0 van 0 resultaten voor ""

Sweco trots op proef gratis busvervoer voor toeristen in Friesland

In opdracht van de provincie Friesland en samen met Arriva heeft Sweco het afgelopen jaar gewerkt aan een plan van aanpak voor een gratis ov-kaart voor toeristen in Friesland. En met succes, want op basis van ons plan van aanpak heeft de provincie inmiddels besloten om vanaf eind april te starten met de proef. Vorige week verzond Friesland hierover een persbericht.

De provincie investeert in toerisme om de toekomstbestendigheid van de economie te verbeteren. Toerisme wordt gezien als groeisector voor de lange termijn. Met een gratis ov-dagkaart voor toeristen wil de provincie een bijdrage te leveren aan de gastvrijheidseconomie. Daarnaast is het doel om het draagvlak voor het openbaar vervoer te vergroten en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Het uiteindelijke hoofddoel hierbij is om de gratis ov-kaart voor toeristen optimaal te laten bijdragen aan de toeristisch-recreatieve sector en Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Het is de wens van de provincie om dit jaar te starten met een pilot in twee regio’s, Friese Meren en Drents-Friese Wold, waar een gratis ov-dagkaart voor toeristen uitgetest kan worden.

PLAN VAN AANPAK SWECO
Ellen Baas, adviseur Gebiedsadvies bij Sweco: “Om te komen tot een benchmark voerden we voor het plan van aanpak een bureauonderzoek uit naar bestaande ov-kaarten in Nederland. Daarnaast organiseerden we diverse interviews en bijeenkomsten voor de toeristisch-recreatieve ondernemers, toeristische aanjagers in de regio’s, marketing- en brancheorganisaties en gemeenten in de regio’s om mee te denken over het concept en over de beste vormgeving voor de pilot.”

VOORKEURSVARIANT
Met deze input stelde Sweco een voorkeursvariant op waarbij toeristen gedurende hun verblijf bij de verblijfsaccommodatie een ov-kaart krijgen waarmee zij met bus en trein een dag gratis kunnen reizen bij Arriva in Friesland, met uitzondering van de Waddeneilanden. Arriva heeft separaat met de provincie afspraken gemaakt over de kosten.

AANBEVELINGEN
“Om tot een goede uitvoering van de pilot te komen, hebben we op basis van alle verkregen informatie aanbevelingen gedaan voor het vervolgproces. En met succes, want op basis van ons plan van aanpak heeft Friesland inmiddels besloten om te starten met de proef”, vertelt Boud Geerdes, adviseur planvorming Transport en Mobiliteit bij Sweco trots.

PROEF VAN START
Vanaf eind april kunnen toeristen in de Friese Meren en het Drents-Friese Wold gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in een groot deel van Friesland. Als de proef slaagt, zal de kaart tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 in heel Friesland verkrijgbaar zijn.

Copy link
Powered by Social Snap