3. Energieneutraal en groen
De gebiedsontwikkeling is energieneutraal, waarbij onder meer onderzocht wordt of uit wind energie kan worden gewonnen door de toepassing van dakelementen met ingebouwde windturbines. Daarnaast worden de toekomstige woningen verwarmd met een Warmte Koude Opslag-systeem. Ook wordt het organisch afval uit de wijk omgezet in stroom voor de (gasloze) woningen. Het afval wordt op de eigen locatie direct omgezet in warmte en elektriciteit. Dit leidt tot minder ritjes van vrachtwagens en een lagere energierekening voor gebruikers doordat er groene energie en warmte worden opgewekt.
De enige overgebleven gevangenistoren van de voormalige Bijlmerbajes ontwikkelt zich de komende jaren tot het kloppende, duurzame hart van het nieuwe Bajeskwartier in Amsterdam. Het ‘Groene Toren Living Lab’ heeft de ambitie om naast een verticaal stadspark ook een innovatieproeftuin te zijn, die eveneens toegankelijk is voor een breder publiek.
4. Gezondere vormen van vervoer
In het plan geven partijen ruimte aan gezondere vormen van vervoer en stellen zij bewegen centraal. Het gebruik van de auto wordt teruggedrongen. Eén van de manieren hoe ze dit doen is door in te zetten op ‘leenmobiliteit’, dus geen bezit. Om erachter te komen hoe dat werkt startten ze een jaar geleden al een mobiliteitshub. Die hub is er nu, terwijl er nog geen enkele woning is opgeleverd. Sterker nog, hij staat midden in een bouwlocatie. Maar het mooie is, hij wordt volop gebruikt! Ook wordt bij de inrichting van het gebied rekening gehouden met een voetgangersgebied waar geen auto’s mogen komen.