0 van 0 resultaten voor ""

Gemeente Huizen start ‘deltawerken‘ tegen wateroverlast

Ook Huizen heeft te maken met ernstige wateroverlast als gevolg van hoosbuien. De gemeente heeft daarom onlangs een wadi aangelegd die wateroverlast moet voorkomen. De wadi maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen dat door Sweco is opgesteld. Het doel is een aanzienlijke vermindering van wateroverlast in de toekomst.

28 juli 2014 gaat voor Huizen de geschiedenisboeken in als een zwarte dag. Op die zomerse dag kreeg de gemeente te maken met een zeer hevige regenbui waarbij in een kort tijdsbestek 50 mm regen viel. Het gevolg: diverse ondergelopen woningen. “We helpen de gemeente natuurlijk heel graag om wateroverlast in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen”, zegt Joris de Visser, adviseur stedelijk water bij Sweco. “Want de wateroverlast is niet alleen een persoonlijke ramp voor de bewoners, maar levert ook een flinke schadepost voor de gemeente op.”

PAKKET MAATREGELEN
Sweco onderzocht via het basisrioleringsplan waar daadwerkelijk wateroverlast optreedt. “Dit heeft geleid tot een pakket aan maatregelen voor vier locaties”, stelt Joris. “De maatregelen bestaan onder andere uit de aanleg van een wadi (‘rivierdal’ dat regenwater opvangt), het vergroten van diameters van rioolbuizen, aanleg van bergings- en infiltratievoorzieningen, het afkoppelen van afvoerend oppervlak en het verbeteren van de afvoer over straat. De gezamenlijke maatregelen zorgen ervoor dat wateroverlast in de toekomst zoveel mogelijk beperkt blijft.”

WADI SPEELT BELANGRIJKE ROL
Van de maatregelen springt vooral de wadi in het oog. Volgens Joris speelt de 550 m³ grote wadi een belangrijke rol in het verminderen van de wateroverlast bij de Driftweg. “In de omgeving van de Driftweg koppelt de gemeente 1,4 ha af op een nieuw aan te leggen infiltratieriool. Dit riool kan overstorten op de wadi. Uit 2D-berekeningen bleek dat de hoeveelheid water op straat door de maatregelen sterk afneemt.”

SNEL RESULTAAT
Dit project laat zien dat problemen met wateroverlast sterk kunnen worden verminderd door een combinatie van rioleringsmaatregelen en aanpassingen in de bovengrondse inrichting. De berekende maatregelen uit het basisrioleringsplan zijn voor Huizen vertaald naar een concreet uitvoeringstraject waar de gemeente snel mee aan de slag is gegaan.

CONTACT
Joris de Visser
Adviseur stedelijk water
T +31 88 811 61 03
E joris.devisser@sweco.nl

MEER INFORMATIE
Stedelijk water en riolering