Reizen door een schone en bereikbare stad
Als bestuurder van een grote of middelgrote stad liggen er veel uitdagingen op de je bord. Er liggen pittige duurzaamheidsdoelstellingen, die grote impact zullen hebben op ons huidige mobiliteitssysteem en onze infrastructuur. De schadelijke effecten van luchtverontreiniging en CO2 emissies worden voor een deel veroorzaakt door mobiliteit. Maar ook stikstofoxiden (zoals NO2) en fijne stofdeeltjes (PM10) – ook bij elektrische auto’s!- zijn schadelijk.
We willen de leefkwaliteit van de bewoners van de grote steden waarborgen, maar juist in die steden is het verkeer het drukst. Grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem hebben milieuzones ingevoegd, om zo de meest vervuilende auto’s en vrachtwagens te weren uit de binnenstad.
Andere steden overwegen dit ook te gaan doen. Maar je wilt je stad ook bereikbaar en toegankelijk houden. Je wilt graag concrete stappen maken en aan de inwoners van je stad laten zien dat schoon vervoer én bereikbaarheid samen kunnen gaan. Goede samenwerking met alle betrokken partijen is hierbij essentieel.
Betrokken en benaderbare partner
De specialisten van Sweco gaan graag deze uitdaging met je aan. We hebben veel expertise in huis op het gebied van duurzame mobiliteit en zorgen ervoor dat we op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden door samen te werken met andere experts. Sweco maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van Connekt, het onafhankelijke netwerk voor slimme, duurzame en sociale mobiliteit én is lid van het publiek-private samenwerkingsverband ERTICO.
Met dit lidmaatschap sluiten we aan bij de ITS ontwikkelingen in de Europese Unie en kunnen we gebruikmaken van de kennis, een groot internationaal netwerk en de dienstverlening rondom EU-subsidieprogramma’s. Ook is Sweco partner binnen het innovatieplatform Talking Traffic, van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Samen met het Ministerie en andere marktpartijen werken we aan oplossingen gebaseerd op het real time uitwisselen van data uit apps, gps- en verkeerssystemen.

Werkgeversaanpak
Een mooi voorbeeld van samenwerking met concrete stappen, is de Werkgeversaanpak. Hierbij slaan de overheid en de werkgevers in een regio de handen ineen om samen knelpunten op te lossen. We stimuleren dan gezamenlijk bijvoorbeeld het gebruik van het OV of we motiveren collega’s om meer met elkaar te gaan meerijden. Deze aanpak werkt voor grotere bedrijven, maar juist ook voor kleinere ondernemingen pakt dit goed uit. Samen maak je immers meer impact.
Sweco is hiermee aan de slag gegaan met onder andere de U15 – het netwerk van werkgevers in Midden Nederland- en met Groningen Bereikbaar. Samen met Provincie Gelderland hebben we een inventarisatie gemaakt van werkgeversaanpakken in de regio’s in Gelderland en Overijssel. Hierdoor hebben we ook op meer strategisch niveau inzichten opgedaan over hoe gemeenten of regio’s op een effectieve manier met de werkgeversaanpak aan de slag kunnen gaan.