Slim bedacht
Een gezond kantoor in 5 stappen
Terug naar kantoor, iedereen is er aan toe. Maar hoe maak je je kantoor klaar voor ‘het nieuwe normaal’? Sweco experts vanuit gebouwtechniek, duurzame energie, ziekenhuizen en assetmanagement staken hun digitale koppen bij elkaar. Hun advies: “Richt je niet alleen op maatregelen die te maken hebben met afstand en hygiëne, maar kijk ook naar goede ventilatie.” Ze bedachten een slim 5 stappenplan voor een gezond kantoor. Cor Kleinveld, senior adviseur Installaties licht toe.
Waarom hebben jullie dit 5 stappenplan bedacht?
“We willen allemaal graag met collega’s bijpraten bij de koffieautomaat, lunchen in de kantine, of even sparren over een idee, maar we weten allemaal dat dit niet zomaar op ons bekende manier kan. Iedereen heeft het over maatregelen om 1,5 meter afstand te houden en de hygiëne op een hoger niveau te tillen. Vaak gaat het dan over gedragsmaatregelen. Wij missen hierbij de harde technische maatregelen die naar onze mening ook nodig zijn om veiligheid en gezondheid van de kantoorgebruikers te waarborgen.”
Wat is jullie advies?
“Zorg voor goede ventilatie, dus kijk naar je klimaatinstallatie. Doe dat niet alleen bij ingebruikname, maar doorlopend. Want dit virus gaat de wereld voorlopig helaas niet uit.”
Waarom is goede ventilatie zo belangrijk?
“Bij niet goed ventileren van ruimten is het risico op een virusbesmetting aanzienlijk. Dit erkent ook het RIVM. Zorg dus voor een goed werkende klimaatinstallatie. Met goed werken bedoel ik dat de ruimten er zo doorspoeld worden met verse buitenlucht dat je verspreiding via druppeltjes zoveel mogelijk vermindert.”
Hoe kun je dit het beste aanpakken?
“Wij hebben 5 stappen voor je op een rij gezet hoe je als gebouweigenaar of -beheerder dit kunt aanpakken. Uiteraard hebben we hierbij het advies van RIVM, WHO en het REHVA (De Europese koepel van HVAC-brancheverenigingen) in meegenomen. In het kort komt het hier op neer:
- Inventariseer je klimaatinstallatie: hoe wordt de lucht afgezogen, wat is de capaciteit en hoe borg je dat er schone en verse lucht op de juiste manier wordt ingeblazen. Heeft je installatie tijdelijk uitgestaan? Check op legionella in de tapwaterinstallaties.
- Zorg dat je inzicht hebt in het klimaat per ruimte: kun je natuurlijk ventileren? Wanneer is het behaaglijk? Hoe is dat eigenlijk straks in de winter en tot welke aanpassingen leidt dat? Zet een goede analyse per ruimte op en zorg dat je mogelijkheden en onmogelijkheden van het ruimtegebruik inzichtelijk krijgt. Kijk naar het gebruik van de ruimtes: lege of juist vaak geboekte ruimten vragen om heel verschillende instellingen.
- Optimaliseer de ventilatie per ruimte: op basis van de analyse pas je aan wat nodig is.
- Volg en stel bij: zorg ervoor dat je de kwaliteit van de binnenruimte blijft volgen door de seizoenen heen, juist wanneer bezettingsgraad, luchtvochtigheid en temperatuur veranderen.
- En tot slot: gezondheid is geen optelsom van techniek, maar gaat over mensen: een gezond binnenklimaat zul je altijd moeten toetsen bij de gebruikers ervan. Dus ga dat gesprek aan, zo kom je samen tot de beste inzichten. “
Kun je dan gelijk je kantoor ook voorbereiden op komende zomer?
“Jazeker, gebouwbeheerders of -eigenaren vragen ons vaak om een klimaatonderzoek te doen vanwege warmteklachten. We brengen de luchtkwaliteit in kaart met duurmetingen op temperatuur, CO2 en luchtvochtigheid. In een gebouwsimulatie kunnen we de (kosten)effectiviteit van verschillende verbetermaatregelen voor zowel luchtkwaliteit als warmte tegelijk laten zien.”
Is dit nou een voorbeeld van Healthy Building?
“Dit is er zeker een onderdeel van. Healthy Building is wat mij betreft niets anders dan dat je zorgt dat een gebouw de fysieke, psychologische en sociale gezondheid en welzijn van de mensen in en om het gebouw maximaal ondersteunt. Dat geldt dus ook als je besmettingen met het coronavirus helpt te voorkomen door de klimaatinstallatie optimaal in te regelen. Voor onze Healthy Building aanpak heeft Sweco kennis gebundeld op gebied van ruimtegebruik, klimaat, energie, gebouwbeheer tot data-analyses. Samen werken we dagelijks aan het ontwerpen, onderhouden en optimaliseren van (complexe) gebouwen waaronder ziekenhuizen, industrie, winkelcentra, scholen, verzorgingstehuizen en kantoren.”