0 van 0 resultaten voor ""

Participeren in coronatijd

Effectieve inzet Maptionnaire

Alles was geregeld om de inwoners van de wijk Bijvanck in Blaricum mee te nemen op wijksafari, een wandeling om wensen en verlangens op te halen voor een grootschalige renovatie van de jaren 70 wijk. De coronacrisis gooide roet in het eten.

Ja, dat was even schakelen. Een nieuw project, een nieuwe samenwerking, de start van het participatieproces en door het coronavirus nog een uitdaging erbij. Mijn eerste reactie was om het project uit te stellen. Hoe kun je inwoners goed meenemen in je plannen als het niet mogelijk is elkaar te ontmoeten? Daan Cornelisse, projectmanager bij Sweco verzekerde mij dat we met een gewijzigde aanpak het project toch volgens planning konden laten doorgaan. Dat gaf direct veel vertrouwen.

Huub de Jong, projectleider bij de gemeente Blaricum

Verrassend goed resultaat

Om te komen tot een gedragen plan is het belangrijk bewoners bij het proces te betrekken. ”Om de mening van de bewoners toch boven tafel te krijgen kozen we voor Maptionnaire, een digitale enquête waarmee je wensen van bewoners in kaart kan brengen”, vertelt Daan Cornelisse. ”In één weekend reageerden meer dan 70 bewoners. Het leverde ruim 300 reacties op de kaart op. En de teller blijft lopen. Na nog geen twee weken hebben zo’n 160 bewoners gereageerd. Echt een verrassend goed resultaat als je bedenkt dat bij een bewonersbijeenkomst circa 100 bewoners in een zaal passen.” 

Laptop met Maptionnaire enquete software
Het goede nieuws voor de inwoners van de Bijvanck is dat ze alsnog op live wijksafari kunnen, maar dan als de coronacrisis voorbij is. Hoe we dat gaan doen hangt af van het moment dat we weer naar buiten kunnen. We hopen dat we dan, met de resultaten vanuit Maptionnaire in de hand, echt met de bewoners in gesprek kunnen.

Flexibiliteit, open houding en korte lijntjes

”Ondanks de prille samenwerking heeft flexibiliteit van beide kanten er toe geleid dat we de aanpak samen hebben kunnen aanpassen op de nieuwe situatie zonder het proces te vertragen”, geeft Huub aan. ”De open houding en korte lijntjes hebben zeker aan het goede eerste resultaat bijgedragen.”  

Daan besluit: ”Wat dcoronacrisis ons in dit geval in positieve zin heeft gebracht is het inzicht dat de online participatietool heel effectief ingezet kan worden in planvormingstrajecten. Voor toekomstige projecten zullen we deze tool zeker vaker gaan inzetten. 

Luchtfoto van Bijvanck in Blaricum Laren

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.