0 van 0 resultaten voor ""

In de hoogste versnelling met groene waterstof

5 vragen aan René Brons

Waterstof speelt een cruciale rol in het energiesysteem van de toekomst. Tenminste, als de productie ervan op een duurzame wijze plaatsvindt. Dat is de reden dat we aankomende jaren groene waterstoffabrieken uit de grond zien schieten. Voor de realisatie van een aantal van deze fabrieken is Sweco ingeschakeld. Genoeg reden om eens te bellen met René Brons, projectmanager en waterstofexpert bij Sweco.

1. Vertel, wat is een groene waterstoffabriek en wat levert hij op?

“Het is een fabriek, ook wel een elektrolyser genoemd, waar duurzame energie uit wind en zon zorgt voor het CO2-neutraal splitsen van water in zuurstof en waterstof. De duurzame waterstof die daarbij ontstaat kan voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Primair gaan waterstoffabrieken energie aan de industrie leveren, gewoonweg omdat daar momenteel het gros van het waterstofverbruik plaatsvindt.

De initiatieven in Zeeland waar ik bij betrokken ben, willen richting een productie van 100 megawatt gaan. Nederland heeft het ambitieuze doel om de waterstofproductie op te schalen richting meerdere gigawatts. Daar zijn we nog niet, maar deze eerste initiatieven maken een mooie stap.”

2. Hoe helpt zo’n groene waterstoffabriek de energietransitie?

“Voor een 100% duurzaam energiesysteem heb je duurzaam geproduceerde energie nodig: elektra vanuit wind en zon. Alleen waait de wind niet altijd en schijnt de zon niet altijd op de momenten dat we de energie nodig hebben. En op sommige momenten produceren we juist te veel energie, met overbelasting van het netwerk tot gevolg. Die balans wil je kunnen reguleren.

Het is belangrijk dat we naar een systeem toe gaan waarin we energie kunnen opslaan en transporteren, zodat we het kunnen gebruiken wanneer wij dat willen. En daar komt waterstof om de hoek kijken. De groene waterstoffabrieken gaan een grote rol spelen in de energietransitie. Sterker nog, zonder waterstof krijgen we ons energiesysteem niet 100% duurzaam en halen we onze doelen niet!”

3. Wat is een logische locatie om een waterstoffabriek neer te zetten?

“Het liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar je duurzame energie opwekt. Zoals de plek waar de energie uit windparken op zee het land binnenkomt. Het meest logisch is om zo’n fabriek dicht bij die plek te realiseren. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij de waterstoffabriek die in Vlissingen moet komen. Op zo’n plek is vaak al industrie gevestigd en daardoor goed te bereiken via de weg, het spoor en het water.”

4. Met welke uitdagingen heb je te maken bij deze transitie?

“Er komt heel wat bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het leidingnet voor het transporteren van waterstof. Er is een klein stukje beschikbaar voor industrieel gebruik. De bestaande gasinfrastructuur is geschikt maar zullen we hier en daar wel moeten aanpassen. Verder moet de duurzame waterstof worden opgeslagen. Bovendien moeten we concurreren met het bestaande energiesysteem op basis van fossiele energie. Kijkend naar de lange termijn, dan zie je dat waterstof zeker kostencompetitief is. Alleen moet het wel de kans krijgen om te groeien. Daar is overheidsstimulatie voor nodig. Gelukkig gebeurt dat ook. Natuurlijk is er ook nog veel te ontwikkelen en te onderzoeken. Daar heb je scholing en de juiste mensen bij nodig. Dan kunnen ook zij met deze nieuwe tak van energievoorziening aan de slag.

De grootste uitdaging is toch wel de enorme omvang van de opgave. Een energiesysteem is van zichzelf zo alles omvattend. Je hebt te maken met heel veel partijen, wet- en regelgeving, veiligheidsaspecten, productie, transport, opslag en gebruik. Al die partijen heb je nodig. Je kunt het niet in je eentje doen.”

5. Het is echt pionieren. Hoe is dat? En waar zijn we over 10 jaar?

“Ik houd me al jaren bezig met waterstof en vind het een fantastisch werkveld. Zo heb ik bijgedragen aan het tot stand komen van de eerste commerciële power-to-gas installatie in Nederland. Dat was een lange en lastige weg, maar de voldoening is groot als het dan toch lukt. Jaren geleden was waterstof nog relatief onbekend terrein. Mooi om te zien dat er nu zoveel initiatieven zijn. Waterstof krijgt nu de plek die het verdient!

Nederland heeft op het gebied van de energietransitie en duurzame energie een achterstand in te lopen, maar gelukkig staan de neuzen nu dezelfde kant op. Het besef is er in Den Haag, bij allerlei overheids- en onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven dat we een serieuze opgave hebben en dat er volop economische kansen liggen voor Nederland. Over 10 jaar denk ik echt dat we grote stappen hebben gemaakt: dan zitten we op de gigawatt-schaal, dan is er een goede waterstofinfrastructuur en goede ondergrondse opslag.

Ik ben dan ook erg blij met het Waterstofpact dat vorige week is uitgebracht door een coalitie van industrie en energiebedrijven, netbeheerders, overheden, natuur- en milieuorganisaties en kennisinstellingen. Hopelijk zet Nederland vol in op de inzet van waterstof en gaan we in de hoogste versnelling naar een duurzame energievoorziening!”

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt of heb je een vraag?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.