Perspectief voor agrarische sector in aardbevingsgebied

Door aardbevingen en bodemdaling heeft de agrarische sector in het noorden van ons land te maken met schade aan gebouwen. Sweco ondersteunt de agrarische sector en andere partijen door kennis op het gebied van bodem en ondergrond, gebouwen en verduurzaming te verzamelen en te borgen.

De sector is het meest gebaat bij een integrale aanpak van de problematiek.  Een aanpak die het bouwkundig versterken van aardbevingsgevoelige gebouwen verbindt met andere gebouwgerelateerde vraagstukken, zoals asbestverwijdering of verduurzaming, die in het gebied leven.

Sweco ontwikkelde een database met gegevens van alle agrarische objecten in het aardbevingsgebied en stelde een aantal scenario’s op met mogelijke maatregelen, inclusief meerjarenbegrotingen. Ook werken we in samenwerking met agrarisch ingenieursbureau Rombou aan een nieuwbouwwijzer met tips en tricks om aardbevingsbestendiger te bouwen. Met de kennis die we beschikbaar stellen kunnen de partijen de problematiek efficiënter aanpakken en oplossen.

Taeke Wahle, bestuurlijk secretaris van LTO Noord: “De betrokken partijen LTO Noord, Nationaal Coördinator Groningen en NAM willen graag samen tot een integrale oplossing komen. Sweco geeft ons de mogelijkheid om alle kennis die we nodig hebben bij één partij te vinden. Zo kunnen we voortvarend aan oplossing werken. De betrokkenheid van een onpartijdige organisatie als Sweco is essentieel voor het draagvlak onder onze leden.”

FEITEN
Locatie: Provincie Groningen
Opdrachtgever: LTO Noord in samenwerking met NCG en het Agroteam

MEER INFORMATIE
Aardbevingen

Foto: Marianne Berkhoff Fotografie
Ontwerp: Rombou