met één van de belangrijkste momenten in het proces voor de deur, namelijk de 1:1 keukentafelgesprekken met bewoners, staat omgevingsmanager Timo Verkerk samen met het hele team voor een grote uitdaging waar ze geen rekening mee hadden gehouden. “Alle planproducten voor de dijkversterking Tiel-Waardenburg liggen klaar, de uitwerkingsfase zit er op en daarmee zijn we klaar om samen met bewoners en opdrachtgever Waterschap Rivierenland de plannen definitief te maken. De plannen raken veel bewoners emotioneel, de geplande dijkversterking heeft immers impact op hun woonomgeving. Dit gegeven, samen met het feit dat deze fase in het verleden niet altijd goed verlopen is, maakt dat we voor een grote uitdaging staan nu we elkaar niet meer fysiek kunnen ontmoeten en de geplande keukentafelgesprekken, in de huidige vorm, niet door kunnen gaan”, vertelt Timo.

Maar veel tijd om hier bij stil te staan is er niet. “We moeten door en belangrijker nog: met wat aanpassingen en ‘omdenkvermogen’ kunnen we ook door” gaat Timo verder. “Dijkversterking gaat om het veilig houden van Nederland, van woonomgevingen van jou en mij. Waterschap Rivierenland is mede hierom erop gebrand om niet onnodig te vertragen. We dagen elkaar echt uit om alles uit de kast te halen om ook nu samen succesvol door te gaan”.

Deze periode zorgt ervoor dat iedereen in mogelijkheden denkt en noodgedwongen de succesvolle invulling van gisteren niet meer vanzelfsprekend kan toepassen. Dit maakt mensen nog creatiever. Zo merkt Timo dat waar ze voorheen met bewoners letterlijk samen aan tekeningen zaten, de 3D oplossing van vandaag succesvol werkt.

Ook in de toekomst gaan we 3D modellen niet alleen inzetten tijdens grootschalige bijeenkomsten, maar juist in de meer beladen 1:1 live gesprekken. We merken dat dit een belangrijke schakel is om het goede gesprek met bewoners te voeren en het hen enorm helpt om het juiste beeld te krijgen hoe hun toekomstige woonomgeving eruit gaat zien.

Timo Verkerk, omgevingsmanager
Tekening van Dijk Tiel Waardenburg

Ongeveer 30-35% van de keukentafelgesprekken hoopt het projectteam online te kunnen voeren. Dit aantal bewoners zit in hetzelfde pakket als ons en zijn naast inwoners van de omgeving Tiel-Waardenburg ook medewerker bij een bedrijf. En hebben ze in de afgelopen weken moeten schakelen van fysiek naar digitaal werken. Timo: “Dit helpt ons enorm. Digitaal met elkaar in contact zijn voelt steeds comfortabeler en men raakt eraan gewend. Dit maakt dat een groot deel van de bewoners samen met ons de gesprekken digitaal wil voeren. Helemaal hetzelfde zal het niet zijn, want je mist ondanks het gebruik van beeldbellen wel een stukje non verbale communicatie. Maar we zijn er van overtuigd dat het kunnen inzetten van professionele digitale tools en de bereidwilligheid er samen voor zorgt dat het voor deze groep bewoners haalbaar wordt”.

Daar waar het ontwerp zeer complex is, de emoties erg hoog zitten en/of het niet mogelijk is digitaal het gewenste resultaat te halen heeft het team 2 andere opties. Of ze gaan na 28 april, indien het RIVM het toelaat, door aan de keukentafel, of ze organiseren bij mooi weer buitensessies met de verplichte 1,5 meter afstand. Dit alles met behulp van 3D. Het is collega Emma de Bruijn die ervoor zorgt dat bewoners letterlijk de impact van het project op hun perceel te zien krijgen.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.