ProRail en Sweco beproeven uitwisselen geverifieerde ontwerpdata met COINs 2.0

Om de ruimte op het spoor te verdelen, het treinverkeer te regelen, nieuwe sporen aan te leggen en stations te bouwen en beheren, heeft ProRail informatie nodig. Deze informatie, ook wel SpoorData genoemd, wordt gebruikt om tijdens de levenscyclus van ieder spoorobject van het spoornetwerk de juiste beslissing te nemen voor zowel de reiziger als de verlader.

Daarvoor wil de spoorsector de samenwerkingsmethodiek Bouwwerk Informatie Management (BIM) invoeren. BIM is een essentiële stap om SpoorData in een digitale omgeving continue te delen tijdens het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de spoorobjecten. Dat levert ons actuele, betrouwbare en consistente informatie over deze objecten. Vanaf 2016 neemt ProRail het initiatief tot een BIM Lab, waar ProRail samen met spoorpartners verschillende BIM-processen simuleert en gereedschappen beproeft. In dit BIM Lab is het ontwerp en uitwisselen via COINS 2.0 van station Nijmegen Goffert op de BIM-wijze nagespeeld.

In een white paper onthullen ProRail en Sweco de eerste bemoedigende resultaten, niet alleen voor lezers die dagelijks met semantische modellen (gaan) werken, maar ook voor de lezers die een algemene indruk willen krijgen van de eerste echte ervaring met het overdragen van geverifieerde data.

Download white paper

CONTACT
Martijn van Drunen
BIM Aspect Adviseur
T +31 88 811 5493
E martijn.vandrunen@sweco.nl

Nico Burgerhart
Adviseur GIS
T +31 6 5314 8175
E nico.burgerhart@sweco.nl

MEER INFORMATIE
BIM: de onbegrensde mogelijkheden van virtueel samenwerken