Nieuwe routekaart nodig om verlies biodiversiteit te stoppen
Er is een nieuwe routekaart nodig om het verlies aan biodiversiteit in Europa te stoppen en terug te draaien. Dat staat in een nieuw, internationaal Sweco-rapport. Uit het rapport valt op te maken dat ecosystemen, economieën en samenlevingen bedreigd worden door biodiversiteitsverlies. Daarom zijn volgens architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco vijf belangrijke routewijzigingen nodig.
“De urgentie om het verlies aan biodiversiteit te stoppen heeft impact op ons allemaal”, zegt Leo Oost. Als business unit manager is hij betrokken bij de totstandkoming van dit rapport. “We schetsen de voortgang van de biodiversiteitsagenda in Europa en we doen aanbevelingen voor acties van de overheid, de publieke sector, bedrijven, financiële instellingen en burgers.”
Dit zijn de vijf routewijzigingen die volgens Sweco nodig zijn om het biodiversiteitsverlies in Europa te stoppen en terug te draaien. Deze vijf punten worden uitgebreid uitgelegd en beargumenteerd in het rapport:
1. Neem biodiversiteit vaker mee in financiële besluitvorming – Het is belangrijk om biodiversiteit te integreren in investeringsstrategieën. Zo ondersteunt Sweco in het Verenigd Koninkrijk de Europese Investeringsbank om ervoor te zorgen dat investeringsmogelijkheden in grootschalige energieprojecten voldoen aan hun biodiversiteitsnormen.
2. Markten voor biodiversiteitscredits – Om natuurbehoud te stimuleren creëren we markten voor biodiversiteitscredits. Zo gebruiken we in Nederland de natuurpunten-calculator van Sweco om de winst of het verlies aan biodiversiteit te kwantificeren. Op die manier vertalen we heel concreet de impact van projecten op de biodiversiteit.
3. Investeren in natuurbehoud – Publieke en private financiering voor biodiversiteitsprojecten stimuleren. Zo leverde Sweco ecologische expertise bij het herstel van een rivier en meer in een nationaal park in Finland en bij de planning van het herstel van wetlandhabitats in Duitsland.
4. Biodiversiteit naar steden brengen – Biodiversiteit verbeteren door middel van initiatieven voor stedelijke ‘herwildering’. Voorbeelden hiervan zijn het ontwerp en de ontwikkeling van natuurinclusieve woonwijken, zoals Buurtschap te Veld in Eindhoven. Of lokale maatlatten en puntensystemen die natuurinclusief bouwen tot de norm verheffen, zoals in de gemeenten Oss, Zwolle en Best.
5. Digitale tools en AI – Technologie inzetten om biodiversiteitsmonitoring en besluitvorming te versnellen. Zo bracht Sweco de potentiële alkalische moerassen van het Zweedse eiland Gotland in kaart met behulp van AI-modellering en remote sensing om gebieden met een hoge biodiversiteitswaarde te identificeren, een methode die ook in Nederland wordt toegepast.
Ambitieus
Het Global Biodiversity Framework (GBF) streeft ernaar om het verlies aan biodiversiteit tegen 2030 te stoppen en terug te draaien. Het doel is ambitieus, zoals het behoud van 30% van het land en water en het herstellen van 30% van de gedegradeerde ecosystemen. Tijdens de recente COP 16-gesprekken in Rome kwamen landen overeen om tegen 2030 minimaal 200 miljard dollar per jaar vrij te maken voor behoud van biodiversiteit, een belangrijke stap voorwaarts.
“Om die 30%-doelstelling van het GBF in 2030 te behalen, zijn sterke beschermingsstrategieën en goede samenwerking nodig. In het rapport benoemen wij de acties die nodig zijn om dit te regelen, inclusief de beste praktijkvoorbeelden uit verschillende Europese landen”, aldus Leo Oost.
Kennisplatform
Urban Insight is een kennisplatform van Sweco dat zich richt op duurzame stedelijke ontwikkeling. Het biedt inzichten en oplossingen voor thema’s als energietransitie, slimme mobiliteit, klimaatadaptatie, digitalisering, circulariteit en gezonde steden. Via rapporten, analyses en evenementen helpt Sweco overheden en organisaties om duurzamer en toekomstbestendiger te worden. Het thema van Urban Insight is dit jaar biodiversiteit, een onderwerp waar veel Sweco-experts iedere dag mee bezig zijn.

Nick Renooij
Head of Press