• Verhalen

    Hier delen wij onze kennis, vertellen je wat ons drijft en waar we in geloven.

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst er uitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Dit vertellen wij je graag. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen. Verhalen over mooie samenwerkingen, cases, ideeën en oplossingen. We inspireren je graag met onze verhalen.

5 vragen aan Rudi van Hedel

De Cleantech Battle 2020, met finalisten van vijf scholen in het hoger onderwijs, is gewonnen door HAN University of Applied Sciences (Hogeschool Arnhem en Nijmegen). Het winnende team heeft een uniek concept ontworpen voor een duurzame, circulaire, milieuvriendelijke (biobased) en multi-inzetbaar bushokje dat goed past in het straatbeeld van de toekomst. Zij zijn hierbij begeleid door Emiel Meijers, commercieel manager Mobility Solutions en Rudi van Hedel, hybride docent bij HAN en projectmanager Biobased & Circular Economy, beide werkzaam bij Sweco. We spraken met Rudi over het winnende ontwerp.

Lees meer
/siteassets/verhalen/5-vragen-aan-rudi-van-hedel-570x380px.jpg

Afvalverwerking in de hoogste versnelling

Zoefff, daar gaat je vuilniszak….! In de Sluisbuurt in Amsterdam ontstaat een nieuw stuk stad, hypermodern en van alle gemakken voorzien. Een stad van de toekomst. Met maar liefst 375 woningen per hectare gaat de Sluisbuurt flink de hoogte in. Dat legt de lat ook hoog voor de openbare ruimte: want deze moet ondanks de hoge dichtheden perfect georganiseerd zijn.

Lees meer
/siteassets/verhalen/afvaltransportsysteem-570x380px.jpg

5 vragen aan Maarten Mouissie: Rapport Adviescollege stikstofproblematiek

Deze week kwam het rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek uit. Een belangrijke stap voor de toekomst van natuur, bouw en landbouw. Maarten Mouissie, Teammanger Ecologie reageert. Wat heeft hem verrast en heeft het probleem eigenlijk niet zichzelf opgelost door de coronacrisis?

Lees meer
/siteassets/verhalen/verhaal---maarten-mouissie.jpg

Slim bedacht: een gezond kantoor in 5 stappen

Terug naar kantoor, iedereen is er aan toe. Maar hoe maak je je kantoor klaar voor ‘het nieuwe normaal’? Sweco experts vanuit gebouwtechniek, duurzame energie, ziekenhuizen en assetmanagement staken hun digitale koppen bij elkaar. Hun advies: “Richt je niet alleen op maatregelen die te maken hebben met afstand en hygiëne, maar kijk ook naar goede ventilatie.” Ze bedachten een slim 5 stappenplan voor een gezond kantoor. Cor Kleinveld, senior adviseur Installaties licht toe.

Lees meer
/siteassets/verhalen/verhaal---cor-kleinveld-570x380px.jpg

Slim bedacht: kunstmatige rivier lost waterproblematiek op

900 km ten Noorden van Amsterdam werken ongeveer 300 Sweco-experts dagelijks aan één van ’s werelds langste lightrail verbindingen. Zo ook landschapsarchitect Stefan te Vaarwerk. Hij werd uitgedaagd om een oplossing te bedenken voor de grote hoeveelheden regenwater waar het Noorse Bergen mee kamt. Dat je het oplossen van waterproblematiek wel aan de Nederlanders kunt overlaten, laat Stefan zien. De kunstmatige rivier zorgt er niet alleen voor dat het waterprobleem is opgelost en de vismigratie is herstelt. Ook maakt deze slimme oplossing de omgeving aantrekkelijker. Stefan vertelt hoe.

Lees meer
/siteassets/verhalen/plein-3-570x380px.jpg

5 vragen aan Jorick Palma: "Mooiste vondst was propagandagranaat"

Vandaag vieren we 75 jaar vrijheid. Prachtig! Echter, waar veel mensen niet aan denken, is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland explosieven op en in de grond terecht gekomen die niet ontploft zijn. Dus wat doe je als je de grond moet bewerken? Bijvoorbeeld voor een nieuw kantoor of de aanleg van een nieuwe weg. Dan komt Jorick Palma, onze expert Niet Gesprongen Explosieven in beeld. Hij vertelt je hier over zijn bijzondere vak.  

Lees meer
/siteassets/verhalen/jorick-palma-570x380.jpg

Participeren in coronatijd: effectieve inzet Maptionnaire

Alles was geregeld om de inwoners van de wijk Bijvanck in Blaricum mee te nemen op wijksafari, een wandeling om wensen en verlangens op te halen voor een grootschalige renovatie van de jaren 70 wijk. De coronacrisis gooide roet in het eten.

Lees meer
/siteassets/verhalen/blaricum-laren-570x380px.jpg

Een nieuwe blik maakt lang geplande buitendienststellingen toch mogelijk

Werken aan het spoor in tijden als deze voelt als een schuifpuzzel. Bij een buitendienststelling is in de dienstregeling een treinvrije periode gepland voor onderhouds-, wijziging- of nieuwbouwwerkzaamheden. Meestal staan deze werkzaamheden al ruim, soms wel drie jaar, van te voren op de planning. “Het gaat hier om het verbeteren van de beschikbaarheid en veiligheid. Iets wat ook in deze uitdagende tijd gewoon door moet gaan. 

Lees meer
/siteassets/verhalen/doorwerken-aan-het-spoor-570x380px.jpg

Gebruik juist nu bij burgerparticipatie een mix van media

De ansichtkaart ouderwets? “Zeker niet! Juist in deze periode waar we op afstand moeten samenwerken en in verbinding zijn geen fysieke invulling kan hebben, biedt de persoonlijke ansichtkaart bij ons in projecten die we vormgeven voor de gemeente Haarlem de uitkomst”, vertelt Willemijn Wesselink, omgevingsmanager bij Sweco en namens aannemer Koninklijke Oosterhof Holman betrokken in Haarlem.

Lees meer
/siteassets/verhalen/haarlem-570x380px.jpg

Slimme oplossingen maken 1-op-1 participatie bij Tiel-Waardenburg mogelijk

Met één van de belangrijkste momenten in het proces voor de deur, namelijk de 1:1 keukentafelgesprekken met bewoners, staat omgevingsmanager Timo Verkerk samen met het hele team voor een grote uitdaging waar ze geen rekening mee hadden gehouden.

Lees meer
/siteassets/verhalen/vogelvlucht-570x380px.jpg

Ontwikkeling Zeeburgereiland: onverminderd doorwerken aan 40 deelprojecten

Frank Faassen van het Ingenieursbureau van Amsterdam en Radboud Kok van Sweco werken beide als projectmanager aan de ontwikkeling van Zeeburgereiland. Komende periode worden hier zo’n 10.000 woningen gebouwd en moeten allerlei zaken zoals bruggen en wegen worden aangelegd. Dagelijks werken ongeveer 50 experts van Sweco en de gemeente al enige tijd intensief en uitstekend samen aan dit complexe project bestaande uit 40 deelprojecten.

Lees meer
/siteassets/verhalen/zeeburgereiland-570x380px.jpg

Online draagvlak creëren. Kan dat?

De gemeente Ede is, samen met Sweco, al enige tijd bezig met de ontwikkeling van de Parklaan. Een weg door een gedeeltelijk natuurrijke omgeving, waarbij een goede landschappelijke inpassing en afstemming met betrokkenen erg belangrijk is. ‘Met het uitbreken van de Coronacrisis was het even zoeken naar een andere manier van samenwerken’ aldus Claudia Swart die als projectleider namens Sweco verbonden is aan deze opdracht. 

Lees meer
/siteassets/verhalen/claudia-swart-570x380px.jpg

4 keer Sweco: van barrière tot verbinding

Een park op pootjes, wonen op hoogte, snel van A naar B. In de stad van de toekomst worden barrières beslecht. Ruimte is schaars, de vraag naar woningen en groene ruimte in stedelijke gebieden is groot. Misschien ooit een onmogelijke puzzel, maar deze optelsom leidt tot juist nieuwe mogelijkheden. Dat kan heel ingrijpend, zoals de ondertunneling in Maastricht, maar kan ook eenvoudig met een groene brug over het spoor. De kansen tot verbinding liggen er volop.

Lees meer
/siteassets/verhalen/stationsgebieden-ontwikkeling-570x380.jpg

Digitaal samenwerken aan 'De Groote Wielen'

De gemeente Den Bosch is recent gestart met het project ‘De Groote Wielen’ waarin maximaal 2300 woningen gerealiseerd moeten worden. Sweco is gevraagd om zaken als de toetsing aan het bestemmingsplan, de Milieu Effect Rapportage en het actieschema rondom duurzaamheid verder te begeleiden. Net tijdens de complexe beginfase van het project brak de coronacrisis uit.

Lees meer
/siteassets/over-ons/verantwoordelijkheid-454x254px.jpg