0 van 0 resultaten voor ""

Leefbaarheid en veiligheid Maastricht verbeterd door openstelling dubbellaagse tunnel

Afgelopen nacht werd de eerste dubbellaagse tunnel van Nederland in gebruik genomen. De Koning Willem Alexandertunnel is ruim 2 kilometer lang en zorgt ervoor dat Maastricht beter bereikbaar is. De nieuwe tunnel levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid en vormt de basis voor een groenere leefomgeving. Als huisadviseur was Sweco betrokken bij onder meer de aanbestedingsprocedure, het projectmanagement en de begeleiding van de realisatie.

Minister Schultz van Haegen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu opende gisteravond de tunnel via een telefoontje naar de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat. Volgens de minister laten de bij het project betrokken partijen zien dat ‘nieuwe infrastructuur ook een goede bijdrage kan leveren aan een mooiere, groenere leefomgeving voor de mensen die er wonen.’

BELANGRIJKE SUCCESFACTOR
“Dit is misschien wel het eerste contract in Nederland waarbij infrastructuur én gebiedsontwikkeling in één contract verenigd zijn”, vertelt Joop Hartman van Sweco. Joop is als projectleider Infra sinds 2009 nauw betrokken bij het project. “Dat is ook een belangrijke succesfactor voor het project gebleken. Onder andere de samenwerking en de communicatie waren daardoor heel efficiënt. Dat droeg eraan bij dat het lukte om de tunnel exact op 15 december 2016, de 10 jaar geleden vastgestelde datum, open te stellen voor het verkeer.”

Opening tunnel A2 Maastricht

RUIMTE VOOR ECONOMISCHE ONTWIKKELINGEN
De nieuwe tunnel vormt volgens William Harding, divisiedirecteur Transport en Mobiliteit bij Sweco, een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van Maastricht. “De oude snelweg vormde echt een barrière tussen Maastricht Oost en het centrum. De ondertunneling geeft bovengronds ruimte voor economische ontwikkelingen en vergroening van de stad. De komende jaren gaan de partijen bijvoorbeeld hoogwaardige kantoren, woningen en groenvoorzieningen realiseren.”

OPEN EN TRANSPARANT
“Het project heeft bewezen dat de markt de uitdaging aan kan om op basis van slechts enkele eisen en wensen een project van A tot Z inclusief het planologisch proces succesvol te realiseren”, zegt William. “De intensieve samenwerking tussen alle partijen en communicatie met de omgeving is daarbij cruciaal. Vanaf de eerste dag gingen we open en transparant met elkaar om, met oog voor elkaars belangen. Daardoor werden problemen snel gedeeld, besproken en opgelost. Een mooi voorbeeld van een technisch complex project passend in de marktvisie.”

TIMELAPSE OPENING TUNNEL MAASTRICHT

CONTACT
Hans van der Poel
T +31 88 811 57 68
E hans.vanderpoel@sweco.nl

MEER INFORMATIE
Projectsite A2 Maastricht
Maastricht krijgt stad en snelweg voor de toekomst