‘Zet de straatverlichting ook maar eens uit!’

Bert van Renselaar wil onze voetafdruk op de aarde verkleinen door minder fossiele brandstoffen en grondstoffen te consumeren. Geknipt dus voor de rol van business director Energietransitie. Volgens deze 34-jarige inwoner van Apeldoorn is het heel simpel: ‘we moeten energie opwekken, opslaan, transporteren en besparen.’

5 vragen aan Bert van Renselaar:

1. Bert, waar komt jouw drive vandaan?

“Opgegroeid op een boerderij in Flevoland heb ik me altijd verbonden gevoeld met de natuur. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in een omgeving van hard werken, ondernemerschap en innovatie die het boerenleven op het ‘nieuwe land’ kenmerkte. Ik houd ervan de mouwen op te stropen en problemen aan te pakken in plaats van te wachten tot iemand anders dat doet. Waarom zou je wachten tot morgen als je vandaag iets goeds kunt doen?

Tijdens mijn studies ontwikkelde ik een verdere interesse in duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Duurzaamheid gaat zowel over het isoleren van je huis als het omkijken naar de mensen om je heen. Het heeft te maken met gerechtigheid, voor de mens en voor de planeet die we ons thuis noemen. Voor arm en rijk, voor huidige en toekomstige generaties. Dat is mijn definitie van duurzaamheid.”

2. Je bent ruim anderhalve maand aan de slag bij Sweco, wat valt je op?

“Het viel me al op tijdens de sollicitatieprocedure, maar de mensen zijn echt heel benaderbaar, of het nou gaat over collega’s in Nederland of erbuiten. Zelfs nu iedereen vanwege COVID-19 vanuit huis werkt en je niet zo gemakkelijk iemand spontaan ontmoet. Ook merk ik dat er ontzettend veel expertise in deze organisatie zit. Het is een bonte verzameling van experts die in wisselende samenstellingen bij klanten problemen oplossen. Bijzonder toch, hoe een organisatie duizenden mensen tegelijk aan klantvraagstukken kan laten werken!? Er zit dus iets in de cultuur wat dat mogelijk maakt. Mooi om te zien!”

Bert van renselaar duurzame energievormen_770x430px 1.jpg

3. Wat is de leukste vraag die je tot nu toe kreeg van een klant?

“We kregen een leuke vraag van een klant uit Zuid-Afrika om een controle te doen op een haalbaarheidsstudie voor een gecombineerd zon-, wind-, en batterij-opslagpark. Zon en wind kennen we goed, maar kennis op het vlak van batterijen zit vooral in Zweden. Verrassend hoe snel je dan de juiste collega te pakken hebt. Een fijn idee dat als je bij een klant zit, je gewoon weet dat wat de vraag ook is, we die kunnen beantwoorden. Je weet namelijk dat de expertise ergens in de organisatie zit!

Wat me vooral opvalt is dat de vraag van de klant bijna altijd een financiële is, waar wij vanuit de techniek een oplossing voor kunnen geven. De komende 10, 20, 30 jaar zal er ontzettend veel geïnvesteerd gaan worden. Daar is niet alleen technische kennis voor nodig, maar juist ook de koppeling met financiële kennis. Sweco heeft experts op beide gebieden.”

4. Hoe kijk jij naar de verlichte stad?

“Meer in filosofische zin denk ik dat de verlichte stad een stad is die zich bewust is van de impact die we met z’n allen hebben op onze leefomgeving. Ondanks dat we bij een ingenieursadviesbureau werken is techniek niet het doel. Het leidt tot het tegengaan van klimaatverandering, dus in mijn geval het gebruiken van minder fossiele brandstoffen. En dat is ook wat de stad van de toekomst moet doen. Uiteindelijk wil je gewoon energieneutraal zijn om je voetafdruk op aarde zo klein mogelijk te maken!

Als je dan specifiek kijkt naar verlichting in technische zin dan gaat het met name om energie besparen. Het is heel simpel: vervang alle verlichting door LED verlichting, dan ga je op dat onderdeel in ieder geval een hoop besparen, soms wel tot 80 procent. Zorg ook dat je de energie, die je nog nodig hebt, zo duurzaam mogelijk opwekt.

En kijk ook naar wat je nodig hebt. Zo hebben we in Nederland de verlichting van snelwegen (behalve bij knooppunten) uitgezet. Ik heb nu zo’n drie keer een presentatie van André Kuipers gezien. Hij gebruikt altijd mooie foto’s vanuit de ruimte. Wat zo leuk is, als je kijkt naar beelden bij nacht en je vergelijkt Nederland met België, dan zie je de snelwegen in België nog volledig door het landschap lopen. Dat hadden wij in Nederland vroeger ook. Daarin hebben we dus echt wel slagen gemaakt door datgene wat onnodig is uit te zetten.

Ik denk ook dat we steeds beter in staat zijn om verlichting aan het bioritme aan te passen. Met LED verlichting kun je kleuren instellen en door de verbinding met internet kun je veel meer regelingen toepassen. Verlichting wordt steeds slimmer en zal ons steeds beter kunnen ondersteunen bij datgene wat we op dat moment aan het doen zijn.”

5. Waar ga jij je energie insteken het komend jaar?

“Uiteraard ga ik aan de slag met de vier pijlers van energietransitie: energie opwekken, energie opslaan, energie transporteren én waar we energie gebruiken moeten we ook gewoon besparen. Ik zie dat er enorm veel geïnvesteerd moet worden in al die gebieden. En dat wij daar van toegevoegde waarde kunnen zijn door onze financiële en technische kennis te combineren.

Ik zou het heel gaaf vinden als wij ervoor kunnen zorgen dat er gewoon meer geïnvesteerd gaat worden in de energietransitie!”

Meer weten?

  • Bert
    van Renselaar
    Business director energietrsansitie