0 van 0 resultaten voor ""

5 vragen aan Allan Hart over het warmtenet

Net wel of net niet?

Is CO2-neutraal het nieuwe normaal? Ja! Dat geldt voor alle woningen in 2050. En de warmtenetten zijn van cruciaal belang in deze energietransitie. Maar zijn deze bronnen wel altijd duurzaam? Is ‘het net’ wel toekomstbestendig, met alle druk tijdens de piekbelasting? We spraken met Energieadviseur Allan Hart over het warmtenet als dé oplossing voor de energietransitie. 

1. Hoi Allan, wat is een warmtenet ook alweer?

“Een warmtenet is eigenlijk heel simpel. Het is een buis, waar warm water doorheen stroomt. Meer is het niet! Een warmtewisselaar in je woning zorgt er vervolgens voor dat je dit warme water kunt gebruiken tijdens het douchen of je huis mee te verwarmen. Hierdoor heb je geen cv-ketel meer nodig. Tegenwoordig zien we steeds meer duurzame warmtenetten. Hiermee wordt er geen aardgas gebruikt om dit water te verwarmen, maar bijvoorbeeld restwarmte van de industrie of warmte uit de aarde. Dit gaat de CO2-uitstoot tegen en dat is beter voor het milieu. 

2. Eureka! Hebben we hiermee de oplossing voor de energietransitie te pakken?

De warmtenetten leveren hier zeker een bijdrage aan! Wel liggen er uitdagingen in de bronnen waar we onze warmte vandaan halen. Biomassacentrales kunnen bijvoorbeeld voor luchtvervuiling zorgen en voor restwarmte in de aarde moet je diep boren. Bij dat proces kan gas vrijkomen. En als we onze warmte uit de afvalverbranding of van de industrie halen, kan het dat we daar afhankelijk van worden. Je wilt ook niet dat we straks afval moeten importeren om weer te verbranden, zodat woningen een warm netwerk hebben. Deze transitie is niet met één simpel idee opgelost en gaat niet zonder slag of stoot. Iedere warmtebron, en überhaupt iedere energiesoort, heeft zijn eigen voor en nadelen. Er moeten dus scherpe keuzes gemaakt worden. Het is onze rol als Sweco om voor elke situatie de meest duurzame oplossing te adviseren.

3. Een andere uitdaging van het warmtenet is de ‘piekbelasting’. Hoe richt je het net zó in dat je hier goed mee kunt omspringen?

De piekbelasting op het warmtenet is geen eenvoudig probleem. Als het min tien graden is, stoken inwoners nou eenmaal meer dan de rest van het jaar. Op die momenten verbruikt een huishouden meer energie dan de duurzame bron en het warmtenet aan kan. Als je het warmtenet zó wilt inrichten dat het hier tegen bestand is, heb je enorm grote buizen nodig. Dat is praktisch onmogelijk en de effort niet waard. Vaak hebben warmtenetten daarom een piekvoorziening als back-up. Dit is bijvoorbeeld toch nog een gasketel op wijkniveau, zodat je in een extreem geval toch terug kunt vallen op gasLiever zien we hiervoor een duurzame variant zoals een warmtepomp of elektrische verwarming. Een andere oplossing om met piekbelasting om te gaan, is het aanleggen van buffers op wijkniveau. Je hebt dan ergens in de wijk een enorm tank warm water staan die je in dit soort extreme situaties kunt gebruiken. Dan heb je eigenlijk hetzelfde als een boiler, maar dan voor een hele wijk! Zo hoeft niemand koude voeten te hebben in de winter.

4. Wat is de rol van Sweco in dit proces?

De energietransitie is een rijdende trein waar we met zijn allen op springen. De uitdaging hiervan zit hem dan ook in het feit dat we alles doen met de middelen en kennis die we op dit moment hebben. Biomassacentrales als warmtebron is een bekend voorbeeld. Deze waren een aantal jaar geleden interessant en nu nog steeds erg belangrijk in de energietransitie. Wel is er inmiddels een stuk meer bekend over de luchtvervuilende gevolgen ervan. Als Sweco hebben wij geen glazen bol, we kunnen de toekomst niet voorspellen. Wel kunnen we deze biomassacentrales verschonen en op die manier zorgen dat iedere ontwikkeling die we gebruiken zo duurzaam mogelijk is en wordt ingezet. En dat deze natuurlijk zoveel mogelijk energie opleveren. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. Naast advies in dit soort kwesties helpen wij onze klanten ook veel bij het ontwerp en de uitvoering van hun warmtenetten.

5. Tot slot: hoe ziet de toekomst eruit in energieland?

“Een warmtenet heeft zich al ruimschoots bewezen. Ik zie ons daar dus zeker mee doorgaan. Toch hebben we ook nog een complete tegenhanger hiervan die we nog weleens vergeten, namelijk waterstof. Wat nou als je waterstof zou transporteren via de gasleidingen die er nu al zijn? Dit zou dan meer lijken op het systeem zoals we dat nu hebben en daar ligt tegelijkertijd een uitdaging. Zetten we nu vol in op warmtenetten? Dan gaat dat misschien wel ten koste van ons huidige gasleidingennetwerk, wat mogelijk in de toekomst nog een interessante functie kan hebben. Een andere ontwikkeling die ik zie… dat is echt nog toekomstmuziek, maar tegelijkertijd wel een richting die ik altijd mis in de discussies. Namelijk synthetische brandstoffen. Wanneer je dit op een dag zelf kunt maken met waterstof, dat weer wordt opgewekt met zonnepanelen… Dan heb je pas echt een super duurzame oplossing. Ik hoop echt dat het ervan komt, dat zou een enorm gave ontwikkeling zijn.”

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Allan Hart

Herbruikbare energie, dat is waar Allan warm van wordt. Met een Werktuigbouwkunde en Energy Technology diploma op zak zag hij de afgelopen jaren de energiemarkt veranderen. En als Energieadviseur grijpt hij dit met beide handen aan. Zijn doel? Zorgen dat Nederland alleen nog maar op duurzame wijze energie gebruikt