0 van 0 resultaten voor ""

Publieksprijs voor nieuwe methode om kademuren te vervangen

Een innovatieve manier om kademuren te vervangen is bekroond met de publieksprijs van De Vernufteling 2024. De vernieuwende methode heeft als voordeel dat de gracht toegankelijk blijft. Zelfs bomen kunnen in veel gevallen blijven staan. Kade 2.020 is ontwikkeld door architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco, in samenwerking met Combinatie Midden Delfland Civiele Werken, Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw en bouwadviesbureau Strackee.

Hoe werkt deze winnende methode? Een L-vormig wandelement wordt tegen de bestaande kademuur geplaatst, met de voet in het water. Om plaats te maken voor deze prefab-muur hoeft slechts een plakje van circa 35 centimeter van de bestaande muur te worden afgezaagd. Is het element geplaatst, dan wordt de kademuur weer opgemetseld. De werkzaamheden vinden grotendeels plaats vanaf een werkponton, steeds in segmenten van vijf meter.

Stephan Laaper van Sweco neemt de publieksprijs in ontvangst

Door deze werkwijze blijven rijbaan en trottoir toegankelijk voor verkeer, woonboten hoeven mogelijk minder lang verplaatst te worden, de aanvoer van materiaal vindt over het water plaats en er is geen bouwput nodig, waardoor het risico op zettingen in de ondergrond en schade aan panden verwaarloosbaar is. Ook kunnen bomen in bijna alle gevallen blijven staan.

Vervangingsopgave
De uiterste houdbaarheidsdatum van veel kademuren in de Amsterdamse binnenstad is overschreden. Daarnaast neemt de druk op de kades flink toe door toename van het verkeer en de drukte in de stad. In september 2020 werd duidelijk wat het risico is: toen bezweek een volledige kade aan de Binnengasthuisstraat, in het oude hart van de stad. Een flinke vervangingsopgave is onvermijdelijk.

De Vernufteling is een jaarlijkse prijs van Koninklijke NLingenieurs en vakblad De Ingenieur voor het meest vindingrijke ingenieursproject. Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kan worden ingezonden om De Vernufteling te winnen. in aanmerking te komen voor De Vernufteling. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is.

Nick Renooij

Head of Press