Ontwikkeling Zeeburgereiland: onverminderd doorwerken aan 40 deelprojecten

Frank Faassen van het Ingenieursbureau van Amsterdam en Radboud Kok van Sweco werken beide als projectmanager aan de ontwikkeling van Zeeburgereiland. Komende periode worden hier zo’n 10.000 woningen gebouwd en moeten allerlei zaken zoals bruggen en wegen worden aangelegd. Dagelijks werken ongeveer 50 experts van Sweco en de gemeente al enige tijd intensief en uitstekend samen aan dit complexe project bestaande uit 40 deelprojecten.

En toen brak de coronacrisis een aantal weken geleden uit. “Een groot zwart gat vol onduidelijkheden”, zo typeert Frank zijn eerste gevoel. “Wat kan nog wel, wat niet meer en hoe zorgen we voor een goede onderlinge afstemming?”. Allereerst inventariseerden de mogelijkheden om op afstand te werken. “Voorheen hadden we wekelijkse samenwerkingsdagen waar we afspraken of bij Sweco op het Kraanspoor of op locatie van het Ingenieursbureau van Amsterdam. Dat moest nu anders”, geeft Radboud aan. Gekozen werd voor regelmatig overleg met o.a. Teams. En dat bleek, inclusief videoverbinding vanuit soms wel 12 huiskamers, tot toch wel ieders verrassing uitstekend te werken.

“Om vertrouwen op te bouwen en elkaar echt goed aan te voelen helpt het wel om elkaar in de ogen te kijken. En dan niet via een beeldscherm bedoel ik”, geeft Frank aan. Een groot voordeel volgens Frank is ze we elkaar al langer kennen en al ruime tijd intensief met elkaar als hecht team samenwerken. “Als we als nieuw team zouden moeten samenwerken, dan zou deze digitale variant van samenwerken wel minder soepel gaan denk ik”. De grootste uitdaging is er voor het de collega’s met kleine kinderen beamen beiden. Naast de afspraak om tijdig de mute-knop in te drukken als kinderen om aandacht vragen, is het ook van belang om de collega’s voldoende ruimte te geven voor hun thuissituatie. “Je kunt niet de hele dag de kinderen in toom houden en ook nog eens full time aan het werk zijn, daar moeten en willen we rekening mee houden” geeft Frank aan.

Een dag lang online werken is bovendien echt meer belastend dan een dag met collega’s op kantoor. “Het is ook niet zo gezellig en je merkt dat je minder aangesloten bent op elkaar” vertelt Radboud. “Zo duurde laatst best even voor we door hadden dat een collega geen tijd had. Als je elkaar op de gang tegenkomt krijg je dat soort dingen toch gemakkelijker mee”. Frank en Radboud hebben er vooralsnog vertrouwen in dat de projecten goed blijven lopen mocht de coronacrisis nog lang aanhouden. Een uitdaging is het moment waarop er met nieuwe mensen samengewerkt moet worden. Ook bij creatieve processen die wat minder gestructureerd verlopen ligt er een uitdaging om dit vorm te geven, ook hier wordt over nagedacht om dit door te laten gaan.

Meer weten?