• Verhalen

    Hier delen wij onze kennis, vertellen je wat ons drijft en waar we in geloven.

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst er uitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Dit vertellen wij je graag. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen. Verhalen over mooie samenwerkingen, cases, ideeën en oplossingen. We inspireren je graag met onze verhalen.

 

5 vragen aan Adrie Otte: Dood water levend maken

Als water uit een rioolwaterzuivering komt, is het weer lekker schoon maar helaas ook zuurstofarm en levenloos. Als dit water in een oppervlaktewater wordt geloosd, heeft dit een grote, negatieve invloed op het ecosysteem. Adrie Otte, senior adviseur Waterkwaliteit en Ecologie bij Sweco, ontwierp een semi-natuurlijk moeras in het Brabantse Aarle-Rixtel om daar het gezuiverde rioolwater weer ‘levend’ te maken.

Lees meer
/siteassets/verhalen/2021/adrie-otte-adviseur-waterkwaliteit-ecologie_570x380px.jpg

Jan Kollen verlegt grenzen: volg het tempo van de natuur

Sneller gaan door te vertragen. Klinkt gek, maar het kan. Door langzamer te bouwen, bereiken we sneller onze duurzaamheidsambities. Slow building heet het concept. Volgens Jan Kollen, adviseur Waterconcepten zou je dit goed kunnen toepassen bij grootschalig grondverzet. Maar dit vraagt wel een heel andere manier van denken in de markt. Daar willen we meer van weten en belden met Jan.

Lees meer
/siteassets/verhalen/jan-kollen-grondverzet_570x380px.jpg

Slim bedacht: Ecopark

Tijdens de finale van de Doe & Durf-competitie van JongNLingenieurs ontving het Sweco-team de aanmoedigingsprijs voor de EcoPark, een innovatieve parkeerplaats die de biodiversiteit stimuleert en hittestress, droogte en wateroverlast in de stad vermindert. De jury roemde de grote impact en de haalbare uitwerking van het plan. Een goede reden om teamcaptain Tim Reuvekamp het hemd van zijn lijf te vragen over deze multifunctionele oplossing.

Lees meer
/siteassets/verhalen/ecopark-klimaatbestendige-parkeerhavens_570x380px.jpg

De 5 van Sweco: best gelezen verhalen van 2020

2020 liep voor ieder van ons totaal anders dan gedacht. Gelukkig trok onze samenwerking met klanten zich hier weinig van aan. We gingen 'gewoon' door. De meer dan 200 uitgebrachte verhalen op de teller bevestigen dit. Van de Amsterdamse grachten tot de verhalen achter de dijk en van slimme oplossingen tot vergezichten. Stuk voor stuk maken ze het verschil. Toen, nu en morgen.

Lees meer
/siteassets/verhalen/stationsgebieden-ontwikkeling-570x380.jpg

De 5 meest opvallende feiten uit 6 klimaatrapporten

Eind van het jaar, altijd een mooie tijd om terug te blikken! In 2020 brachten wij zes internationale rapporten uit onder het thema ‘Climate action’. Experts uit alle Sweco landen verzamelden nieuwe inzichten over hoe we onze steden kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Uit deze brei van data, wat vindt onze klimaatexpert Martijn Steenstra de 5 meest opvallende inzichten?

Lees meer
/siteassets/verhalen/martrijn-steenstra-570x380px.jpg

5 vragen aan Emma Grijssen: Beweging boven perfectie

Altijd op zoek naar hoe mensen in projecten nog beter kunnen samenwerken en een passie voor innovatie. Dat is Emma Grijsen, procesmanager bij Sweco, ten voeten uit. De kans om met de nieuwe contractvorm ‘innovatiepartnerschap’ te gaan werken aan het herstel van de monumentale kademuren in hartje Amsterdam, greep Emma dan ook met beide handen aan. Wat houdt dit innovatiepartnerschap in en waarom is haar rol zo belangrijk?

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-emma-grijsen-570x380px.jpg

Slim bedacht: Civieltechnisch monitoringsysteem onderzoekt ontbinding van lijken

Op en in bruggen, tunnels, kerktorens en in dijken zitten vaak sensoren, die elke beweging en verandering in de constructie registreren. Deze data bieden inzichten, of de verwachte levensduur van de tunnel gehaald wordt, of dat er onderhoud nodig is. Frans Wobben werkt al jaren met dit monitoringsysteem. Hij kwam in contact met een professor van het Amsterdam UMC, die worstelde met een heel ander probleem, namelijk hoe je de ontbinding van lijken onder de grond kunt meten. Dit is belangrijk om bij een misdrijf nauwkeurig het tijdstip van overlijden, post mortem, te kunnen bepalen. Na een periode van vooronderzoek ligt er bij het Amsterdam UMC een tafonomie veld waar we het civieltechnische monitoringsysteem nu toepassen op een aantal lijken.

Lees meer
/siteassets/verhalen/frans-wobben--570x380px.jpg

De 5 van Sweco: Drones aan het werk

Drones spreken tot de verbeelding en iedereen heeft er wel een keer een voorbij zien vliegen. Voor ons ingenieurswerk kunnen drones ontzettend handig zijn om data te verzamelen. Echter, net als bij iedere digitaliseringsslag is het nog altijd de mens die van deze data, waardevolle informatie maakt. Sweco’s experts kunnen dat als geen ander. Hieronder vind je vijf voorbeelden.

Lees meer
/siteassets/columns/drone-ingenieurs-570x380px.jpg

Sander Melieste kijkt vooruit: Digitalisering is van iedereen

Digitalisering is een belangrijke trend voor onze klanten. En daarmee voor ons. Het maakt dat we ons werk continu nauwkeuriger, beter, slimmer, efficiënter én anders kunnen doen. Dat is nogal wat! Een kans die Sweco als geen ander ziet, met beide handen aanpakt en succesvol eigen maakt. We spraken Sander Melieste, divisiedirecteur bij Sweco over de mogelijkheden. Sander is al vanaf zijn start bij het bedrijf bezig in de digitale wereld, stond mede aan de wieg van het succesvolle GeoWeb en Obsurv en is ook vandaag de dag een belangrijk voorvechter van ‘digitalisering’.

Lees meer
/siteassets/columns/digialisering-en-het-ingenieursvak-570x380px.jpg

5 vragen aan Jeroen van Eekelen: De staat van elke straat

Om onze steden aan te passen aan het veranderende klimaat moeten inwoners én gemeenten aan de bak. Het aanleggen van een groen dak of het afkoppelen van de regenpijp helpt heel goed tegen toenemende hitte, of om meer regenwater op te vangen. Maar hoe weet je nou in welke straat er echt actie moet komen? Woerden zet hiervoor klimaatlabels in, waarmee zij technische klimaatdata begrijpelijk maakt. Als eerste gemeente van Nederland koppelt Woerden hier gelijk haar beleidsambities aan vast.

Lees meer
/siteassets/columns/klimaatbestendigheid-woonwijk-jeroen-van-eekelen_570x380px.jpg

5 vragen aan Bert van Renselaar: 'Zet de straatverlichting ook maar eens uit!'

Bert van Renselaar wil onze voetafdruk op de aarde verkleinen door minder fossiele brandstoffen en grondstoffen te consumeren. Geknipt dus voor de rol van business director Energietransitie. Volgens deze 34-jarige inwoner van Apeldoorn is het heel simpel: ‘we moeten energie opwekken, opslaan, transporteren en besparen.’

Lees meer
/siteassets/verhalen/bert-van-renselaar-duurzame-energievormen_570x380px-1.jpg

Slim bedacht: Schepen massaal aan de stekker

Schepen die invaren, laden en lossen. Met draaiende aggregaten aan de kade wachten tot ze weer mogen uitvaren. Het is een bekend beeld in havens. Die aggregaten stoten flink wat CO2 uit en zorgen voor geluidsoverlast voor bedrijven en omwonenden. Walstroom daarentegen is schoon en stil. Geen wonder dat walstroom in havens een enorme vlucht neemt. Twee havens vol duurzame ambities zijn die van Den Helder en Amsterdam.

Lees meer
/siteassets/verhalen/schepen-massaal-aan-de-stekker-niels-570x380px.jpg

Susan Groot Jebbink kijkt vooruit: De verlichte stad

Zaterdag 24 oktober was het Nacht van de Nacht. Op honderden plekken doofden bedrijven, gemeenten en organisaties de lichten om Nederland weer wat donkerder en duurzamer te maken. Als Nederland zijn we namelijk het meest verlichte land van Europa. Dit vele licht verstoort ons bioritme. We slapen 1,5 uur korter sinds we elektrische lampen hebben. Daarnaast ervaart 5% van de Nederlanders ernstige lichthinder. Het mag dus wel een tandje minder. Beter voor mens én natuur. Susan Groot Jebbink, Business Director Gezonde en Veilige stad, ziet kansen voor een slim verlichte stad waarbij licht juist een positieve bijdrage levert aan onze gezondheid.

Lees meer
/siteassets/verhalen/de-verlichte-stad-570x380px.jpg

5 vragen aan Jurgen Wicherson: Onze wegen en bruggen kunnen wel tegen een stootje

Als het stormt maken fikse rukwinden en zware regenbuien het autorijden en fietsen al snel onvoorspelbaar en de vraag is, moet je wel de weg op gaan. Onze experts zorgen er in ieder geval voor dat onze wegen en bruggen tegen een stormstootje kunnen. Dit doen ze door het onvoorspelbare te voorspellen. Jurgen Wicherson, projectmanager infrastructuur bij Sweco, vertelt hoe we dit aanpakken.

Lees meer
/siteassets/verhalen/jurgen-wicherson-snelweg_570x380px.jpg

Slim bedacht: Methode uit de vliegtuigbouw moet ons veilig houden achter de dijk

Grote delen van de Lekdijk voldoen niet aan de huidige veiligheidsnormen voor dijken. Met het oog op de veiligheid van vele mensen in de Alblasserwaard en de mogelijk grote financiële schade startte Waterschap Rivierenland een flinke versterkingsoperatie. De manier van versterken kun je met recht bijzonder noemen. Het waterschap koos voor de eerste keer in Nederland voor een partiële versterking én de relatief nieuwe, maar veel belovende rekenmethode probabilistisch ontwerpen. Arjen van den Ouden, teammanager Waterkeringen en tevens projectmanager, vertelt ons hier graag meer over.

Lees meer
/siteassets/verhalen/probabilistisch-rekenen-570x380px.jpg

Slim bedacht: Rioolverkleining als oplossing

Bij storm denken we aan veel regen en wind, aan wateroverlast, riolen die overlopen. Nu weten we dat 1000 km aan rioolbuizen in ons land per jaar vernieuwd moet worden. Van die 1000 km wordt 300 km gerenoveerd. We staan voor een gigantische opgave. Het is nu als het ware een stilte voor de storm maar wat als er nu een echte storm met heel veel regen over ons land heen trekt, trekt ons riool dit dan nu wel? Wat als er rioolbuizen scheuren?

Lees meer
/siteassets/verhalen/rioolverkleining-als-oplossing---rogier-570x380px.jpg

Jana Steenbergen-Kajabová verlegt grenzen: Laten we het hebben over een nieuwe inrichting van Nederland

Als je buiten je eigen grenzen denkt en doet, dan ben je tot veel in staat. Jana Steenbergen-Kajabová is een spin in het web als het gaat over waterveiligheid. Niet alleen in de Sweco organisatie, maar ook daarbuiten. Haar open en kritische houding, uitgebreide expertise, deelname aan diverse Waterveiligheidsnetwerken en betrokkenheid bij nieuwe samenwerkingsvormen triggert ons om Jana eens te bellen. Want grenzen verleggen en waterveiligheid is een spannende combinatie.

Lees meer
/siteassets/verhalen/jana-steenbergen-kajabova-570x380px.jpg

Tien tips voor een natuurinclusieve stad

Nederlandse steden worden steeds belangrijker als leefgebied voor allerlei soorten planten en dieren. De biodiversiteit in steden is tegenwoordig zelfs vaak hoger dan op het platteland, omdat er veel variatie en afwisseling is in het landschap en er weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Juist in de steden is er veel dynamiek en zijn er veel ontwikkelingen, waardoor er volop kansen zijn voor het bevorderen van de biodiversiteit.

Dit blijkt uit ons nieuwste Urban Insight rapport. Omdat er in de stad zoveel gebeurt, liggen daar enorm veel kansen om gezamenlijk te komen tot een natuurinclusieve leefomgeving. Hoe kan je dat het beste aanpakken? Gijs Meijer, adviseur Biodiversiteit en Joeri Meliefste, adviseur Groen in de stad, geven tien tips.

Lees meer
/siteassets/verhalen/joeri-meliefste_achtergrond_570x380px.jpg

5 vragen aan Robin Angenendt: Jubilaris en man vanaf het eerste uur

1 oktober 2015, de dag die Robin Angenendt nog nauw bij staat en ook niet snel zal vergeten. Nietsvermoedend begon hij aan zijn eerste werkdag. Hij was op zoek naar een dynamische omgeving. Een ding wat hij zeker kreeg. Maar liefst een uur kan hij Grontmij op zijn CV zetten. Grontmij werd op Robin zijn eerste werkdag Sweco. Aan het woord Robin over zijn onbewuste keus die 5 jaar later nog steeds een schot in de roos voelt.

Lees meer
/siteassets/verhalen/robin-angenendt-5-jaar-in-dienst-570x380px.jpg

De 5 van Sweco: Sterk in projecten

Sweco bestaat vijf jaar in Nederland, reden om stil te staan bij vijf dingen waar we trots op zijn. Trots zijn we op de samenwerkingen, onze collega’s, innovatie, internationale kennisontwikkeling, én bovenal natuurlijk op onze projecten. Projecten vormen de kern van ons werk. We realiseren er talloze per jaar, van groot en multidisciplinair tot klein en specifiek. Samen met klanten en partners. We blikken terug op een paar eyecatchers van de afgelopen 5 jaar.

Lees meer
/siteassets/verhalen/i-love-sweco---projecten-570x380px.jpg

De 5 van Sweco: Innovatie

Sweco bestaat 5 jaar in Nederland, reden om stil te staan bij vijf dingen waar we trots op zijn. Trots zijn we op projecten, ideeën, samenwerkingen, onze collega’s, kennisontwikkeling én…. innovatie. Bij uitstek een item dat helemaal niet stilstaat, maar borrelt van de snelheid. Deze voortdurende drive voor verandering en verbetering is één met Sweco en keert telkens terug in de kennis en oplossingen die wij bieden voor onze klanten.

Lees meer
/siteassets/verhalen/i-love-sweco---innovaties-570x380px.jpg

De 5 van Sweco: internationale kennisontwikkeling

5 jaar Sweco in Nederland, reden om stil te staan bij vijf dingen waar we trots op zijn. Trots zijn we op projecten, samenwerkingen, onze collega’s, innovatie én…. internationale kennisontwikkeling. Deze kennisontwikkeling gaat verder en sneller doordat maar liefst 17.500 collega’s binnen Sweco met elkaar verbonden zijn. En we zo de allerbeste ideeën en inzichten uitwisselen, toepassen en ervaring opdoen. En dat is een grote plus voor onze klanten.

Lees meer
/siteassets/verhalen/i-love-sweco---internationale-samenwerkingen-570x380px.jpg

Jasper Paauwe kijkt vooruit: Waterstof, energie als water?

Waterstof is schoon, efficiënt en vrijwel overal te maken. Daarmee speelt waterstof een belangrijke rol in de energietransitie. Maar welke rol is dat nu precies? Jasper Paauwe is procestechnoloog bij Sweco en nauw betrokken bij kennisontwikkeling rondom waterstof. We vragen hem naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van waterstof.

Lees meer
/siteassets/verhalen/waterstof-duurzame-energiebron-industrie---570x380px.jpg

5 vragen aan Thijs van Brakel over slim en effectief verduurzamen van vastgoed

Binnen nu en 30 jaar moeten alle gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Een enorme opgave. We zijn pas sinds enkele jaren op grote schaal met deze transitie bezig. Geen wonder dat je als bezitter van een gebouw of gebouwenportefeuille geen idee hebt waar je moet beginnen. Iemand die met deze opgave wel raad weet is Thijs van Brakel. Als adviseur duurzame gebouwen, energiestrategie en financiën helpt hij gebouwbezitters te verduurzamen zonder dat ze diep in de buidel hoeven te tasten. Win, win dus. 

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-thijs-van-brakel---570x380px.jpg

Slim bedacht: Data als versneller van de energietransitie

Dit najaar moeten alle 30 energieregio’s in Nederland in een Regionale Energie Strategie (RES) beschrijven waar en hoe in hun gebied het beste duurzame elektriciteit opgewekt kan worden. Zonne-energie is hier een belangrijk onderdeel van. Projectmanager Ted Reinders en Geodata adviseur Stef Vorstermans ontwikkelden een methode om te analyseren hoeveel potentie een gemeente of regio nog heeft om zonnepanelen te plaatsen.

Lees meer
/siteassets/verhalen/stef-vorsterman---570x380px.jpg

5 vragen aan Robert van Eerden en Lisanne Teunissen: De woningbouwopgave anno nu

We hebben allemaal ruimte nodig om te wonen. Maar het woningaanbod blijft ver achter bij de vraag, vooral als we kijken naar woningen voor starters en senioren. Deze woningbouwcrisis was er ook in de jaren 90. Wat hebben we daarvan geleerd? En wat moeten we nu doen? Sweco stelt vijf vragen aan gebiedsadviseur Lisanne Teunissen en technicus Robert van Eerden.

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-lisanne---570x380px.jpg

5 vragen aan Claudia Swart: gemeenten moeten lef hebben om circulair te bestemmen

De ambitie van Nederland is niet mis: het bouwen van zo’n miljoen woningen, het vervangen van een deel van de woningvoorraad, én dat ook nog eens circulair. De grote vraag is: hoe gaan we dit doen? We stelden deze vraag aan Claudia Swart, senior projectmanager Circulaire gebiedsontwikkeling bij Sweco.

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-claudia-swart---570x380px.jpg

5 vragen aan Esmee: Laveren in monumentale binnenstad Utrecht

De Utrechtse singel is weer helemaal rond. Reden om vandaag, 12 september, online feest te vieren. Utrecht was eeuwenlang omsingeld. De singel werd zelfs aangewezen als monument. Echter, om de stad voor auto’s bereikbaar te houden zijn delen van de singel afgesloten en kwam er een stadsautoweg dwars door de stad. Veel burgers waren toen fel tegen het verdwijnen van het water. Wat vinden ze nu van het terugbrengen van het water? En hoe ging de afstemming tijdens het project? We vragen het Esmee Wichard. Zij had als omgevingsmanager namens aannemer Van Wijk Nieuwegein contact met de omwonenden.

Lees meer
/siteassets/verhalen/esmee-wichard-project-singel-utrecht--570x380px.jpg

Sweco helpt Hilversum bij nieuwe kijk op toekomst Arenapark

Onder normale omstandigheden leren, werken en sporten er dagelijks duizenden mensen in het Arenapark in Hilversum. In dit 30 hectare grote kantorenpark zijn meer dan 50 bedrijven gehuisvest, waaronder het Europese hoofdkantoor van Nike en de ROC van Amsterdam. En er kan nog meer bij: verschillende percelen in het gebied zijn nog niet ingevuld en een groot deel van de openbare ruimte is nog niet aangelegd of heeft een tijdelijke inrichting. Daarnaast wordt nagedacht om het nabijgelegen station te verplaatsen. De gemeente vond het tijd voor een nieuw Masterplan dat dit gebied een wenkend perspectief voor de toekomst geeft. Als inhoudelijk adviseur en procesmanager hielp Deany van Steinvoorn draagvlak te krijgen voor dit prachtplan.

Lees meer
/siteassets/verhalen/arenapark-hilversum-masterplan-sweco-570x380px.jpg

Emma Penn kijkt vooruit en stookt het vuurtje op

De vraagstukken waar Sweco bij betrokken is zijn complex en uitdagend. Dit vraagt om nieuwsgierige mensen. Mensen met een flinke bagage aan expertise die zich willen blijven ontwikkelen. Stilstaan en in je comfortzone blijven zitten is volgens Emma Penn-de Kleer, Learning & Development adviseur bij Sweco, geen optie. Zij wakkert graag het vuurtje aan als het gaat om continue investering in persoonlijke groei en professionele nieuwsgierigheid. Emma legt uit waarom leren, ontwikkelen en groeien bij Sweco 'key' zijn en hoe we dit doen. 

Lees meer
/siteassets/verhalen/fresh-start.jpg

5 vragen aan Joeri Meliefste: van steen naar waardevol groen

Door klimaatverandering nemen extremen, zoals hittegolven en stortbuien in de toekomst toe. Dit heeft een grote impact op onze steden en dorpen. Een stad moet veerkrachtig zijn om deze weerextremen op te vangen, zodat we de stad veilig, leefbaar en gezond houden in de toekomst. Joeri Meliefste, expert Klimaatadaptatie bij Sweco, ziet in ‘meer waardevol groen’ de sleutel om onze steden en dorpen klimaatadaptiever en aantrekkelijker te maken. Joeri legt uit waarom hij dit zo ziet en waarom elke gemeente zijn zinloze verharding moet vervangen voor waardevol groen!

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-joeri-steen-vervangen-door-groen-570-x-380.jpg

5 vragen aan Lucas Nieuweboer: goed voorbereid op extreme hitte

Onlangs publiceerde Sweco het rapport ‘Building resilience: being young and getting old in a hotter Europe’. Het rapport gaat in op de ontwikkeling dat steden in de toekomst intensiever, vaker en langduriger te maken krijgen met hittegolven. Het wordt dus warmer! Hoe kunnen we de dreiging van extreme hitte het hoofd bieden? En hoe kunnen we ons beter voorbereiden op hittegolven? Eén manier om de gevoeligheid van steden voor hitte weer te geven is de hittekaart met gevoelstemperatuur. Dat klinkt interessant, maar wat is het precies, hoe helpt het steden in Nederland en wat kan je ermee? We vroegen het aan Lucas Nieuweboer, adviseur Stedelijk water en hittestress.

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-lukas-nieuweboer---hittestresskaart-570x380.jpg

In 5 stappen de druk van de persleidingen af

Nederland ligt vol met stelsels van persleidingen. Vaak kilometers lang. Hierdoor wordt per jaar 1 biljoen liter afvalwater veilig vervoerd van riool naar zuiveringsinstallatie. Gemeenten en waterschappen beheren deze stelsels. Veel van deze leidingen zijn aangelegd in de jaren ‘50 tot ‘80 en lopen inmiddels tegen het einde van hun technische levensduur. Om zekerheid over de staat van de leidingen te krijgen, zou je deze het liefste willen inspecteren. Toch is het ondoenlijk om al die kilometers ter plekke te controleren. Dat is duur en intensief. Sweco bedacht een slimme oplossing.

Lees meer
/siteassets/verhalen/persleidingen-diemen-570x380.jpg

5 vragen aan Erik ter Brake: Spoortaal

Voor mensen in ”het spoor” is een woord als assentellers de normaalste zaak van de wereld. Erik ter Brake is een spoorman in hart en nieren en werkt als projectleider aan de eerste grootschalige toepassing van een nieuw type assentellers in Nederland op de Rotterdamse Havenspoorlijn. Hij spreekt vloeiend spoortaal. Dus reden om hem te vragen: Wat zijn assentellers en hoe dragen ze bij aan de veiligheid van ons spoor. 

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-erik-ter-brake-570x380px.jpg

5 vragen aan Ron en Pascal: Scheuren vormen een goede fundering

Één van de belangrijkste verkeersaders in Eindhoven, de John F. Kennedylaan, moet op de schop voor groot onderhoud. De gemeente dacht in eerst instantie aan een complete reconstructie van de wegverharding. Veel overlast en verminderde bereikbaarheid leken onvermijdelijk. Echter, na  diverse onderzoeken stelde Ron Vlassak, senior adviseur Assetmanagement Wegen bij Sweco, een andere aanpak voor waarbij een deel van het gescheurde asfalt hergebruikt wordtPascal van Melick, projectleider bij de gemeente, steunde deze slimme aanpak en pakte hierop snel door. Het groot onderhoud kost nu miljoenen minder en veroorzaakt minder overlast. Reden om aan Pascal en Ron te vragen hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.  

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-kennedylaan-570x380.jpg

5 vragen aan Wilmer Noome over de impact van droogte

De maanden april en mei waren uitzonderlijk droog. Na twee droge jaren qua neerslag was iedereen bang voor een derde droog jaar op rij. De droogte had direct invloed op de grondwaterstand. Op veel plekken in Nederland zakt het grondwater tot dezelfde lage niveaus als in 2018 en 2019. De lage grondwaterstanden, een van de gevolgen van droogte, leidt op haar beurt weer tot verzakkingen aan panden. Wij krijgen hier momenteel veel vragen over. De hoogste tijd om onze waterexpert en geohydroloog Wilmer Noome te vragen om wat zaken op te helderen.

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-wilmer-noomen-570x380-2.jpg

5 vragen aan Claudio Bruggink

Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen nog aangesloten op het gasnet en samen zorgen ze voor een flinke CO₂-uitstoot. Dat moet in 2050 anders zijn: dan moet onze energievoorziening volledig duurzaam zijn. Om deze transitie te kunnen maken, zullen we van het gas af moeten. Helaas is dat nog niet zo gemakkelijk. Welke alternatieve bronnen leveren voldoende energie, hoe maak je systemen en bestaande woningen klaar voor deze verandering en hoe zorg je voor een gedragsverandering?

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-claudio-bruggink-570x380px.jpg

5 vragen aan Rudi van Hedel

De Cleantech Battle 2020, met finalisten van vijf scholen in het hoger onderwijs, is gewonnen door HAN University of Applied Sciences (Hogeschool Arnhem en Nijmegen). Het winnende team heeft een uniek concept ontworpen voor een duurzame, circulaire, milieuvriendelijke (biobased) en multi-inzetbaar bushokje dat goed past in het straatbeeld van de toekomst. Zij zijn hierbij begeleid door Emiel Meijers, commercieel manager Mobility Solutions en Rudi van Hedel, hybride docent bij HAN en projectmanager Biobased & Circular Economy, beide werkzaam bij Sweco. We spraken met Rudi over het winnende ontwerp.

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-rudi-van-hedel-570x380px.jpg

Afvalverwerking in de hoogste versnelling

Zoefff, daar gaat je vuilniszak….! In de Sluisbuurt in Amsterdam ontstaat een nieuw stuk stad, hypermodern en van alle gemakken voorzien. Een stad van de toekomst. Met maar liefst 375 woningen per hectare gaat de Sluisbuurt flink de hoogte in. Dat legt de lat ook hoog voor de openbare ruimte: want deze moet ondanks de hoge dichtheden perfect georganiseerd zijn.

Lees meer
/siteassets/verhalen/afvaltransportsysteem-570x380px.jpg

5 vragen aan Maarten Mouissie: Rapport Adviescollege stikstofproblematiek

Deze week kwam het rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek uit. Een belangrijke stap voor de toekomst van natuur, bouw en landbouw. Maarten Mouissie, Teammanger Ecologie reageert. Wat heeft hem verrast en heeft het probleem eigenlijk niet zichzelf opgelost door de coronacrisis?

Lees meer
/siteassets/verhalen/verhaal---maarten-mouissie.jpg

Slim bedacht: een gezond kantoor in 5 stappen

Terug naar kantoor, iedereen is er aan toe. Maar hoe maak je je kantoor klaar voor ‘het nieuwe normaal’? Sweco experts vanuit gebouwtechniek, duurzame energie, ziekenhuizen en assetmanagement staken hun digitale koppen bij elkaar. Hun advies: “Richt je niet alleen op maatregelen die te maken hebben met afstand en hygiëne, maar kijk ook naar goede ventilatie.” Ze bedachten een slim 5 stappenplan voor een gezond kantoor. Cor Kleinveld, senior adviseur Installaties licht toe.

Lees meer
/siteassets/verhalen/verhaal---cor-kleinveld-570x380px.jpg

Slim bedacht: kunstmatige rivier lost waterproblematiek op

900 km ten Noorden van Amsterdam werken ongeveer 300 Sweco-experts dagelijks aan één van ’s werelds langste lightrail verbindingen. Zo ook landschapsarchitect Stefan te Vaarwerk. Hij werd uitgedaagd om een oplossing te bedenken voor de grote hoeveelheden regenwater waar het Noorse Bergen mee kamt. Dat je het oplossen van waterproblematiek wel aan de Nederlanders kunt overlaten, laat Stefan zien. De kunstmatige rivier zorgt er niet alleen voor dat het waterprobleem is opgelost en de vismigratie is herstelt. Ook maakt deze slimme oplossing de omgeving aantrekkelijker. Stefan vertelt hoe.

Lees meer
/siteassets/verhalen/plein-3-570x380px.jpg

5 vragen aan Jorick Palma: "Mooiste vondst was propagandagranaat"

Vandaag vieren we 75 jaar vrijheid. Prachtig! Echter, waar veel mensen niet aan denken, is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland explosieven op en in de grond terecht gekomen die niet ontploft zijn. Dus wat doe je als je de grond moet bewerken? Bijvoorbeeld voor een nieuw kantoor of de aanleg van een nieuwe weg. Dan komt Jorick Palma, onze expert Niet Gesprongen Explosieven in beeld. Hij vertelt je hier over zijn bijzondere vak.  

Lees meer
/siteassets/verhalen/jorick-palma-570x380.jpg

Participeren in coronatijd: effectieve inzet Maptionnaire

Alles was geregeld om de inwoners van de wijk Bijvanck in Blaricum mee te nemen op wijksafari, een wandeling om wensen en verlangens op te halen voor een grootschalige renovatie van de jaren 70 wijk. De coronacrisis gooide roet in het eten.

Lees meer
/siteassets/verhalen/blaricum-laren-570x380px.jpg

Een nieuwe blik maakt lang geplande buitendienststellingen toch mogelijk

Werken aan het spoor in tijden als deze voelt als een schuifpuzzel. Bij een buitendienststelling is in de dienstregeling een treinvrije periode gepland voor onderhouds-, wijziging- of nieuwbouwwerkzaamheden. Meestal staan deze werkzaamheden al ruim, soms wel drie jaar, van te voren op de planning. “Het gaat hier om het verbeteren van de beschikbaarheid en veiligheid. Iets wat ook in deze uitdagende tijd gewoon door moet gaan. 

Lees meer
/siteassets/verhalen/doorwerken-aan-het-spoor-570x380px.jpg

Gebruik juist nu bij burgerparticipatie een mix van media

De ansichtkaart ouderwets? “Zeker niet! Juist in deze periode waar we op afstand moeten samenwerken en in verbinding zijn geen fysieke invulling kan hebben, biedt de persoonlijke ansichtkaart bij ons in projecten die we vormgeven voor de gemeente Haarlem de uitkomst”, vertelt Willemijn Wesselink, omgevingsmanager bij Sweco en namens aannemer Koninklijke Oosterhof Holman betrokken in Haarlem.

Lees meer
/siteassets/verhalen/haarlem-570x380px.jpg

Slimme oplossingen maken 1-op-1 participatie bij Tiel-Waardenburg mogelijk

Met één van de belangrijkste momenten in het proces voor de deur, namelijk de 1:1 keukentafelgesprekken met bewoners, staat omgevingsmanager Timo Verkerk samen met het hele team voor een grote uitdaging waar ze geen rekening mee hadden gehouden.

Lees meer
/siteassets/verhalen/vogelvlucht-570x380px.jpg

Ontwikkeling Zeeburgereiland: onverminderd doorwerken aan 40 deelprojecten

Frank Faassen van het Ingenieursbureau van Amsterdam en Radboud Kok van Sweco werken beide als projectmanager aan de ontwikkeling van Zeeburgereiland. Komende periode worden hier zo’n 10.000 woningen gebouwd en moeten allerlei zaken zoals bruggen en wegen worden aangelegd. Dagelijks werken ongeveer 50 experts van Sweco en de gemeente al enige tijd intensief en uitstekend samen aan dit complexe project bestaande uit 40 deelprojecten.

Lees meer
/siteassets/verhalen/zeeburgereiland-570x380px.jpg

Online draagvlak creëren. Kan dat?

De gemeente Ede is, samen met Sweco, al enige tijd bezig met de ontwikkeling van de Parklaan. Een weg door een gedeeltelijk natuurrijke omgeving, waarbij een goede landschappelijke inpassing en afstemming met betrokkenen erg belangrijk is. ‘Met het uitbreken van de Coronacrisis was het even zoeken naar een andere manier van samenwerken’ aldus Claudia Swart die als projectleider namens Sweco verbonden is aan deze opdracht. 

Lees meer
/siteassets/verhalen/claudia-swart-570x380px.jpg

4 keer Sweco: van barrière tot verbinding

Een park op pootjes, wonen op hoogte, snel van A naar B. In de stad van de toekomst worden barrières beslecht. Ruimte is schaars, de vraag naar woningen en groene ruimte in stedelijke gebieden is groot. Misschien ooit een onmogelijke puzzel, maar deze optelsom leidt tot juist nieuwe mogelijkheden. Dat kan heel ingrijpend, zoals de ondertunneling in Maastricht, maar kan ook eenvoudig met een groene brug over het spoor. De kansen tot verbinding liggen er volop.

Lees meer
/siteassets/verhalen/stationsgebieden-ontwikkeling-570x380.jpg

Digitaal samenwerken aan 'De Groote Wielen'

De gemeente Den Bosch is recent gestart met het project ‘De Groote Wielen’ waarin maximaal 2300 woningen gerealiseerd moeten worden. Sweco is gevraagd om zaken als de toetsing aan het bestemmingsplan, de Milieu Effect Rapportage en het actieschema rondom duurzaamheid verder te begeleiden. Net tijdens de complexe beginfase van het project brak de coronacrisis uit.

Lees meer
/siteassets/over-ons/verantwoordelijkheid-454x254px.jpg