0 van 0 resultaten voor ""

Sweco actief met windenergie op zee

Windparken met hun bijbehorende infrastructuur vergen tijdens de realisatiefase grote investeringen. De risico’s zijn ook erg groot. Sweco biedt in de voorbereidingsfase hoogwaardige oplossingen op het gebied van planologie en milieu om de risico’s in de aanlegfase te beperken. Dit doen we onder andere voor het windgebied Borssele.

Sweco heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan het opstellen van de milieueffectrapportages en de passende beoordelingen voor vijf kavelbesluiten voor offshore windparken in windenergiegebied Borssele. Dit zijn de eerste offshore windenergieprojecten die gerealiseerd worden volgens de nieuwe wet ‘Windenergie op Zee’.

Onderzoek mogelijkheden
In de milieueffectrapportages onderzochten we meerdere mogelijkheden, zoals types windturbines, funderingen en opstellingen. De minister van Economische zaken stelde mede op basis van de effecten in de milieueffectrapportages de voorwaarden in de kavelbesluiten vast. De kavelbesluiten geven ontwikkelaars van offshore windparken de flexibiliteit om kavels naar eigen inzicht te ontwikkelen, maar wel binnen de voorwaarden die zijn vastgelegd in de kavelbesluiten.

Onafhankelijke beoordeling
Alle milieueffectrapportages zijn beoordeeld door de onafhankelijke Commissie voor de Milieueffectrapportage. De Commissie oordeelde dat alle informatie in de milieueffectrapportages aanwezig was om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over de kavelbesluiten.

Net op zee Borssele
Sweco stelt voor de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken het rijksinpassingsplan voor Net op zee Borssele op. Net op zee Borssele is een hoogspanningsverbinding om windparken in het windgebied Borssele te verbinden met het landelijke hoogspanningsnet. Dit ‘stopcontact op zee’ wordt door TenneT aangelegd. Op zee komen twee platforms (de ‘stopcontacten’) die met een kabel door de Noordzee en de Westerschelde verbonden zijn met een nieuw hoogspanningsstation in Borssele.

Rijkscoördinatieprocedure
Het inpassingsplan doorloopt samen met de uitvoeringsbesluiten de rijkscoördinatieprocedure. Hierdoor is het mogelijk direct na vaststelling van het inpassingsplan te starten met de realisatie van de hoogspanningsverbinding, zodat de aansluiting gereed is op het moment dat de windparken in gebruik genomen worden.

Voorbereidende bodemonderzoeken
In opdracht van netbeheerder TenneT voerde Sweco in een consortium met DEEP en MSH afgelopen najaar voorbereidende bodemonderzoeken op zee en op land uit voor de aanleg van een kabelnet tussen het windgebied Borssele en het hoogspanningsstation op land.

Winddagen 2016
Tijdens de Winddagen 2016 op 15 en 16 juni in Rotterdam kunt u aan onze experts vragen stellen over dit onderwerp op onze stand, nummer 11.

CONTACT
Bavius de Vries
Teammanager Gebiedsadvies
T +31 88 811 60 42
E bavius.devries@sweco.nl

Cor van Duin
Adviseur
T +31 88 811 59 93
E cor.vanduin@sweco.nl

MEER INFORMATIE
Ontmoet Sweco op de Winddagen 2016
Internetsite Winddagen 2016
Energie